Site Rengi

DOLAR 35,3743
EURO 36,4897
ALTIN 2.999,93
BIST 10.075,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 7°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
7°C
Parçalı Bulutlu
Pts 8°C
Sal 11°C
Çar 11°C
Per 11°C

Sağlıklı, Taze, Kaliteli: ESTÜ Yemekhanelerinde “Yerinde Üretim Dönemi” Başladı

Sağlıklı, Taze, Kaliteli: ESTÜ Yemekhanelerinde “Yerinde Üretim Dönemi” Başladı
03.01.2025
A+
A-

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ), 2 Ocak 2025 itibariyle önemli bir yeniliğe imza atarak İki Eylül Kampüsü Ana Yemekhanesi mutfaklarında yemek üretmeye başladı. Bu önemli değişiklik, öğrencilere ve personele sunulan yemeklerin kalitesini ve sağlığını üst seviyelere taşımayı amaçlamasının yanı sıra yemek üretim süreçlerini de yeniden şekillendirmeyi hedefliyor.

ESTÜ yemekhanelerinde hayata geçirilen yerinde üretim döneminin, üniversitenin daha sürdürülebilir, ekonomik ve sağlıklı bir yemek hizmeti sunma misyonunun bir parçası olduğunu belirten ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, “Yaklaşık iki yıl önce göreve başladığımda en büyük hayallerimden biri, öğrencilerimize ve personelimize kendi ürettiğimiz kaliteli ve sağlıklı yemekleri sunabilmekti. Bu hedef doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığının sağladığı bütçe sayesinde bir hayalimizi daha gerçekleştirmiş olduk. Bu noktada Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığına da minnettar olduğumuzu belirtmek isisterim dedi.

Daha sonra Rektör Özcan sözlerine şöyle devam etti. “Kendi mutfağımızda yemek üretmek, öğrenci ve personelimize daha sağlıklı ve taze yemekler sunma imkânı sağlamaktadır.

Ayrıca ekonomik açıdan da avantajlı bir yapı oluşturuyoruz. Bu süreç, Üniversitemizin sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu olup, dışa bağımlılığı azaltırken yerel tedarikçilerle işbirliği yaparak bölgesel ekonomiye katkı sağlamaktadır. Bu sistem, öğrenci ve personelimizin dengeli ve besleyici gıdalarla sağlıklı bir şekilde beslenebilmesini hedeflemektedir. Yemeklerimizin her aşamasında kaliteyi ön planda tutarak, farklı beslenme ihtiyaçlarına hitap edecek menüler sunmayı amaçlıyoruz. Ayrıca kurulan bu sistemin verimliliği arttıracağı ve sürdürülebilir bir yemek üretim modeli oluşturacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

İki Eylül Kampüsünde yer alan Ana Yemekhane, 307 masa ve 1.101 sandalye kapasitesine sahip olup, toplamda 5 salondan oluşmaktadır. Bu salonlardan biri personele, diğer dört salon ise öğrencilere hizmet vermektedir. Yemekhane hizmeti, 52 personel tarafından sunulmaktadır. Personel; yemek üretimi, yemek servisi ve yemekhane temizliği süreçlerinin her birinde gün boyunca yoğun bir şekilde görev almaktadır.

Günde 3 Binden Fazla Kişiye Yemek Servisi

ESTÜ yemekhanelerinde, günde ortalama 3.000 kişiye yemek servisi sağlanmaktadır. Ayrıca hafta içi her sabah, ana yemekhane mutfaklarında hazırlanan yemekler taşıma araçları ile Porsuk ve Ulaştırma MYO’ları ve Fen Fakültesi için Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsüne ulaştırılmaktadır. Porsuk ve Ulaştırma MYO’larında 200, Fen Fakültesinde ise 400 öğrenci ve personel günlük olarak yemek hizmetinden faydalanmaktadır.

Yerinde üretim sistemiyle birlikte, yemekhanede her gün 4 çeşit yemek sunulmakta ve her öğün için ayrıca vejetaryen menüler hazırlanmaktadır. Öğrenci ve personelin dengeli beslenmelerini sağlamak amacıyla, menüler titizlikle planlanmaktadır. Yemekler her hafta belirli bir düzende sunulmakta, öğrenci ve personelin talepleri doğrultusunda menü çeşitliliği sürekli olarak gözden geçirilmektedir. Yemeklerin içerikleri, besin piramidine uygun şekilde düzenlenmekte ve günlük alınması gereken kalori miktarları dikkate alınarak menüler oluşturulmaktadır.

Kapsamlı Altyapıyla Taze ve Kaliteli Üretim

Yemekhanede taze ve kaliteli yemek üretimi sağlanabilmesi için kapsamlı bir altyapı oluşturulmuştur. Gıda güvenliğini temin etmek adına 7 farklı depo kullanılmaktadır. Depolar, soğuk hava, donuk hava ve kuru erzak olarak düzenlenmiş olup, gıda maddelerinin güvenli şekilde saklanmasını ve taze ürünlerin sürekli kullanılmasını garanti etmektedir. Hijyen; üretim süreçlerinde ve depo alanlarında sıkı bir şekilde denetlenmekte ve personel eğitimleriyle desteklenmektedir.

Üniversitenin yemek üretim süreci oldukça sistematik bir şekilde işlemektedir. Yemeklerin planlamasından malzeme teminine, üretim ve servis aşamalarına kadar her adım titizlikle kontrol edilmekte ve yemeklerin porsiyonları dikkatle belirlenmektedir. Servis sırasında yemek sunumunun doğru şekilde yapılabilmesi için servis personeline eğitimler verilmektedir.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Yemekhanesi, taze ve kaliteli yemeklerin sunulmasına devam ederek öğrenci ve personel memnuniyetini arttırmayı hedeflemektedir ifadelerini kullandı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.