Sivrihisar Eğitim Vakfı’ndan Kumacık Hamamı’na İlişkin Açıklama
Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Bekir Kalır, tarihi Kumacık Hamamı’na ilişkin açıklamalarda bulundu. Kalır, basın mensuplarına yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Basınımızın değerli temsilcileri;
Bu açıklamayı vakfımızın tüzüğündeki vakfın faaliyetlerinde ifade edilen ” C” bendinde belirtilen maddeye istinaden yapıyoruz. Maddeyi aynen okuyorum
‘Sivrihisar ve çevresini kültürel, coğrafi, arkeolojik, turistik, ve tarihi özelliklerini, kitle iletişim araçları ile yazılı ve sözlü olarak korunmasını, geliştirilmesini, güzelleştirilmesini ve
tanıtılmasını sağlar,
Sivrihisar ilçemizin merkezinde çarşı içinde bulunan 410 Ada 10 Parsel’de tapuya kayıtlı Hafuziddin Kızı Safiyetullah adına 1407 yılında vakfedilmiş 434 m2 büyüklüğündeki tarihi Kumacık Hamamı maalesef yıkılmak hatta yok olmak üzeredir. büyük bir kısmı da yıkılmıştır.
615 yıllık tarihi eser evvel emirde Vakıf malı iken sonradan özel şahısların mülkiyetine geçmiştir.Yaklaşık 36 yıldır işletilmeyen tarihi hamam kapalı vaziyettedir. Hamam hissedarlarının miras yoluyla sayısı çoğaldığı ve yıllardır işletilmediği için tarihi yapı sahipleri tarafından adeta kaderine terk edilmiş, zamanın tahribatı ile bazı kısımlarında çökmeler meydana gelmiştir.
Hamam ile ilgili değerli büyüğümüz Sivrihisar’a pek çok hizmetleri olan Sivrihisar Eğitim vakfı kurucusu Saygıdeğer büyüğümüz Sn.Orhan Keskin’in başlattığı girişimler 2019 yılında sonuç vermiş ve hamam Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından istimlak edilerek tapu kaydından görüleceği üzere yapı Maliye Hazinesi adına kayıt ve tescil edilmiştir. Bu durum hamamın restorasyonu önündeki en önemli engelin ortadan kalkması anlamına gelmektedir.İstimlak işleminden sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı ile hamamın restorasyonu konusunda
tekrar yazışma yapılmış, gelen cevapta hamamın proje ve restorasyon çalışmasına başlandığı,bütçe imkanları elverdiği ölçüde çalışmaların yürütüleceği ifade edilmiştir.
Kumacık Hamamı fotoğraflardan görüleceği üzere beklemeye tahammülü olmayan bir durumdadır.
Şu an hamamın kemerleri maalesef yıkılmış durumdadır. Duvarları yıkılmaya devam etmektedir. Bu konuda geçikildiği takdirde iç kısımlarda da çökmeler meydana gelecektir.
Hamamın bu haliyle kalması halinde vatandaşların can güvenliği açısından da önemli bir tehdit oluşturduğu açıktır.
Bilindiği gibi Sivrihisar özellikle son yıllarda gerçekleştirilen restorasyonlar ve iyileştirmeler sonucunda iç turizm açısından önemli bir hamle gerçekleştirmiştir. Hamamın
restorasyonu daha önce tamamlanan ilçe merkezindeki Arasta sokak diye adlandırdığımız Restorasyonunun tamamlayıcısı olacaktır.
Günümüzde evlerde yıkanma alışkanlığının artması hamamlara eskisi kadar rağbet olmamasından dolayı bu yapının restorasyon sonrasında aslında hamam olarak kullanılmasına da gerek yoktur. Yapı diğer bazı illerimizde gördüğümüz örneklerdeki gibi kolaylıkla müze, hediyelik eşya satış yeri, kültür merkezi,halk eğitim kurslarının düzenlenebileceği bir mekan veya başka bir kamu yararına amaç için kullanılabilir.
Zaman zaman konu yazılı ve sözlü olarak gerek Sivrihisar Kaymakamlığına Gerekse Sivrihisar Belediyemize aktarılmıştır.Lakin bu güne kadar müspet hiç bir mesafe kat edilmediğini üzülerek gözlemlemekteyiz.
Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı olarak tüzüğümüzde ifade edilen amaçlarımızdan olmasından dolayıdır ki önemli bir tarihi yapının gelecek kuşaklara aktarılması hususunda kamuoyu oluşturulması için bu toplantı düzenlenmiştir. İnanıyoruz ki sizlerin desteği ile kamuoyu oluşması halinde, ilçemizin ve ilimizin , asırları aşan ömürdeki 615 yıllık bu güzel yapısının , varlığını daha uzun yıllar sürdürmesini sağlayacaktır .Bu anlamda Sayın valimizden, Sayın Sivrihisar Kaymakamımızdan,Sayın Sivrihisar belediye başkanımızdan konu ile ilgili tüm mülki amirlerimizden konuya hasasiyet ile yaklaşmalarını yüksek makamlarına arz ediyoruz.
Katılımınız ve bizi yalnız bırakmadığınız için sizlere teşekkür ediyoruz.”