Site Rengi

DOLAR 32,4976
EURO 34,7684
ALTIN 2.488,91
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 22°C
Az Bulutlu
Eskişehir
22°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C

TÜDAM, Nevruz Paneli ile Türk Cumhuriyetlerini Buluşturdu

TÜDAM, Nevruz Paneli ile Türk Cumhuriyetlerini Buluşturdu
26.03.2021
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜDAM), “Türk Cumhuriyetlerinde Nevruz Kutlamaları” adlı panel ile Nevruz Bayramı’nda, Türk Cumhuriyetlerini buluşturdu.

Moderatörlüğünü TÜDAM Müdürü Prof. Dr. Kemal Polat’ın yaptığı panel, büyük ilgi gördü. Nevruz’un Türk Dünyası içindeki anlam ve önemine değinilen panelde, Doç. Dr. Ferhad Maksut Özbekistan’a, Doç. Dr. Zülfiye İsmayıl Azerbaycan’a, Dr. Karlygash Ashirkhanova Kazakistan’a, Dr. Shurubu Kayhan Kırgızistan’a, Dr. Tahir Aşirov Türkmenistan’a özgü Nevruz kutlamaları ile ilgili sunumlar gerçekleştirdiler. Panelde her bir panelistin konuşmasından önce kendi ülkesiyle ilgili Nevruz Bayramı etkinliklerini tanıtan kısa bir video da gösterildi.

“Gönül ve kültür coğrafyamızı bir araya getirmenin sevincini ve gururunu yaşıyoruz”
Panelde, TÜDAM Müdürü Polat: “Düzenlediğimiz bu panel bizim için çok anlamlı ve önemlidir. Zira kurumumuzun misyon ve vizyonuna uygun olarak dili bir, dini bir, kültürü bir, ülküsü bir soydaşlarımızı, öz kardeşlerimizi bir programda birleştirmenin, gönül coğrafyamız ve kültür coğrafyamızı bir araya getirmenin, birlikte Nevruz Bayramı’nı kutlamanın ve kardeşlerimizi Anadolu ile buluşturmanın sevincini, heyecanını ve gururunu yaşıyoruz.” dedi.

Panelde konuşmacılar, Nevruz’un Türklerin Ergenekon’dan çıkışı anlamına geldiğini ifade etti. İlkbaharın gelişi, tabiatın uyanması, insanlarda yeni umutların canlanması ve netice itibarı ile kendisinde doğa ile insanın birliğini yansıtan halk bayramı olduğunu vurguladılar. Panelistler, Türk kültürü için, gece ve gündüzün eşit olduğu bugünün, hayatın yenilendiği, rızık ve bereketin arttığı, ilkbaharın, ekin ekmenin başlandığı, mezarların, kutsal ve milli sembol olan yerlerin ziyaret edildiği, gelenek ve göreneklerin yaşatıldığı, dargınların barıştığı, birlik beraberlik ve kardeşlik bayramı anlamına geldiğini belirttiler. Ayrıca bu bayramın, Türk dünyasının her kesiminde, asırlardan beri büyük bir coşku ve canlılıkla kutlandığını ifade ettiler.

Türk Cumhuriyetlerinde çeşitli Nevruz kutlama geleneklerinin ayrıntılı bir şekilde konuşulduğu panel sonunda katılımcılara, elektronik ortamda katılım belgelerini takdim eden TÜDAM Müdürü Prof. Dr. Kemal Polat, herkesin Nevruz Bayramı’nı kutlayarak programı sonlandırdı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.