Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir °C
Eskişehir
°C
°C
°C
°C
°C

Türk kahvesi nasıl tüketilmeli

Türk kahvesi nasıl tüketilmeli
15.04.2025
A+
A-

Eskişehir’de 50 yıldır kahvecilik yapan Burhan Öngül, ’Osmanlı kahvesi’ adı altında satılan ürünlerin kahve olmadığını belirtti.

Öngül, kahve kültürü, Türk kahvesinin tarihçesi ve son yıllarda popüler olan Osmanlı kahvesiyle ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Öngül, kahvenin hazırlanışından tüketimine kadar uzanan geleneksel yöntemleri ve damak zevkine göre seçim yapmanın önemini vurguladı.

“Kahvenin içerisine kesinlikle bir şey konmaz”

Burhan Öngül, “Önceden kendimiz kavuruyorduk, çiğ kahve alıyorduk. Sonradan belediye koku ve duman yapıyor diye makinelerimizi kaldırınca şimdi hazır olarak alıp satıyoruz. Kahve şöyle söyleyeyim, bir avuç kahveyle bir fincan suyun ateşteki aşkıdır. Kahvenin içerisine kesinlikle bir şey konmaz. Şeker, tuz, şu bu değil” ifadelerini kullandı.

“Osmanlı kahvesinin içerisinde kahve yok”

Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı söyleminin ise muhabbetten geldiğini belirten Öngül, “Şu son 20-25 senedir, çeyrek yüzyıldır insanlarımız değişik tat aradıkları için americano, ekspresso birçok kahve çeşidini çıkardılar. Hepsinin ana maddesi kahve. Şimdi son çıkan Osmanlı kahvesi. Ya bu Osmanlı kahvesinin içerisinde kahve yok. Keçi boynuzu tozuyla süt tozunu karıştırıyorlar. Kahveyi niye bozuyorlar? Bu bir damak zevki. Koyu seversin, açık seversin. Mesela Türkiye’de Doğuda yaşayanlar Mırra’ya alıştıkları için koyu kahve severler. Ege’de yaşayanlar açık renk kahve severler. Orta Anadolu’da yaşayanlar orta kavrulmuş kahve severler. Beğendiğin yerden kahve almaya devam edeceksin ve kahvenin taze olması lazım. Eskiden taze kahve hakkında ‘Ehlikeyfin keyfine ne tazeler? Taze elinden pişmiş taze kahve tazeler’ derlermiş. Çünkü kahve eskiden özel tasta yaklaşık yarım saat iki fincanlık kahve kavrulur mangalın üstünde. Sonra el değirmeniyle çekilir. Muhabbet edersin, ondan sonra yine mangalda pişirirsin sunum yaparsın. Ettiğin muhabbetten dolayı bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var derler” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.