Site Rengi

DOLAR 32,5870
EURO 34,7196
ALTIN 2.498,90
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 15°C
Hafif Yağmurlu
Eskişehir
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 26°C

Türkiye’nin ilk mobil taşkın aracı hizmete alındı

15.08.2019
A+
A-

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Türkiye’nin ilk mobil taşkın aracını hizmete aldı. Trabzon DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından hizmete alınan araçla özellikle Doğu Karadeniz’de yaşanan ani sel baskınlarında yapılacak müdahalelerin hızlı bir şekilde koordine edilerek can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Ülkemizde yıllık ortalama yağışın en fazla olduğu alanlar, Doğu Karadeniz Bölümü’nde yer alıyor. Bu bölgede yılın tamamına yayılan ve yer yer 2500 mm’ye ulaşan yıllık yağış ortalamaları ile beraber, zaman zaman maksimum yağışlar da çok yüksek değerlere ulaşabiliyor.

Bölgeye düşen ani ve maksimum yağışlar can ve mal kayıplarına sebep olabiliyor
Diğer yandan Doğu Karadeniz Bölümü’nde kısa zaman aralıklarında düşen maksimum yağışlar, bazen bir aylık ortalamalardan daha yüksek değerlere ulaşabiliyor ve bu tür yağışlar, can kayıplarının da yaşandığı taşkınlara sebep olabiliyor. Bu taşkınlara anında ve koordineli olarak müdahale etmek ise taşkın zararlarının azaltılmasında hayati bir önem taşıyor.

Türkiye’nin ilk mobil taşkın aracı
Bu sebeple yüksek yağış ortalaması ile birlikte, topoğrafik ve jeolojik etkenlerden ötürü taşkınların en çok yaşandığı Doğu Karadeniz Bölgesi’nde sel baskınlarına hemen ve koordineli bir şekilde müdahalede bulunmak için Türkiye’nin ilk mobil taşkın aracı hizmete alındı.

Hedef can ve mal kayıplarını en aza indirmek
Türkiye’nin ilk mobil taşkın aracının Trabzon DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından hizmete alındığını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise, “Bu araç ile bölgede yaşanması muhtemel taşkınlara olay yerinden koordineli, hızlı ve doğru şekilde müdahale edilecek.Taşkın erken uyarısı veya taşkın haberi alındığı anda olay mahalline hareket edecek olan Mobil Taşkın Koordinasyon Merkezi aracımızdan koordine edilecek olan çalışmalar sayesinde, taşkın zararlarının azaltılması, can ve mal kayıplarının önlenmesi hedefleniyor” değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.