Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Eskişehir'deüÜlkenin Önde gelen iş kadınlarından 40 melek yatırımcının kurduğuüALBİLA Serum Biyoloji̇k 'rÜnler Sanayi̇ ve Ticaret AŞ'ninüakrep ve yılan zehirlenmelerine karşı antiserum Ürettiğini belirterek, çİnşallah bu yıl sonunda da TÜrkiye'nin ilk kuduz antiserumunu da ALBİLA Üretecek. Bu sayede TÜrkiye'nin yaptığı on milyonlarca dolarlık ithalatın da ÖnÜne geömiş olacağız.ç dedi.

Eskişehir Organize Sanayi BÖlgesi'nde faaliyet gÖsteren tesisi gezen Varank, burada yaptığı konuşmada, tesiste Eskişehir Osmangazi 'niversitesi (ESOG') Fen Edebiyat FakÜltesi Biyoloji BÖlÜmÜ ğretim 'yesiüDoö. Dr. Figen alışkan'ın geliştirdiği,üakrep ve yılan zehirlenmelerine karşı Üretilen antiserumlara yatırım yapıldığını sÖyledi.

Bakan Varank, şÖyle konuştu:

çMelek yatırımcılarımız, girişimcilerimiz bir yatırım yaparak bu şirketi kurdular. Burada da TÜrkiye'nin en Önemli GMP standartlarında Üretim tesislerinden birini oluşturdular. Dediğim gibi TÜrkiye'de daha Önce bÖyle bir ÜrÜn yoktu. Arkadaşlarımız akrep ve yılan zehirlenmelerine karşı antiserum Üretiyor. İnşallah bu yıl sonunda da TÜrkiye'nin ilk kuduz antiserumunu da ALBİLAüÜretecek. Bu sayede TÜrkiye'nin yaptığı on milyonlarca dolarlık ithalatın da ÖnÜne geömiş olacağız. Ben bugÜn burayı Özellikle ziyaret etmek istedim.üKOSGEB desteği veriyoruz. Bu tip teknoloji, bilimsel tabanlı girişimler konusunda TÜrkiye'nin bÜyÜk bir potansiyeli olduğuna inanıyoruz. İnşallah bÖyle başarılı girişimlerin TÜrkiye'den daha fazla öıkmasını istiyoruz.ç

- ç'lkemizde ithalatın ÖnÜnÜ kesecek bir girişimç

Varank, Eskişehir programı kapsamında Mahmudiye ilöesini de ziyaret ettiğini hatırlattı.

Bu ilöedeki atöılık faaliyetlerine değinen Varank, sÖzlerini şÖyle sÜrdÜrdÜ:

çOrası Osmanlı'dan beri topraklarımızda at yetiştiriciliğiyle ilgili Önemli bir ilöe. Orada TİGEM'in yetiştirme öiftliği ve Özel sektÖrÜn atları var. Aslında Eskişehir'de bu işin olması bir anlamda olduköa gÜzel. ÜnkÜ atlarımız da burada. Orada Atöılık Meslek YÜksekokulu da kurduk. Oranın başındaki beyefendi de hocamızın eşi. Ben de bugÜn Öğrendim. DolayısıylaüEskişehir iöin entegre bir girişim oldu. Başarılı bir girişim. İnşallah Ülkemize bÜyÜk başarılar kazandıracak. 'lkemizde ithalatın ÖnÜnÜ kesecek bir girişimin bilimsel bir öalışmadan öıkmış olması da bizi ayrıca gururlandırıyor. Kendilerini tebrik ediyorum.ç

- çBÜtÜn dÖnÜş burada geröekleşiyorç

ESOG' Fen Edebiyat FakÜltesi Biyoloji BÖlÜmÜ ğretim 'yesi ve ALBİLA şirketinin danışmanı Doö. Dr. Figen alışkan da ALBİLA'da farklı basamaklarda öalıştıklarını dile getirdi.

Akreplerden aldıkları zehri artan oranlarda atlara enjekte ettiklerini belirten alışkan, çYavaş yavaş onlara aşılama yapıyoruz. Ardından da zehre karşı oluşan, o zehri nÖtralize eden antikorları attan plazma şeklinde alıyoruz. O plazmayı aldıktan sonra tesisimize getiriyoruz. Tamamen steril koşullarda, GMP koşullarında, buradaki uzman ekibimizle birlikte o iöindeki değerli molekÜller ilaca dÖnÜşÜyor. BÜtÜn dÖnÜş burada geröekleşiyor.ç ifadelerini kullandı.