Site Rengi

DOLAR 32,5939
EURO 34,7885
ALTIN 2.416,65
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 31°C
Az Bulutlu
Eskişehir
31°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 21°C
Cum 25°C
Cts 24°C

Yine Aylardan 3 Aralık

03.12.2021
A+
A-

“Yine aylardan Kasım” şarkısından yola çıkarak yine aylardan 3 Aralık başlığı ile ‘Dünya Engelliler Günü’ için bir farkındalık yaratılsın istedik.

1992 yılında Birleşmiş Milletler Teşkilatı tarafından kabul edilmesiyle birlikte 3 Aralık, Dünya Engelliler Günü olarak tanımlanmıştır. İlgisi olmayanlar için bir şey ifade etmeyebilir 3 Aralık’lar, ancak engelli bir birey iseniz veya engelli bireye sahip bir aile iseniz hatırlanması,hatırlatılması gereken önemli bir tarihtir.

Ülkemiz nüfusunun yaklaşık % 12’si  engelli bireylerden oluşuyor ve nüfusumuz seksenüçmilyon civarında olduğu biliniyor ve yaklaşık on milyon vatandaşımız engelli bireylerden oluşuyor ise 3 Aralık’lar önemli bir tarihtir hatırlanması, hatırlatılması gerekir.

Ortalama bir Türk ailesinin dört kişiden oluştuğunu varsayarsak toplam nüfusun neredeyse yarısını ilgilendiren bir olgudur engellilik, onun için hatırlanması ve hatırlatılması gereken bir tarihtir 3 Aralık’lar.

Konuya sadece sayısal ya da istatistiki olarak yaklaşmamak gerekir, ancak ülkemizde toplumun her katmanını, hemen hemen her aileyi direkt ya da dolaylı ilgilendiren bir olgunun önemini anlatmak için sayılar ve istatistiki değerler verilmiştir.

Toplumların gelişmişliğinin ölçütlerinden birisi de, engelliye verilen imkanlarla değerlendirilmekte olup, son yıllarda ülkemizde engelli istihdamının artışında, eğitiminde, fiziki alanların yeniden düzenlenmesinde, toplumsal duyarlılığın artmasının ardında yatan temel sebep, gelişen ülkemizin konuya verdiği önemden ve sosyal devlet olma anlayışının gelişmesinden kaynaklanmaktadır.

Teşhisi konulan engellinin tedavisi, rehabilitasyonu, eğitimi topluma kazandırılması konusunda gerekli tedbirler alınıp, çeşitli organizasyon ve faaliyetlerle belirli bir oranda mesafe kat’edilmektedir.

Günümüzün asıl meselesi, kanayan yarası teşhisi konulamayan engellilerdir ki bunlar genelde toplum önünde veya sosyal hayatta saygın kişiliklerini (!!!!) devam ettiren kişilerdir. Bunlar bulundukları çevrede gerçekten büyük tehlike yaratma potansiyeline sahiplerdir. Her gün yazılı, görsel ve sosyal medyadan takip ettiğimiz kadın ve çocuk katilleri, tacizciler genelde bunların arasından çıkmaktadır.

Toplumumuz bu konuda duyarsız kalmamalı, bu tip sapkın ruhlu insanlar, tespit ve teşhir edilmelidir ki toplumun sessiz ve duyarsız kalmalarından cesaret almamalıdırlar.

Onun içindir ki sadece yine aylardan bir 3 Aralık değil, her günümüzün 3 Aralık olması dileğiyle…

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.