Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 4°C
Sal 5°C

Yutma Güçlüğü Olanlar Dikkat!

15.08.2019
A+
A-

Fizyomer Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı  Dr. İrfan Ünver, yutma güçlüğü hakkında bilgi verdi. 
Yutma güçlüğünün tanımını yapan  Ünver “Yutma olayı, vücutta  pek çok yapının görev aldığı; beyin, çeşitli sinir ve kasların sistemli olarak,beraber çalışmasını gerektiren bir harekettir.Yutma fonksiyonu 40’tan fazla kas çiftinin ve birçok kranial sinirin istemli ve istemsiz koordinasyonunu gerektiren kompleks bir süreçtir. Yutma güçlüğü veya bozukluğu (disfaji) ,yutma işleminin değişik basamaklarında gerçekleşebilir. Çiğnemede ve yiyecek- içecekleri ağızdan yutağa doğru hareket ettirmede güçlük olarak karşımıza çıkar. Yutmayı başlatmada, yiyecek-içecekleri yemek borusuna göndermede, yiyecek ve içeceklerin yanlış yönde giderek nefes borusuna kaçmalarını önlemek için nefes borusunu kapatmada güçlük olarak karşımıza çıkar. Yemek borusu ve midedeki kasılma –gevşeme  hareketlerinin gerçekleşmesinde ve yiyecek-içecekleri yemek borusundan aşağı  göndermede zorlanma olarak karşımıza çıkabilir. Her yaşta görülebilir “ ifadelerini kullandı.

Yutma güçlüğünün hangi hastalıkların seyri sonucunda oluştuğunu söyleyen Ünver “Nörolojik  hastalıklar; Hemiplejiler (inmeler),beyin hasarları,omurilik hasarları,Parkinson,Multipli Skleroz, Amilotrofik lateral skleroz (ALS), Myestenia gravis,Musküler distrofi,Serebral palsi,Alzheimer,K.B.B hastalıkları,ağız içi ve boğaz enfeksiyonları,tükrük bezlerinin taşları,tümörler,kanserler , bu bölgedeki hasarlanmalar, çürük diş ve diş sorunları  özefagus hastalıkları ve kanserleri.Mide  hastalıkları ve reflü  gibi hastalıklar yutma güçlüğüne sebep olabilirler.Bunların dışında romatizmal hastalıklar,yapısal bozukluklar,psikolojik nedenleri de sıralayabiliriz. Bu nedenle  kesin tanı  Nöroloji,KBB,Gastroenteroloji, Genel cerrahi ve diş hekimleri tarafından konulduktan sonra,ilgili hekimler tarafından gerekli tedavileri yapılır” ifadelerini kullandı.

Yutma güçlüğü olan hastalarda oluşan belirtilere değinen Ünver”Yutma güçlüğü olan hastalarda şu belirtiler görülür;salya artışı,gıda veya sıvının boğazda veya göğüste takılma hissi,(özellikle reflü hastalarında),gıcık öksürüğü ,boğazda yabancı cisim varmış hissi, çiğneme ve yutma için normalden daha çok çaba ve zaman harcaması, yiyecek-içeceklerin ağızdan dışarı akması dökülmesi ya  da ağız içinde birikmesi ,yeme içme sırasında  sesin hırıltılı olması” dedi.

“Kronik Akciğer hastalıkları oluşabilir “diyen Ünver , “Uzun süren yutma güçlüklerinde, hasta yeme –içme den keyif alamaz, toplum içindeki yeme –içme gibi sosyal aktivitelere katılmak istemez.Hasta yeterli beslenemediği için kilo verir. Yeterli sıvı alamadığı için dehidratasyon bulguları ortaya çıkar. Hasta yediği gıdanın veya içtiği mayi’nin akciğere kaçması sonucu aspirasyona bağlı, pnömoni ve kronik Akciğer hastalıkları oluşabilir” diye konuştu.

“Nörolojik hastalıkların neden olduğu yutma  güçlüklerinin  rehabilitasyonu yapılmaktadır” ifadelerini kullanan  Ünver, “Tedavide, yutma güçlüğünün nedeni olan hastalığın tanısı ilgili branş hekimi tarafından konulduktan sonra, bu hekimler tarafından tıbbı ve cerrahi olarak yapılmaktadır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniklerinde Nöroloji uzmanı tarafından tanısı konulmuş, Nörolojik hastalıkların neden olduğu yutma  güçlüklerinin (bozuklukları) rehabilitasyonu yapılmaktadır. Kliniğimizde bu konuda eğitim almış Fizyoterapistlerimizce  Yutma Rehabilitasyon programı yapılmaktadır.Bu tedavinin esası yutma güçlüğünün türüne ve nedenine göre değişmektedir.Orofarangial disfaji rehabilitasyonunda uzman bir fizyoterapist tarafından hastaya yutmayla ilgili manevralar,egzersizler kullanılmaktadır. Egzersizlerde amaç yutmada kullanılan 40 a yakın adelelerin güçlendirilmesidir. Hastaya yutma ve çiğneme teknikleri, mobilizasyonlar, yutma güvenliği için postural stratejiler, besin modifiksyonları öğretilir.Bu programın uygulanmasında, aile bireylerinden egzersizlerin yapılmasına yardım etmeleri, yiyecek ,içecek miktarının takibi ve kıvamlarının hazırlanmasına yardımcı olmaları sağlanır.Bu şekilde hastanın yutma güvenliği ve yeterli bir şekilde beslenmesinin sağlanması için çalışılır” dedi.

Yutma güçlüğü olan hastaların nelere dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Ünver, ”  Yutma güçlüğü olan hastalarda,alkol ve kafeinli gıdaların alınmaması,hazmı kolay besleyici gıdalar alınması, besin tüketiminin yatmadan 3 saat önce sonlandırılması,yüksek yastıkta yatılması,yutma refleksini güçlendirici   egzersizlerin düzenli yapılması önerilmektedir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.