2. Karides Hobicileri Seminerine Büyük İlgi
Türkiye Özel Tür Karides Paylaşım Grubu tarafından 2.si düzenlenen seminer birçok ilden hobicilerin katılımıyla Eskişehir Ali Güven Uygulama Oteli'nde yapıldı. Gün boyu devam eden seminerde katılımcılar bilgi tazeleyip yeni bilgileri tazelediler. Seminer öncesi bir konuşma yapan Türkiye Özel Karides Paylaşım Grubundan Mustafa Güden, konuşmasında şunları söyledi:
"Değerli sponsorumuz, değerli ticari firmalarımız, Almanya’dan ve Türkiye’mizin çeşitli şehirlerinden mesafe mefhumu gözetmeden aramıza katılan değerli karides hobicilerimiz; hobi şehrimiz Eskişehirimize hepiniz hoş geldiniz. Türkiye Özel Tür Karides Paylaşım Grubu olarak 2.sini düzenlediğimiz seminer programımıza katılımınızdan, bizlerle birlikte olmanızdan duyduğumuz memnuniyeti öncelikle ifade etmek istiyorum. Bu güzel mekânda, program boyunca hem bilgilenmenizi ve hem de hoşça vakit geçirmenizi diliyor, hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyoruz. Stresten kurtulmanın en kolay yollarından biri şüphesiz pek çok insan için bir hobi ile uğraşmaktır. Dünya genelinde hobilere ilişkin yapılan bir ankette akvaryumlara olan ilginin fotoğrafçılıktan sonra ikinci sırada geldiği sonucu çıkmıştır. Akvaryum hobisinin ülkemizdeki gelişmekteki sektörü olan tatlı su karides hobisi, Avrupa ve Asya’daki karides potansiyeline baktığımızda son yıllarda gelişmekte olan önemli bir sektör olduğunu görmekteyiz.
Ülkemizde ise sevimli, rengârenk ve küçük canlılar olan karideslere olan ilgi son 5 yılda artış göstermiştir. Dünyada, özellikle Avrupa ve Asya'da büyük ilgi gören ve bir sektör haline gelen bu canlılar, yaklaşık 10-12 yıldır ülkemizde olmasına rağmen son 5 yıldır yeni tür ve varyasyonlarının çoğalması ile akvaryumlarındaki balıklarını çıkartıp yerine karides koyan hobicilerin sayısı da bir hayli artmıştır. Çeşitli renk ve desenlerde olan karideslerin bakım kolaylığı insanları cezbeden en önemli faktör olmuştur.
Peki, nedir karides?
Boyları çoğunlukla 3 cm yi geçmeyen ve iki ana ırkı bulunan zararsız sakin ve uysal canlılardır. Güney Doğu Asya'nın küçük akarsularından toplanarak çeşitli ıslah ve melezlemelerle 100'e yakın renk varyasyonu ve desenle karşımıza çıkarlar. Genellikle diğer canlılardan zarar görmemeleri için tek koloni olarak beslenirler. 10 litreden 200 litreye kadar her boyutta akvaryumda beslenmeleri mümkündür. Çoğunlukla bitkisel beslenirler. Doğalarında yosun ve mikroorganizmalar yanında böcek ölüleri menülerini oluşturur. Dünyada karides hobisi hatırı sayılır bir sektör oluşturmuş, onlara özel kumlar, yemler, katkılar ve birçok farklı akvaryum ekipmanları üretilmeye başlanmıştır. Özellikle Çin ve Taiwan'da karides üretimi için büyük çiftlikler kurulmuştur. Ülkemizde de bir kaç karides üretim çiftliği bulunmaktadır. Akvaryum hobicilerinin karides beslemeyi tercih etmesinin bir diğer sebebi de melezlenerek değişik renk ve desenlerde yeni karides varyasyonları çıkarabilmeleridir. Melezleme konusunda Almanya'da özellikle bayan hobiciler öne çıkmakta ve bu başarıları ile dünyaca tanınmaktalar. Dünya çapında düzenlenen karides yarışmaları da karides hobisine olan ilgi ve gösterilen özenin geldiği seviyeyi göstermektedir. Çok yakında ülkemizde de dünya çapında bir karides yarışması düzenlenmesi planlanmaktadır."
Seminere Almanya başta olmak üzere; İstanbul, Ankara, İzmir, Sakarya, Balıkesir, Bursa, Antalya, Kocaeli, Mersin ve Hatay gibi birçok ilden 100’e yakın karides hobicisi katılırken seminerd: ‘Bitkili Karides Akvaryumu ve Aquascaping'in Temelleri’, ‘Karideslerde Deformasyon’, ‘Wildshrimps from Asia’, ‘karides üreticiliği’, ‘akvaryum ve karides ürünleri’, ‘akvaryum canlıları ve satışı’, ‘karides türleri’, ‘akvaryum zararlıları’, gibi konular hakkında bilgi paylaşımları yapıldı. Katılan hobicilere çekilişle hediyeler dağıtıldı. Kadın hobicilerinde katıldığı toplantıda özellikle mavi, sarı, kırmızı karidesler ilgi gördü.