Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 4°C
Sal 5°C

Onun Elinde İğneler Fırça, Yorganlar Tuval

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir’de hayatı yorgan ve yastık yapmakla geçen yarım asırlık usta, zanaatının yavaş yavaş yok olmaya başladığını söyledi. 
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte ilginin artması beklenen yorgancılık sektörü aksine yok olmaya başladı. 12 yaşından beri yorgancılık mesleğiyle uğraşan 59 yaşındaki Engin Genç, mesleği babasından öğrendiğini ve son temsilcilerinin kendileri olduğunu belirtti. Yün ve pamuk yorganların, fabrikasyon üretimin ve elyaf ürünlerin rağbet görmesinden yakınan Engin Genç, "Bizim işimiz yorgan üzerine. Yatak, yastık bu tür şeylerin imalatını yapıyoruz. Baba mesleği, babamdan öğrendim ve onun yanında yetiştim. Şimdi elyaf türü yorganlar, yastıklar çıktığı için yüne, pamuğa rağbet kalmadı. Eskiden mesela benim çıraklık dönemimde 60 yorgancı vardı, şu an 12 tane ancak varız" şeklinde konuştu. 

"Talebesi olmayan bir zanaat" 
Yorganı ilmek ilmek dokuyan ve adeta iğne iplikle yorganı bir sanat eserine çeviren Engin usta, mesleğin inceliklerinden bahsetti. Çırak bulamamanın mesleğin yok olmasına sebep olacağını dile getiren Engin usta, "Yorganın yünü veya pamuğu makinede taranıyor sonra kumaşın üzerine itinalı bir şekilde seriyoruz. Çeviriyoruz ve eşit şekilde çubuk yardımıyla düzeltip dikim işine sonlandırıyoruz. En son yetişenler bizleriz, bizden sonra çıraklık için işi öğrenmek için talep yok. Bizden sonra kaybolacak bir meslek. En son yetişenler bizleriz" dedi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.