Türk Destanı ‘Dede Korkut’ UNESCO Listesinde
Türk Destanı "Dede Korkut", UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi'ne oy birliğiyle kabul edildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin bir kültür mirasının daha UNESCO listelerindeki yerini aldığı ifade edildi.
Türk Destanı "Dede Korkut"un, UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi'ne oy birliğiyle kabul edildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Dede Qorqud/Korkyt Ata/Dede Korkut Mirası: Destan, Masal ve Müzik çok uluslu dosyası olarak geçtiğimiz yıl mart ayında, UNESCO'ya gönderilen kültür mirasımız, temsili listeye 17. unsur olarak bugün itibarıyla dahil edildi. Morityus Cumhuriyeti'nin başkenti Port Louis'de gerçekleştirilen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 13. Hükümetlerarası Komite Toplantısı'nda temsili listeye alınan Türk destanı, artık insanlığın somut olmayan kültürel mirası oldu. Türkiye, bu kararla temsili listeye en çok unsur kaydettiren ilk 5 ülke arasındaki yerini de korudu."
Bakanlığın açıklamasında, "Dede Korkut: Destan, Masal ve Müzik" dosyasının, Kazakistan'ın moderatörlüğünde, Azerbaycan ve Türkiye'nin katılımıyla çok uluslu olarak hazırlandığı belirtildi.
Açıklamada, Türk dünyasının yüzlerce yıllık kültürel kimliğinin taşıyıcısı ve ortak mirası olan "Dede Korkut" etrafında şekillenen destan, masal ve müzik geleneğinin, başta kuzeydoğu olmak üzere Türkiye genelinde yaşatıldığı anımsatıldı.
Dede Korkut kültürünü oluşturan destan, masal ve müzik içerisindeki dilden dile, kuşaktan kuşağa aktarılan değerlerin, Türkiye'nin kültürel belleğinde canlılığını koruduğu belirtilen açıklamada, bu değerlerin geçmişle bugün arasındaki kültürel bağın güçlenmesine, kültürel devamlılığın, aidiyet ve kimlik anlayışının geleceğe taşınmasına katkıda bulunduğu vurgulandı.
Açıklamada, birikimi ve değerleri sınırları aşan "Dede Korkut" mirasının, bu yönüyle Türkçe konuşan ülkelerde de birleştirici bir unsur olarak büyük önem taşıdığına işaret edildi.
Bakan Ersoy'dan "hayırlı olsun" mesajı
Bu arada Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Türk destanı 'Dede Korkut' Morityus Cumhuriyeti'nde gerçekleştirilen UNESCO toplantısında 'Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi'ne oy birliği ile kabul edildi ve listedeki 17. unsurumuz oldu. Hayırlı olsun." ifadesini kullandı.
Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, Türk destanı "Dede Korkut"un Morityus Cumhuriyeti'nde gerçekleştirilen UNESCO toplantısında "Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi"ne oy birliğiyle kabul edilmesine ilişkin, "Böylece Türkiye'nin temsili listedeki eser sayısı 17'ye yükseldi. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Bunlar Türkiye'nin yurt dışındaki tanıtımında önemli konulardır." dedi.
Avcı, yaptığı açıklamada, Türk destanı "Dede Korkut"un oy birliği ile kabul edilmesinin önemine değinerek, bu durumun UNESCO'daki Türkiye etkinliğinin en son örneklerinden biri olduğunu kaydetti. Dede Korkut'un bu listeye dahil edilmesinin Türk Dünyası Kültür Başkenti olan, Dede Korkut Parkı'na ev sahipliği yapan Eskişehir için ayrı bir öneminin olduğunu vurgulayan Avcı, şöyle konuştu:
"Eskişehir'deki Dede Korkut Parkı'nda Türk dünyasında örneği olmayan bir Dede Korkut anıt duvarı var. Bu anıt duvar aynı zamanda bir çeşme. Bu anıt duvar üzerindeki bütün Dede Korkut hikayeleri Türk dünyasının seçkin sanatçıları tarafından minyatürleri çizilmiş, mermere işlenmiş olarak sergileniyor. Gençlerimiz, çocuklarımız, halkımız orada hem Dede Korkut atamızı hem de onun eserini birebir tanıma fırsatını buluyor. Eskişehir'e gelen bütün misafirlerimize mutlaka Dede Korkut Parkı'nı ziyaret etmelerini, Dede Korkut anıt duvarını görüp okumalarını özellikle tavsiye ediyorum. Türk destanı Dede Korkut'un listeye girmesiyle Türkiye'nin temsili listedeki eser sayısı 17'ye yükseldi. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Bunlar Türkiye'nin yurt dışındaki tanıtımında önemli konulardır."
Avcı, UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanlığını yürüten ve başarılı çalışmalara imza atan Prof. Dr. Öcal Oğuz'a, UNESCO Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu üyelerine, Paris'teki UNESCO Daimi Temsilciliğine, Kültür ve Turizm Bakanlığına bu süreçteki gayretleri, çalışmaları ve katkıları dolayısıyla teşekkür etti.