Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 1°C
Çok Bulutlu
Eskişehir
1°C
Çok Bulutlu
Paz 2°C
Pts 3°C
Sal 4°C
Çar 7°C

Egzersiz Yaşam Beklentisini Arttırıyor

15.08.2019
A+
A-

18-24 Şubat yaşlılar haftası nedeniyle bağımlılıklardan uzak hareketli ve sağlıklı bir yaşama dikkat çekmek amacıyla Özel Gürlife Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Dinç, yaşlılıkta fiziksel aktivitenin önemi hakkında bilgi verdi. Dinç, “Hareketli bir hayat tarzı olan 65 yaş üzerindeki kişilerin ölüm riski evde oturarak hareketsiz kalan kişilere göre daha az olduğu görülmüştür” dedi. 
Yaşlılıkta tansiyon, kalp hastalığı, şeker hastalığı bazı kanser türlerine yakalanma ihtimalinin ciddi oranda artması, sinir kas sisteminin zayıflaması yürüyüş stilinde bozukluklara yol açabiliyor. Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan fonksiyonel kayıplar, yaşam kalitesini etkilemeye başladığı andan itibaren fiziksel aktivitenin önemi ve katkısı gündeme getirmektedir. 

“Vücudunu hareket ettirmeyen kişinin hastalıklara yakalanma ihtimali daha yüksek" 
Özel GürLife Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Dinç, yaşlılıkta fiziksel aktivitenin önemine değinerek, “Düzenli yapılan fiziksel aktivitelerinin insan yaşamı için çok önemli ve gerekli olan vücut fonksiyonlarını geliştirdiği bilimsel olarak ortaya konmuş gerçektir. Hareketli bir hayat tarzı olan 65 yaş üzerindeki kişilerin ölüm riski evde oturarak hareketsiz kalan kişilere göre daha az olduğu görülmüştür. Emekliliği takip eden dönemde fonksiyonel olarak çok büyük kayıpların gözlemlendiği ve beklenmediği bir dönemdir. Fiziksel kapasitesinin azalmasına neden olan en önemli faktör modern yaşama biçimidir. Modern yaşamın getirdiği rahat yaşam biçimi sadece yaşamı sürdürmek için yapılan sınırlı aktiviteler vücut fonksiyonları fiziksel kapasitenin azalmasına neden olan etkenlerdir. En önemli sorun vücudunu çalıştırmayan kişilerin tansiyon ve kalp hastalıkları, şeker hastalıkları ve bazı kanser türlerine yakalanma ihtimalinin ciddi oranda artması, sinir kas sisteminin zayıflaması yürüyüş stilinde yol açmasıdır” ifadelerini kullandı. 

“Egzersiz ile aşırı çaba sarf etmek hem genç hem de yaşlılar için tehlikelidir” 
İç Hastalıkları Uzm. Dr. Dinç, yaşlılık döneminde egzersiz yaparken dikkat edilmesi gereken kuralların öneminden de bahsederek, “Egzersiz ile aşırı çaba sarf etmek hem genç hem de yaşlılar için tehlikelidir. Egzersiz yaparken amaç kas ağrılarına sahip olmak değil, yok etmek sinirlenmek değil sakinleştirmek, kalbi yormak değil dolaşımı arttırmak ve düzenlemektir. Egzersiz yapmak tok karnına ve çok aç olmamak kaydı ile günün en ideal zamanı sabahın erken saatleri akşam yatmadan öncedir. Sabah egzersizlerine yatarken yapılacak egzersizler ve sabah gerdirmeyle başlanabilir. Bu tip egzersizlerle kaslarla günün devamındaki aktiviteler için uyanır ve eklem sertlikleri yok edilir. Akşam egzersizleri ise kaslara ve vücuda verecek ufak yorgunlukla rahat uykuya zemin hazırlar” diye konuştu. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.