Bakan Varank’tan EOSB’ne Ziyaret
TC. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ni (EOSB) ziyaret etti. EOSB Bölge Müdürlüğü ziyaretinin ardından Korel ve Albila firmalarını ziyaret eden Bakan Varank, Tasigo Otel’de iş insanlarıyla bir araya geldi.
Toplantıya Bakan Varank’ın yanı sıra; Vali Özdemir Çakacak, Eskişehir Milletvekilleri Prof. Dr. Nabi Avcı, Prof. Dr. Emine Nur Günay, Metin Nurullah Sazak, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, iş insanları ve sanayiciler katıldı. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli ziyarette EOSB faaliyetleri hakkında Bakan Varank’ı bilgilendirdi. EOSB’nin ilklerin OSB’si olduğunu ifade eden Küpeli “OSB’ler arasında kurulan ilk Teknoloji Parkı; ATAP, solar kurutma, meslek yüksel okulu, elektrik santrali bunlardan bazılarıdır” dedi. 2019-2020 eğitim- öğretim döneminde faaliyete geçirilmesi planlanan Mesleki Eğitim Lisesi Projesi hakkında da Bakan Varank’a bilgi veren Küpeli, EOSB’nin üzerinde çalıştığı Yaşam Parkı projesinin detaylarını aktardı. EOSB’nin yaşadığı en önemli sorunun ulaşım olduğunu dile getiren Küpeli şu şekilde konuştu: “75 bin kişi bölge ve şehir arasında taşınıyor. Mevcut çevre yolu bu trafiği artık kaldıramıyor, planlaması yapılmış kuzey çevre yoluna acil ihtiyacımız var. Diğer bir konu ise limanlara demiryolu bağlantısı.
Eskişehir demiryollarının kesişim noktası ancak Lojistik Merkezi ile limanların demiryolu bağlantısı yok.” Küpeli son olarak, TC. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından her ilde yapılması planlanan teknoloji atölyesi projesinin Yaşam Parkı içerisinde yapılmasını talep etti.
2018'de 13 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım girişi olduğunu söyleyen Bakan Varank, Tasigo Otel yaptığı konuşmada “Bu teknolojileri hem geliştirenlere hem de üretim süreçlerinde kullanmak isteyenlere destek vereceğiz. Hedefimiz bütüncül bir yaklaşımla, güçlü bir dijital ekosistem oluşturmak. İşletme başına destek limitimizin üst limiti 1 milyon lira ve bunun 300 bin lirası hibe şeklinde. Böyle programlarla, sanayimizin teknolojik değişim ve dönüşümü yakalamasını istiyoruz. KOSGEB'in çağrısı hala devam eden başka destekleri de var. Bunları en iyi şekilde değerlendirebilir ve üretim potansiyelinizi yukarılara taşıyabilirsiniz. Ağustos ayında yaşadığımız dış şoktan sonra, hızla toparlanma yoluna girdik. Üretimin öncü göstergelerinde olumlu gelişmeler var. Reel kesimde ve ekonominin genelinde güven artıyor. Yabancı yatırımcıların da güveni artıyor. 2018'de 13 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım girişi oldu. Yani bir önceki seneye göre yüzde 13'lük bir artış gerçekleşti. Sırada yerlileştirme var. Yerli ve milli üretimin payını sanayinin tüm alt sektörlerinde artırmak istiyoruz. Ancak bu sayede tam bağımsız bir ekonomiye kavuşabilir ve kur hareketlerinin ekonomiye etkisini en aza indirebiliriz.” dedi.
Eskişehir'in ihracatı geçen sene yüzde 18'lik bir yükselişle 1 milyar doları aştığını bildiren Bakan Varank “Üreticisi, tüketicisi ve kamu sektörüyle birlikte ortak amaç doğrultusunda topyekûn hareket etmemiz önemli. Ben şuna yürekten inanıyorum. Ülkemize çağ atlatacak olan bu yapısal dönüşümü, inşallah hep birlikte başaracağız. Eskişehir sizlerin de katkılarıyla 16 senede milli gelirini 17 katın üzerinde artırdı. İlimizin ihracatı geçen sene yüzde 18'lik bir yükselişle 1 milyar Dolar'ı aştı. Burada öyle güçlü bir sanayi altyapısı var ki, Eskişehir neredeyse her alanda ihracat yapabiliyor. Tabii bu başarıda, devletimizin size sunduğu katkılar büyük pay sahibi.” şeklinde konuştu.
Vali Özdemir Çakacak ise yaptığı konuşmada “Eskişehir olarak ülkemizin en önemli sanayi kentlerinden birisiyiz. İlimiz, ülkemizin kalkınması, dünyadaki en büyük on ekonomiden birisi haline gelmesi için kamu ve özel sektör olarak gece gündüz demeden çalışmaya ve üretmeye devam ediyor.
Sanayicilerimizle, üniversitelerimizle, güçlü STK’larımızla, ufku açık müteşebbislerimizle ulusal kalkınmamıza en güçlü desteği vermenin azmi içerisindeyiz. Eskişehir, dürüst ve çalışkan girişimcileri ile Türkiye’nin gücüne güç katmak için var gücüyle çalışıyor ve üretiyor. Sanayicilerimiz aldığı teşvikleri son kuruşuna kadar Türkiye’ye yatırım için harcıyorlar. Bu sayede ilimiz tekstilden beyaz eşyaya, bordan uçak motoru parçalarına, çeşitli makine imalatlarından helikopter parçalarına, lokomotiften seramik ürünlerine kadar çok geniş bir yelpazede teknoloji temelli üretim yapmak suretiyle ulusal üretimde ve ihracatta önemli bir konuma yükselmiştir. Eskişehir olarak en büyük hedefimiz, sanayileşmede ülkemizin ilk 10 şehri arasında yer alarak şu anda 2,5 milyar doları bulan ihracatımızı kısa vadede 5 milyar dolara çıkarmak ve en fazla ihracat yapan ilk on il arasına girmektir” diye konuştu.
Konuşmalardan sonra toplantı soru cevap şeklinde devam etti.