Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 4°C
Sal 5°C

Prof. Dr. Sultan Aydoğdu Anıldı

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı tarafından, 2017 yılında hayatını kaybeden Prof. Dr. Sultan Aydoğdu’nun anısına düzenlenen “Ulusal Fenilketonüri Günü” etkinliği ESOGÜ Prof. Dr. Necla Özdemir Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Etkinliğe ESOGÜ Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Arslantaş, Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, Prof. Dr. Sultan Aydoğdu’nun ailesi ve yakınları ile Çocuk Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları Servisi’nde tedavisi devam eden çocuk hastalar ve aileleri katıldı. Etkinlik açılışında konuşan ESOGÜ Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Arslantaş, Prof. Dr. Sultan Aydoğdu’nun fenilketonüri hastalığıyla ilgili değerli çalışmaları olduğunu belirterek “Sultan Hocamızı aramızdan ayrılışının ikinci yılında Üniversitemiz ve Tıp Fakültesi’ne vermiş olduğu hizmetlerden dolayı saygı ve minnetle anıyorum” dedi. Prof. Dr. Ali Arslantaş, bir vefa örneği göstererek Prof. Dr. Sultan Aydoğdu için böyle bir etkinlik düzenleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nı da kutladı. Birer bilim yuvası olan üniversitelerin toplumla iç içe olmalarının gereğine işaret eden Prof. Dr. Ali Arslantaş, bu doğrultuda hastalar ve hasta yakınlarını bilinçlendirmek için yapılan toplantının düzenlenmesine emeği geçen herkese teşekkür etti.

Açılış konuşmasının ardından Çocuk Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Gonca Kılıç Yıldırım yaptığı sunumda; fenilketonüri hastalığının tarihçesi, tedavisi ve hastalığa karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgiler verdi. Fenilketonüri hastalığının zihinsel özürlülüğün en sık önlenebilir nedenlerinden biri olduğunu, aynı zamanda fenilketonürinin genetik geçişli bir hastalık olduğunu belirten Yıldırım, hastalığın dünyadaki ve ülkemizdeki görülme sıklığı ve taşıyıcılık oranları hakkında da bilgiler verdi. Hastalığın tedavisindeki en önemli aşamanın beslenme ve diyetler olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Gonca Kılıç Yıldırım, düşük proteinli besinlerle uygulanan diyet eşliğinde hastanın henüz çocukken büyümesi ve gelişmesinin takibe alındığını söyledi. Alternatif tedaviler hakkında da detaylı bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Gonca Kılıç Yıldırım, tedavinin doğumdan hemen sonra başlamasının hastalığın önlenmesinde büyük önem taşıdığını ise özellikle vurguladı. Diyetisyen Anıl Çiğdem Uygur ise “Fenilketonüride Tıbbi Beslenme ve Tedavi” başlıklı bir sunum yaptı. Anıl Çiğdem Uygur sunumunda çocuk hastaların beslenmesinde kullanılan düşük proteinli tıbbi ürünler ve içerikleri, ürünlerinin kullanım şekilleri ve çocuk hastalara uygulanan diyet hakkında bilgiler verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.