Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 4°C
Sal 5°C

Mehmet Ali Baysak Köy Kültür Evi Söyleşisi

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir’e 26 Kilometre uzaklıktaki Aşağı Ilıca Köyü’nde Bulunan Köy Kültür Evi sahibi, Mehmet Ali Baysak ile söyleşi;
 

Köy Kültür Evinin Sahibi sayın Mehmet Ali Baysak ile beraberiz. Sayın Mehmet Ali Baysak; bu köy kültür evine geçmeden önce, sizi bir tanısak?

Bana bu konuda söz hakkı verdiğiniz için öncelikle sizlere teşekkür ediyorum. Ben 2008 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu’nda memur olarak çalışıyordum, emekli oldum.

Ben 1990 yılından beri Yörük ve Türkmen Kültürünü sürdürebilen ve bunlarla ilgili malzemeleri kendi evimde biriktirmekte idim. Daha sonra bina yapmak aklıma geldi. Eskişehir’e 26 km. mesafede eski adı Aşağı Ilıca Köyü, yeni adı Aşağı Ilıca Mahallesi olan yerde bir bina yaptım. 2012 yılında binayı tamamladım, yerleştirdim. Sayın büyükşehir belediye başkanımız Yılmaz Büyükerşen tarafından 18 Kasım 2012 tarihinde resmî açılışını yaptık. Burada Yörük ve Türkmen Kültürü ile ilgili giysiler, günlük tarım âletleri, günlük ev ihtiyaçlarını karşılayan tüm eski malzemelerin tanıtımını yapmaktayız. Gelen ziyaretçilerimize bunları sunmaktayız.
 

Şimdi en eski deyince, bunlar kaç yıl öncesine dayanıyor? Tarihe dayanan klasik eserler de var mı, bunların içinde?

Efendim, şöyle izâh edeyim:
Biriktirdiğim malzemelerin tarihçesine baktığımız zaman 60, 70, 90 yıl hatta bunların içinden 100 yılı aşkın malzemeler bile mevcuttur.

Onun dışında burası hem kültür evi niteliğinde hem de misafirleri ağırlıyorsunuz. Bildiğim kadarıyla burada ticarî bir gelir de elde etmiyorsunuz. Gönlü bol bir insansınız da diyebilir miyiz?
 

Köy Kültür Evi’nin kuruluştaki tek amacı vardı. Ben Yunus Emre’nin yolundan giden bir insan olarak “Dostun Evi Gönüllerdir, Gönüller Yapmaya Geldim” felsefesinden yola çıkarak , gelen tüm ziyaretçilerimize burada giriş, ziyaret ücretsizdir. Gelen ziyaretçilerimize çay, kahve ücretsiz… Buraya okul turları, talebeler geliyor. Bunlara meyve suyu, hikâye kitabı ve oyuncukları kendi ekonomik olanaklarım ölçüsünde ikrâm etmekteyim. Ayrıca gelen tüm ziyaretçilerimize şunu söylüyoruz:
Bahçemiz müsâit olduğu için, pikniklerini yapıp, Eşi dostu ile oturabilirler.. Çocuklarımızın eğlencesi için oyun parkı yaptık. Ayrıca, çocuklarımız için bahçemizde 5 tane de bisiklet mevcut.

Sayın Baysak; anlattığınız gibi memur emeklisisiniz. Tabii ki o yeri zamanında almışsınız. Bu size maddî bir yük getiriyordur. Bir memur emeklisi için bu kolay bir iş değildir. Size bu konuda resmi kuruluş, belediye, şahıs, sponsor, finansör gibi maddi-manevi yardımcı olmak isteyen kimse çıkmıyor mu?
 

Efendim, şöyle izâh edeyim:
Bizim Eskişehir bölgesinde, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyemiz, Tepebaşı Belediyemiz ‘size yardımcı olabileceğimiz, destek olabileceğimiz bir şey var mı?’ diye sorarak bunu dile getirdiler. Ben de: “Manevi desteklerinin yeterli olduklarını, maddi hiçbir destek beklemediğimi söyledim.Çünkü bu iş kültür işi, gönül işi. Gönülden yapılan iş, maddiyata döküldüğünde zaman; yaptığınız işle gittiğiniz yolun birbirine uymadığını, çeliştiğini göreceksiniz.
Hatta bazı büyük firmalar, organize sanayi bölgesinden, bana gıda –bisküvi, çikolata- takviyesinde bulunmak istediklerini söylediler. Ben bunları dahi kabul etmedim.

Şimdi sanat dediniz… Eskişehirli müzisyenlerden, yazar-çizerlerden de size gelen-giden oluyor mu?

Ben kendim Eskişehir Sanat Derneği’nin Fotoğrafçılık bölümü üyesiyim. Aktif olarak çalışıyorum. Yanlış anlaşılma olmazsa Kültür Evi’ne ek olarak 4 defa fotoğraf sergisi açtım. Bu sergilerde hiçbir yerde maddi destek almadan, kendi olanaklarım çerçevesinde açtım. Buna ilave olarak; Eskişehir Sanat Derneği başkanı Şehabeddin Bey’in destekleri ile

 

de 23 tane karma fotoğraf sergisine

 

katıldım. Ayrıca 2013 yılı sonunda Lületaşı Fotoğraf yarışmasında üçüncülük ödülü aldım. Aldığım bu ödül Eskişehir’de çok ses getirdi. Ödül olan bu fotoğraf, kadına yönelik şiddetle alâkalı idi.
 

Kültür konusunda “Kültür Evleri”, sanatçılar bir şehrin yıldızıdır, parlayan ışığıdır. Tabii bu insanlar oldukça Eskişehir’imiz de sanata verilen değer artacaktır.
Biz size Haber Ötesi internet gazetesi ve Mavi Radyo adına teşekkür ederiz. Bundan sonraki çalışmalarınızda bilgi verirseniz seviniriz.

Haber Ötesi internet gazetesi ve Mavi Radyo aracılığıyla, bana konuşma fırsatı verdiğiniz için şahsınızda size ve ekibinize çok teşekkür ederim. Bunun haricinde Eskişehir için yapacağımız çok şey olduğunu düşünüyorum. Çünkü biz gelecek nesile çok şey borçluyuz. Bir şeyler bırakmak zorundayız. Oturduğumuz yerlerde kahvehane köşelerinde kağıt oynayarak, çay içerek, kuru kuruya muhabbet ederek bir yerlere varamayız. Biz bu borçlarımızı en kısa sürede ödemek için; daha doğrusu borçlarımızı azaltmak için… Çünkü ödemememiz mümkün değil. O yüzden biz Eskişehir Köy Kültür Evi olarak elimizden ne gelirse yapmaya hazırız. Tüm dostlarımızı, Köy Kültür Evine ziyarete bekliyoruz.

O zaman ben de kendi adıma, basın yolu ile vatandaşa uzun yıllar hizmet eden bir insan olarak, kendi adıma ve internet gazetemiz ve Mavi Radyo adına çok teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra tekrar birlikte olmak dileğiyle…

 

İnşallah umutlu ve mutlu günlerde hep beraber olmak dileğiyle… Teşekkür ederim.

Yaşar Arda

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.