Kazım Kurt Küçük Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nin son durumunu anlattı
Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Küçük Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, vatandaşlarla bir araya gelmeye devam ediyor. Vatandaşları belediye faaliyetleri konusunda bilgilendiren ve sorunlarını dinleyen Başkan Kurt, Küçük Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nin son durumunu anlattı.
“Bunun aşılması için zamana ihtiyacımız var”
Küçük Sanayi Çarşı’sının Eskişehirliler için en önemli sorunlardan biri olduğunu belirten Başkan Kurt, “Sanayi Çarşısını çözmediğimiz sürece Emek, Erenköy ve 71 Evler Mahalleleri de maalesef kurtulamayacak. Sizin şehirle olan bağlantınızı burası kesiyor. Bu bağlantıyı kurmak zorundayız. Orası ciddi bir merkez olduğu sürece Emek, Erenköy ve 71 Evler’de bu şehrin merkezi olur. Başka türlü burada imar sorununu çözme şansımız yok. Erenköy’de işler iyice kilitlenmiş durumda. Mahallenin yarısı afet riskli alan, geri kalanı TOKİ. Kıpırdayacak yer yok. 3 sokağı kalmış, oraya da kimse yatırım yapmıyor. Bunun aşılması için zamana ihtiyacımız var. Biz bunları çözeriz” diye konuştu.
“Sanayi çarşısını eninde sonunda kaldıracağım”
Sanayi çarşısını eninde sonunda kaldıracağını ifade eden Başkan Kazım Kurt, “Ben, bu sanayi çarşısını kaldıracağım dedim, kaldırmazın dediler. Ben de iddialı konuşarak, ‘Sanayi Çarşısını kaldıramazsam politikayı bırakırım’ dedim. Ben politikayı bırakmak istemiyorum, Sanayi Çarşısını eninde sonunda kaldıracağım. Bu işle ilgili Odunpazarı Belediyesi olarak üstümüze düşen bütün işleri yaptık, ama Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Cumhuriyet Halk Partili Meclis Üyeleri azınlıkta, çoğunluk AK Parti’de. İşin biteceği ve belirli bir noktaya geleceği anlaşılınca ‘biz oy vereceğiz ve bu adam oy kazanacak’ dediler. Böyle basit bir particilik mantığı ile bakarak Eskişehir’i yaktılar ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bizim plan taleplerimizi reddettiler. Reddederken ben AK Parti’nin il ve ilçe başkanları, meclis üyeleri, grup başkan vekilleri ile görüştüm” şeklinde konuştu.
“Bakanlar kurulu kararı verecek, bakanlık yetkiyi bize verecekti, olmadı”
Bu proje için Ak Partili üst düzey yöneticiler ile görüştüğünü ifade eden Kazım Kurt, Küçük Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi için Eski Başbakan Ahmet Davutuğlu ve Başbakan Binali Yıldırım ile de görüştüğünü dile getirdi. Başkan Kurt, “Başbakan’ı ikna ettik. Burası mutlaka dönüşmeli diye, orayı ‘Afet Riskli Alan’ ilan ettiler. Dönüşürken de hem belediye hem de mülk sahipleri zarar etmesin, devlet kesesinden bazı takviyeleri yapalım diye Mart 2017’de Bakanlar Kurulu Kararı verdi. Bakanlar Kurulu Kararı ne demek, 30’a yakın bakanın imzası var. O bakanların içinden biri de Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı. Dolayısı ile bu artık hükümetin projesi haline geldi. Bizim yaptığımız çalışmalarla götürdüğümüz dosya, yapılabilir, uygulanabilir. Biz, bunu yapalım dediler. Yaptığımız görüşmelere göre de Mart’ta Bakanlar Kurulu Kararı çıkacak, 15-20 gün sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı yetkiyi bize verecek, biz işe başlayacaktık. Böyle olmadı, yetki vermediler, referandum geçsin dediler. Neden? Çünkü herkesin FETÖ’cü olmasından şüphelenmeye başladılar. Çevre ve Şehircilik Bakanı FETÖ’cü gidecek dediler, ben bunların hepsini yaşadığım için anlatıyorum. Bakanlığın içinde böyle konuşulduğunu duyan bakan, benden sonraki bakan imzalasın dedi. Ondan sonraki kim olacak, referandumdan sonra belli olacak. Hükümet gene değişmedi. Gene gittik, dediler ki; genel kurul, kongre var. Kongreden sonra bakan değişecek dediler. Değişecek bakanın yerine gelecek kişiyi de söylediler. Onu da bulduk. Ondan da söz aldık, ama Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kongresinde bizim diğer milletvekilimiz Genel Başkan Yardımcısı oldu. ‘Benden önce imza atanı tanımıyorum, olmaz’ dedi” açıklamalarında bulundu.
“Sadece izin gerekli, bu izin gelirse Eskişehir kurtulur”
İzin verilirse Eskişehir’in kurtulacağını aktaran Başkan Kurt, “Bakan da, müsteşarda, bürokratlar da değişmedi. Ama ben gidiyorum şimdi, ‘Kusura bakma, biz yapamayacağız’ diyorlar. Sanayi Çarşısı bir tek Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın işine kalmıştı. İmzayı atsın, ertesi gün bizim oradaki projemiz yürümeye başlar. Bir yıl içinde bütün uzlaşmaları yaparız, ondan sonra da 1-2 yıl içinde inşaat başlar. İnşaatın yapılmasında hiçbir korkum yok. İnşaatla ilgili İş Bankası sponsor olmaya hazır. Vakıf Bank bir çalışma yapıyor. Çünkü projeyi beğendiler, burada da iş yapar, para kazanırız diyorlar. Sadece izin gerekli, bu izin gelirse Eskişehir kurtulur. Gelmez ise bir sonraki döneme getiririz. Bunun başka çaresi yok. Çünkü başka türlü bunların düzelmesi mümkün değil" diye belirtti.
“Bu işin partisi, particiliği olmaz”
Sorunun çözülmesi için particiliğin olmaması gerektiğini söyleyen Başkan Kurt, “Şimdi şöyle bir ihtimali dikkate alıyorlar. Biz seçimi kazanırız, seçimi kazandıktan sonra biz yaparız. 10 senedir sendeydi belediye, yapsaydın. Elini kolunu kim tuttu. Sanayi Çarşısı 50 yıldır değişecek. TEKSAN başladı, 10 sene de bitti. TEKSAN başladığı günden beri, bu sanayi sitesi resmi olarak kalkacak. En son dönemde de 10 yıl iktidarın belediyesi vardı burada. Yapsaydı, kim tuttu elini. Biz partizan gibi bakmadık olaylara. Sanayi Çarşısı’nın Kentsel Dönüşüm Alanı olmasına Büyükşehir Belediye Meclisi karar aldı. Ben o zaman belediye meclis üyesi idim. Burhan Sakallı Belediye Başkanı idi. Büyükşehir 10 yeri Kentsel Dönüşüm Alanı ilan etti. AKP’liler 9’una itiraz ettiler, bir tek Sanayi Çarşısı’na itiraz etmediler. Sanayi Çarşısı oybirliği ile geçti. Sonra Burhan Sakallı, burayı bana verin ben yapayım dedi. İktidar partisinin belediye başkanı, imkanları daha kolay hareketlendirebilir, dedik. Oy birliği ile yetkinin Odunpazarı Belediyesi’ne verilmesine karar verdik. O dönemde Cumhuriyet Halk Partisi çoğunluktaydı. Vermeye bilirdik, ama sorun çözülsün diye verdik. Sorunun çözülmesi için, bu işin partisi, particiliği olmaz. Benim gibi bir adam çıkmış, ‘ben yapayım’ diyor. Bu siyaseten risktir. Yıkan, adamın malını elinden alan belediye başkanı olmak, doğru bulunmaz, hoş karşılanmaz. Bir sürü itiraz olur. Ama biz onu göze aldık. Çünkü Eskişehir’in başka türlü düzelme şansı yok. İkinci bir merkez yapmazsak Eskişehir büyümez. Ama direniyorum” ifadelerini kullandı.
“Hem kendileri yapmıyor hem de bize yaptırmıyorlar”
Bütün yetkinin bakanlığa geçtiğini söyleyen Başkan Kurt açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Yine söylüyorum; Sanayi Çarşısı, Gündoğdu Mahallesi, Erenköy, Huzur, Alan önünü kapsayan TOKİ tamamen hükümetin tekelinde olan kurumların bir imzasına bağlı. İmzayı atsınlar, buyur Odunpazarı Belediyesi yap bunları desinler. Ben hepsini yapmaya hazırım. Ona göre planlama yapmaya hazırız. Ona göre risk almaya hazırız. Ama maalesef bunlar hem kendileri yapmıyor hem de bize yaptırmıyorlar. Erenköy’de Huzur’da da tartıştığımız konular bunlar. Vatandaşlarımız orada yıllardır çivi çakamadılar. Bundan sonra Sanayi Çarşısı’da öyle olacak. Çünkü Afet Riskli Alan ilan edildi. Artık burada bütün yetki bakanlığa geçti. Bizim yapabileceğimiz hiç bir şey yok. Biz sadece talep ediyoruz. Verin biz yaparız diyoruz, onlar da vermiyor.”