Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 1°C
Çok Bulutlu
Eskişehir
1°C
Çok Bulutlu
Paz 2°C
Pts 3°C
Sal 4°C
Çar 7°C

Kolsuz Yaşar Söyleşileri (Yaşar Arda) – Alikoçbabalılar Derneği Başkanı Ali Karakuş’la Söyleşi

15.08.2019
A+
A-

Eskişehir Alikoçbabalılar Derneği başkanı Sayın Ali Karakuş ile beraberiz. Sayın Ali Karakuş bize kendinizi tanıtır mısınız?

Ben Ali Karakuş. Emekli Deniz Astsubayıyım. 2004 yılında emekli oldum. Emekli olunca ilk başta Yalova’ya yerleştim Yalova’da 8 dernekte gönüllü olarak çalıştım. Bunun 4 tanesinde yönetimdeydim. Yalova Cem Vakfı başkan yardımcılığı, Yalova Tema başkan yardımcılığı, Yalova Mahalle Âfet Gönüllüler Derneği genel sekreterliği; onun dışında Atatürk Düşünce Derneği, Balkan Göçmenleri gibi derneklerde gönüllü olarak çalıştım. Bununla ilgili çeşitli eğitimler aldım. Dernekçilik konusunda bayağı bilgi, beceri sahibi oldum. Daha sonra Eskişehir’e taşındık, Eskişehir’e taşınırken benim bir hayalim vardı. Bu hayalim de yurt dışına gitmek, ülke görmekti. Bu kapsamda gemicilik belgesi alarak hemen hemen 34 ülkeye; Çin, Arjantin, Hindistan, Venezuela gibi pek çok ülkeyi gezdim. Daha sonra Eskişehir’ gelince de Alikoçbabalılar Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneğimizin yönetimine talip olduk. 12 Mart 2017’de seçime girerek kazandık ve yönetime geçtik. Kazandıktan sonra derneğimizle ilgili faaliyetlerimi yakmak üzere çalışmaya başladık.

Başkanım Alikoçbabalılar ismi ilgimizi çekti. Öncelikle derneğimizin ismi nerden geliyor, bize açıklar mısınız?

Tabii… Alikoç Baba Alevî-Bektaşî Kültürünün Balkanlardaki önemli temsilcilerindendir. Zaten özellikle Balkanlarda pek çok temsilcimiz var, Otman Baba gibi, Demir Baba gibi… Alikoç Baba da bunlardan biridir. Bulgaristan’da Alevî-Bektaşî topluluklarınca adı sık anılır. Alikoç Babamız bir Türkmen dedesidir. Aynı zamanda akıncı beyidir. Bu bölgelerde Alhanlar gibi, Sungurlar gibi köylerde talipleriyle o bölgelere yerleşmiş, daha sonra çeşitli savaşlara katılmış; bunların en büyüğü de Niğbolu Savaşı’dır. Niğbolu Savaşı’nda Yıldırım Bayezid komutasında akıncı beyi olarak savaş sırası şehit olmuştur. Niğbolu’da defnedilmiştir. Alikoç Baba’nın Alhanlar Köyü’nde bıraktığı bir dergâh vardır. Bu dergâhta 700 yıl boyunca gerek kendi toplumuna gerek savaş sırasında Avrupa’ya seferlerde gelen askerleri karşılayıp onlara iâşesini sağladığı dergâhı 700 yıl önce yerini almıştır.

Evet, Alikoçbabalılar Derneği sanıyorum Seyitgazi’deki köylerden kurulu; öyle mi?

Evet, dernek Eskişehir’le Seyitgazi’ye bağlı Salihler, Büyükyayla Mahalleleri’yle; Kütahya’nın Altıntaş ilçesindeki Aydınlar Mahallesi sâkinlerinden oluşmaktadır. Bunlar ağırlıklı olarak Eskişehir’de ikametgâh etmektedir. Aydınlar’daki taliplerimizin çoğunluğu da İzmir’de yaşamaktadır. Eskişehir’de 600 haneye yakın Alikoçbabalılar topluluğu vardır ki bunlar ağırlıklı olarak Salihler, Büyükyayla’dan oluşmaktadır. İzmir’de de 200-250 hane arasında Aydınlar’dan göç etmiş taliplerimiz vardır. Biz bu taliplerimizle beraber derneğimizi kurduk, amacımız Büyükyayla’da ve Aydınlar’da, Salihler’de kültürel ve sosyal yönden gelişmeyi sağlamak.

O zaman sayın başkan bu köylerin kökeni neresi, bize bahseder misiniz?

Bizim Bu köylerimiz Alevî-Bektâşî Türkmen asıllı olup Bulgaristan’dan muhacir olarak 1293 harbi olarak geçen Balkan Harbi’nde yıl olarak 1877’de Sungurlu ve Alhanlar köylerinden gelmişlerdir. bu bölgede yaklaşık bir şekilde 600 haneye yakınız. O dönemde gelindiği tahminen bizim düşüncemize göre 15 haneyle gelinmiş ve bunlarla hala bağlantımız var. Bulgaristan’da, Tekirdağ’da akrabalarımız var. Bunların hâlâ kullandığı soy ağaçlarına göre, lakaplarına göre meselâ Alioğulları gibi lakaplarla hâlâ tanınmakta Köybaşılar… Bulgaristan’a gittiğimizde gördük ki bunlar bizim bayağı akrabalarımız. Onların hâlâ orada yaşadığını gördük. Bunlarla ilgili kısaca biraz bahsedeyim.

Tabii efendim buyurun…

Biz Bulgaristan’a 140 yıl sonra, 35 kişilik bir grupla gittik. Kendi soydaşlarımızı, kandaşlarımızı, kardeşlerimizi gördük. Alikoç Baba’nın türbesini ziyaret ettik.

Karşılama nasıldı peki? 140 yıl sonra akrabalarınızı görmek nasıldı, anlatır mısınız?

Karşılama çok güzel oldu, çok duygusal anlar yaşadık. Oraya gittiğimizde, sanki oraya bir gün önce gelmişiz, tekrar geri gitmişiz gibi karşılandık. Bizi karşılayan insanların sıcaklığı sanki buradan hiç ayrılmamışız, bir gün önce geri dönmüşüz gibi hissediyorduk.

Sanki 140 yıl değilmiş gibi…

Evet evet; çok heyecanlandık. Herkes bizimle öyle bir ilgilendi ki, akrabalarımız bize sahip çıktı. Öyle sohbetlerimiz oldu.

Ne kadar kaldınız orada?

7 gün kaldık.

Misafirperverlik nasıldı?

Çok güzeldi, çok iyiydi. Bizi karşılamaları, bizleri evlerinde misafir etmeleri… Dedim ya; onların acılarıyla biz de acılandık. Onların gülmeleriyle biz de güldük. Çok güzel 7 gün geçirdik. Daha sonra Otman Baba gibi türbelerini gezdik.

İsterseniz buradan yeni soruya geçelim başkanım. Alikoçbabalılar Derneği olarak ne gibi faaliyetler yaptınız, bize anlatır mısınız?

Bizim esas amacımız kültürel dayanışma ve yardımlaşma, biz de kültürel faaliyet anlamında Atatürk’ün mezarını yani Anıtkabir’i ziyaret ettik. Eskişehir’deki bütün türbeleri ziyaret ettik. Hacı Bektaş Veli Dergâhı’nı ziyaret ettik ve bu senede de inşallah Hacı Bektaş Türbesi’ni, Çanakkale Şehitliği’ni, Dumlupınar Şehitliği’ni ve Antalya Eyman’daki Tekkeleri ziyâret faaliyetleri ile devam edeceğiz. Onun haricinde kadınlar arası ‘Anneler Günü’nde kadın dayanışma yemeği yaptık, dayanışma amacıyla çeşitli kahvaltılar düzenledik.

Yani bu faaliyetler önümüzdeki günlerde de devam edecek?

Aynen öyle devam edecektir. Hem kültürel hem diğer faaliyet adına… Belediye başkanlarımızın ve milletvekilimiz Utku Çakırözer’in katılımı ile ve dört yüze yakın katılımcıyla beraber kapanışı 2 aralık geleneksel dayanışma yemeğimiz ile yaptık. Derneğimizin açıldığından beri emeği geçen herkese belediye başkanlarımıza kadar plaket verdik. Çünkü belediye başkanlarımız her faaliyetimizde bize yardımcı oldular.

Geçmişe saygı ve o adamlara takdir anlamında değil mi?

Evet.

Başkanım sohbet için çok teşekkür ediyorum. İlgilendiniz bizimle, bu röportaja olanak verdiniz. Bundan sonraki yolunuzda başarılar dilerim.

Çok Teşekkür Ederim.

Derneğinizi ziyaret etmek isteyen insanlar yer olarak neresi adresi verebilirsiniz, buyurun…

Tabii Yenikent Mahallesi Küme Evler 22/A olarak geçiyor adresimiz… Eski Neşeli Market’in hemen yanında; gelirseniz bekleriz.

Camiînin altında oluyor zaten.

Evet camiînin altında gelirlerse bekleriz Kitaplarımız var. Gelenlere her türlü konuda destek oluruz.

Çok teşekkür ederim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.