Site Rengi

DOLAR 34,5626
EURO 36,0449
ALTIN 3.010,84
BIST 9.450,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 1°C
Pts 2°C
Sal 4°C

Evde Kalın Ama Hareketsiz Kalmayın

Evde Kalın Ama Hareketsiz Kalmayın
21.04.2020
A+
A-

Evde uzun süre hareketsiz kalmanın eklem ve kas ağrılarını arttırdığını belirten Özel Ümit Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sibel Varol: “Evde kalan hastalar genelde 65 yaş üstü grup oluyor, ağrıları azaltmak için herkes kendi sınırları içinde sağlığını riske atmadan bir takım germe egzersizleri yapabilir” şeklinde konuştu.

Fizik tedavinin vücudun tamamen dışından uygulanan bir yöntemle sıcak ya da soğuk uygulamalar veya elektrik akımları ile kişinin ağrılarını gidermeyi amaçladığını aktaran Dr. Varol: “Bunun yanı sıra kişinin vücudundaki bozuk olan fonksiyonları düzeltebilmek ve kişinin başkalarına olan bağımlılığını azaltarak kendi kendine yetebilmesini sağlamak için de fizik tedavinin kullanıldığını söyledi.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünün çoğu zaman ortopedi ile karıştırılabildiğine değinen Dr. Sibel Varol, “Biz kazalardan sonra meydana gelen kırılmalara, bozukluklara kısacası travmalara bakmıyoruz. Tedavi sonrasında devreye giriyoruz, bir tür onarım sürecini gerçekleştiriyoruz, çünkü ameliyat ne kadar başarılı olursa olsun ameliyattan sonra belli kısıtlılıklarının kalmamasını istiyoruz, kırık olan eklem neredeyse buna normal hareketini kazandırmak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Dr. Varol, “Bunun dışında boyundan başlayarak tüm vücut eklemleri ve kaslarda meydana gelen ağrılarda, boyun ve bel fıtığı, tenisçi dirseği, karpal tünel sendromu, osteoporoz, fibromiyalji, lenfödem gibi hastalıklarda, inme sonrasında kişinin normal yaşamına dönmesi için gerekli rehabilitasyonda da yine fizik tedavi bölümüne gelinmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Traksiyon Cihazı’nı boyun ve bel fıtıklarında kullandıklarını dile getiren Dr. Varol, cihazlarla ve elle yapılan masajların da özellikle tutulmalarda etkili olduğunu belirtti.

Egzersiz çok önemli
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarını gerekli durumlarda egzersizlerle de desteklediklerini ifade eden Sibel Varol, şöyle konuştu:
“Tüm tedavilerin yanı sıra egzersiz de çok önemli, egzersiz kısmında hastanın katılımını istiyoruz, özellikle ortopedik yaralanmalardan sonra eklem hareketini açmak için egzersizler daha yoğun olabiliyor. Fizik tedavi sonrasında hastalar verilen egzersizleri evde yapmaya devam etmelidir. Egzersiz kasları kuvvetlendirmek ve kan dolaşımını hızlandırmanın yanı sıra kişinin kendini daha iyi hissetmesini ve ekleme binen yükü alarak, kasların rahatlamasını sağlıyor ve hastanın yaşam konforu da artıyor.”

Hangi acil durumlarda hemen doktora gidilmeli?

Kişilerin bazı acil durumlarda vakit kaybetmeden kendilerine ulaşması gerektiğine dikkat çeken Dr. Sibel Varol, “İlaca yanıt vermeyen ağrılarda, eklemde şişlik, kızarıklık gibi durumlara ateş de eşlik ediyorsa o zaman bu hastayı acil görmek gerekir, ya da hiç yokken bir anda belinizde veya başka bir yerinizde dayanamayacağınız bir ağrı oluştu, bu sırtınıza, kolunuza, bacağınıza vuruyor, o zaman da yine mutlaka bir fizik tedavi doktoruna muayene olunması gerekir” dedi.

Reklam arasında yürüyün!

Evde hareketsiz kalınan şu günlerde yapılabilecek basit hareketlerle ilgili de bilgilendiren Dr. Varol, “Evdeki özellikle 65 yaş üstü kişilere dizilerin reklam aralarında kalkıp yürümelerini öneririm. Ancak bunu terlikle yapmasınlar ve kaymayan bir halıda veya zeminde yürüsünler, kambur oturmamaya dikkat etsinler, yine baş, boyun ve omuz hareketlerini oturdukları yerden yapabilirler, kolları açma – kapama, bacakları açma – kapama yapabilirler, böylece eklemleri çalıştırabilirler” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.