Site Rengi

DOLAR 34,5989
EURO 36,2581
ALTIN 2.989,51
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 1°C
Pts 2°C
Sal 4°C

Covid-19 Bilim Kurulu Üyesi Metintaş’tan Bayram Namazı ve Bayram Ziyaretleri Uyarıları

Covid-19 Bilim Kurulu Üyesi Metintaş’tan Bayram Namazı ve Bayram Ziyaretleri Uyarıları
28.07.2020
A+
A-

Sağlık Bakanlığı Covid-19 Bilim Kurulu Üyesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, Kurban Bayramı’nda bayram namazı ve bayram ziyaretleri esnasında mutlaka uyulması gereken Covid-19 tedbirlerini hatırlattı.

Prof. Dr. Selma Metintaş’ın açıklaması şöyle: “Bayram namazı bayramlarda önemli ve en fazla kitlesel katılımın olduğu dini vecibelerden birisi olup, büyük bir toplumsal aktivitedir. Bu büyük insani ve toplumsal aktivite, Covid-19 bulaşma riski için de aynı büyüklükte dikkat ve özen gerektirmektedir.

Camiye gidecekler için şu tedbirlerin alınması önemlidir. Bayram namazı öncesi Cuma namazı ve diğer vakit namazlarında, imamlar tarafından cemaate Bayram namazı sırasında uyulması gereken tedbirler kısa ve anlaşılır bir üslupla anlatılmalıdır, namaz için abdest evde alınmalıdır, namaza herkes kendi seccadesi ile gitmelidir, maske mutlaka takılı olmalıdır, eldiven kullanımına gerek yoktur, cami giriş ve çıkış yerlerinin görülebilir alanlarına Bayram namazı için Covid-19 ile ilgili afişler asılmalı ve afişin içeriği namaza gelen herkes tarafından okunabilir kolaylıkta olmalıdır, Bayram namazı öncesi din görevlisi tarafından cemaate namazsırasında uyulması gereken tedbirler kısa ve anlaşılır bir üslupla anlatılmalıdır, namaza duran kişiler arasında yanlamasına 1 metre, arka arkaya secde boyu dışında en az 1 metre mesafe olmalıdır, maske ve sosyal mesafe kuralına uyum sağlanmış ortamda din görevlisi tarafından namaz süresi olabildiği kadar kısa tutulmalıdır, namaz sonrası bayramlaşma merasimi sosyal mesafeye uyularak, sözlü olarak yapılmalıdır, namaz bitiminde çıkış noktalarında yığılmayı önlemek için en arka sıradan başlanarak tek tek çıkılmalıdır, namaz sonrası eve gidildiğinde seccade açık havada en az 12 saat tutulmalı, eller ve yüz sabunla en az 20 saniye yıkanmalı, burun ve ağız içi de sabunlu su ile yıkanmalıdır, yaşı 65 ve üzeri olanlar ile kronik hastalığı bulunanlar bayram namazına gitmemelidir.

Bayramın çok yaygın uygulanan âdetlerinden birisi de mezarlık ziyaretleridir. Mezarlıklarda bayramda kalabalığın artması muhtemel olacağından ziyaret arife ve bayram günleri haricinde de yapılabilir. Ziyaretler mümkün olduğu kadar az kişi ile yapılmalı ve kısa tutulmalıdır. Kişiler mutlaka maske takmalı, eldiven kullanmamalı, yanlarında alkol bazlı el antiseptikleri taşımalıdır. Mezarlık ziyareti sırasında eller aralıklı ama sık el antiseptiği ile temizlenmeli, hemen ziyaret sonrasında da eller yine el antiseptiği ile ovalanarak temizlenmelidir.

Ülke olarak, Covid-19’u yaz aylarında kontrol altına almaya çalışıyoruz, iyi de mesafe kat ettik. Eğer Covid-19’u kontrol altına alabilirsek, ikinci dalgadan korunabileceğiz ve bu sayede kış aylarını daha rahat geçirebileceğiz. Bu nedenle Kurban Bayramıalternatif bayramlaşma merasimleriyle geçirmeliyiz. Herkes kendisine uygun olan alternatif bayramlaşma merasimleri bulabilir, örneğin telefon ya da internet iletişim araçlarıyla bayramlaşma yapılabilir. Bayram ziyareti yüz yüze olmalı diyenler için görüşmeler, iklimin de müsait olduğu düşünüldüğünde açık ortamlarda, kısa süreli, maskeli, ikram olmayan, sosyal mesafe kurallarına uyularak yapılabilir, mümkünse birinci derece yakınlar hariç ev ziyaretinden kaçınılabilir, kapalı ortamda görüşme gerçekleşecekse, odada pencereler açık tutulmalıdır, ziyaretçiler de ev sahipleri de maskeli olmalıdır, ziyaretler 5-10 dakika gibi kısa tutulmalıdır, ziyaret yapılan kapalı alanın büyüklüğüne uygun sayıda kişi odaya alınmalıdır, ziyaretçilere (ihtiyaç halinde) su dışında ikramda bulunulmamalıdır ancak maskesiz gelenlere maske ikramında bulunulabilir, bu bayramın favori ikramı %70’lik alkol içeren kolonyalardır. Elbette yaşlılarımızı çok özledik ama biraz daha sabır; el öpme, tokalaşma, sarılma gibi ritüelleri bu bayramda bırakmamız gerekecek. Herkesin kurallara uyduğu, sağlıklı bir Kurban Bayramı geçirmemizi diliyorum.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.