Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 4°C
Sal 5°C

Eskişehir’de bahar klasiği: Tekfen Filarmoni orkestrası 8 Martta Eskişehir’de

15.08.2019
A+
A-

Tekfen Filarmoni orkestrası 8 Martta Atatürk Kültür ve Sanat Merkezinde Eskişehirlilerle bir araya gelecek

Ülkemizin sayılı özel sanat kurumlarından Tekfen Filarmoni, şef Aziz Shokhakimov yönetiminde “İlkbahar Klasikleri” konserlerinde Saygun, Elgar, Ravel ve Gounod’nun eserlerinden oluşan zengin bir programa seslendirecek. Sakin yetkinliği ve derinlere uzanan içgörüsü, Elgar’ın Çello Konçertosunu seslenidrecek olan Alman Alban Gerhardt'ı günümüzün en iyi çellistlerinden biri yapıyor. Gerhardt, müzik eleştirmenlerince güçlü bir ifadesi olan, hava atmayan ama son derece havalı bir sanatçı olarak tarifleniyor.

Orkestranın kurucusu Nihat Gökyiğit’in Japon Devleti tarafından layık görüldüğü Doğan Güneş Nişanı şerefine, programda Japon besteci Kiyoshige Koyama’nın da bir eserine yer verilecek.

Tekfen Filarmoni Orkestrası

Bugün Tekfen Filarmoni Orkestrası adıyla yoluna devam eden ve bu sene 25. yılını kutlayan orkestranın temelleri; Karadeniz Oda Orkestrası adıyla 1992 yılında, farklı kültürler arasındaki ilişkileri geliştirmek, barış adına ortak bir dil yaratmak amacıyla, 11 ülkeden 17 sanatçının katılımıyla atıldı. İlerleyen yıllarda orkestraya başka ülkelerden müzisyenlerin de dahil olmasıyla aile giderek genişledi. Karadeniz, Hazar Denizi ve Doğu Akdeniz bölgelerinden toplam 23 ülke orkestra bünyesinde buluştu: Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Filistin, Gürcistan, Irak, İran, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan, Lübnan, Mısır, Moldova, Özbekistan, Romanya, Rusya, Suriye, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün, Yunanistan.

Tekfen Filarmoni’nin, “3 Denizin Sesi” olarak anılmasının altında; müzisyenlerinin üç farklı bölgeden gelmesi kadar, kuruluş amacı da yatıyor: “Farklılıkların bir arada var olabildiğini” ve “müziğin, barışın seslerinden biri olduğunu” göstermek. Orkestra, klasik müzik repertuvarıyla beraber, temsil ettiği coğrafyanın yerel müzik aletleri için bestelenen eserlerini de seslendiriyor. Müziğiyle zıtlıkların uyumuna, Doğu ve Batı’nın bileşiminden doğan büyülü senteze övgüde bulunan Tekfen Filarmoni, yılda birkaç kere bir araya gelerek, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde ve yurtdışında (Almanya, Azerbaycan, Belçika, Bulgaristan, Fransa, İngiltere, Katar, Özbekistan, Romanya, Rusya, Ukrayna ve Yunanistan) konserler vermektedir.

Tekfen Filarmoni, seyircisine kaliteli bir müzik sunmanın yanı sıra temsil ettiği geniş coğrafyanın müzikal ve kültürel mirasına sahip çıkmayı görev edinerek özel projelere de imza atmakta; bu çerçevede otantik çalgılar için özel olarak bestelenen eserler ile de kültürel mirası yaşatma konusunda gösterilen çabayı gözler önüne sermektedir. Orkestra, konser ve stüdyo kayıtları da yapmaktadır. 2017 yılı itibariyle Özbek Aziz Shokhakimov, orkestranın yeni şefi ve sanat direktörüdür.  

Aziz Shokhakimov, şef

Aziz Shokhakimov ilk olarak 2010 yılı Uluslararası Mahler Şeflik Yarışması’nda aldığı ikincilik ödülü ile dikkatleri üzerine çekti. Yarışmadaki başarısının ertesi yılı Dresden, Milano, Moskova, Darmstadt, Bolonya gibi birçok şehirde konserler yönetti. ABD’deki ilk konserini Oregon Senfoni Orkestrası ile 2012 sonbaharında veren bu muazzam genç sanatçı, Kuzey Amerika’ya 2013 yılında dönerek Pasifik Senfoni ve Houston Senfoni Orkestralarını, 2014 yılında da Winnipeg Senfoni Orkestrası’nı yönetti. Rhein Operası’nda ilk temsilini 2014’te gerçekleştirdikten sonra burada daimi orkestra şefliği pozisyonuna getirildi. 2015/2016 sezonunda Aida, Rigoletto, Golden Cockerel, Hoffmann’ın Masalları ve Carmen gibi prodüksiyonları yönetti. 2016 yılından itibaren üç yıl süreyle Milano’daki Verdi Orkestrası’nın konuk şefi pozisyonuna getirildi. NDR Hamburg, DSO Berlin ve Slovak Filarmoni gibi orkestralarla ilk konserlerini verdi. 2015/2016 sezonunda Frankfurt Radyosu, Stuttgart Radyosu, Monte Carlo, Milano ve Strasburg Orkestraları'nın şefliğini tekrar üstlendi. 

Aziz Shokhakimov, Taşkent’teki Özbek Ulusal Konservatuvarı’nda Profesör V. Neymer’in öğrencisi olarak şeflik okudu. 2005’te, Özbek Devleti tarafından yetenekli genç müzisyenlere verilen Nikhol Ödülü’ne layık görüldü. Özbek Ulusal Orkestrası’nı ilk kez yönettikten sonra 2001’de orkestraya yardımcı şef olarak atandı. O zamandan bu yana birçok konserde yönettiği orkestranın halen birincil şefi olarak görev yapmaktadır. Opera alanındaki ilk şefliğini 2002’de Özbekistan’ın Devlet Akademik Tiyatrosu’nda Bizet’nin Carmen operasını yöneterek yaptı. Aziz Shokhakimov, Nestlé ve 2016 yılında dünyanın her tarafından gelen 65 katılımcının arasından seçilerek Salzburg Genç Şefler Festivali Ödüllerine layık görüldü.

Alban Gerhardt, viyolonsel
“Günümüzün en iyi çellistlerinden biri – güçlü bir ifadesi olan, hava atmayan ama son derece havalı bir sanatçı.” (The Guardian) Alban Gerhardt son yirmi beş yıldır yoğun müzikalitesiyle, sahnedeki çarpıcı varlığıyla ve doymak bilmez sanatsal merakıyla tüm dünyadaki müzikseverlerin üzerinde benzersiz bir etkiye sahip. Bilindik notalara yeni bir ışık tutmadaki becerisi ve ister geçmiş yüzyıllardan, ister bu yüzyıldan yeni repertuvarlar arama iştahı onu akranlarından gerçek anlamda ayırıyor. Gerhardt keşiflerini geleneksel konser salonunun çok ötesinde dinleyicilerle paylaşma konusunda tutkulu bir sanatçı: Avrupa ve ABD’de gerçekleştirdiği yeni erişim projeleri arasında yalnızca okul ve hastanelerdeki performanslar ve atölyeler değil, kamusal alanlarda ve genç hükümlü kurumlarındaki öncü oturumlar da yer alıyor. Deutsche Bahn’la giriştiği ve Almanya’daki ana tren hatlarında canlı performanslar içeren işbirliği, klasik müziğe dair geleneksel beklentilere meydan okuma konusundaki kararlılığını çok canlı 
bir biçimde gözler önüne seriyor. Gerhardt ayrıca 2017 yılında, birleşik ve demokratik bir Avrupa’yı desteklemek için bir araya gelen uluslararası müzisyen topluluğu #Musicians4UnitedEurope’u (www.musicians4unitedeurope.com) kurdu.

Erken gelen yarışma başarılarının ardından Gerhardt’ın uluslararası kariyeri, 1991’de Semyon Bychkov ve Berliner Philharmoniker’le gerçekleştirdiği prömiyerle başladı. Bu başlangıçtan sonra öne çıkan işbirlikleri arasında şunlar sayılabilir: Concertgebouw Amsterdam, London Philharmonic, bütün İngiliz ve Alman radyo orkestraları, Tonhalle Zürich, Leipzig Gewandhaus, Royal Stockholm, Oslo Philharmonic, Orchestre National de France, Cleveland, Philadelphia ve Chicago Senfoni Orkestraları ve Kurt Masur, Christoph von Dohnányi, Christian Thielemann, Christoph Eschenbach, Michael Tilson Thomas, Esa-Pekka Salonen, Vladimir Jurowski, Kirill Petrenko ve Andris Nelsons gibi şefler. 

Gerhardt oda müziğine özel bir ilgi duyuyor; sık sık işbirliği yaptığı müzisyenler arasında Steven Osborne, Cecile Licad, Baiba Skride ve Brett Dean buluyor. Gerhardt ayrıca Jörg Widmann, Unsuk Chin ve Matthias Pintscher gibi bestecilerle çalıştı; hemen her dünya prömiyeri konseri öncesinde, çalacağı bestelerin tamamını ezberlemek gibi bir özelliği var. 2018 yazında Sydney Symphony Orchestra ile Brett Dean’in yeni bir konçertosunun prömiyerini yaptıktan sonra yılın ilerleyen bölümünde Sakari Oramo yönetimindeki Berliner Philharmoniker ile çalacak.

2017-18 sezonunun öne çıkan etkinlikleri arasında NDR Elbphilharmonie Orchester konserleri ve BBC Philharmonic ile Proms’ta bir konser, ayrıca Royal Philharmonic Orchestra, National Symphony Washington, RTE Dublin konserleriyle New Jersey Symphony ve Orquesta Sinfónica de Madrid’le prömiyer konserleri bulunuyor. Gerhardt bunların dışında Berlin Konzerthaus’ta, Londra Wigmore Hall’da, Montreal ve Vancouver’da resitallere çıkacak. Avrupa’da bir beşli turnesiyle Lüksemburg, Tonhalle Zürich ve Amsterdam Muziekgebouw’a gidecek, Sabine Meyer’le ilk kez gerçekleştireceği bir işbirliğiyle Almanya’da bir üçlü turnesi yapacak.

Son derece beğenilen kayıtları bulunan Gerhardt, üç ECHO Klassik Ödülü’nün yanı sıra ICMA ve MIDEM Classic ödüllerini kazandı, Deutsche Grammophon’un yayımladığı Unsuk Chin Viyolonsel Konçertosu kaydı BBC Music Magazine Ödülü’nü kazandı, 2015 Gramophone Ödülü finalistleri arasında yer aldı.  Gerhardt aynı zamanda Hyperion için çok sayıda kayıt yaptı; son kaydı Rostropovich – “Encores”u Ocak 2017’de yayımlandı. Bundan sonraki kayıt projesi J.S. Bach’ın altı viyolonsel konçertosu olacak. Alban Gerhardt, 1710 yapımı bir Matteo Gofrille viyolonseli çalıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.