Misafir öğrencileri güldüren gösteriler
Eskişehir'de eğitimlerini sürdüren yabancı uyruklu misafir öğrenciler, Yunus Emre Uluslararası Öğrenci Derneğinde (YUDER) gölge oyunu olan Karagöz-Hacivat gösterisi ile Orta Oyunu izledi.
Osmanlı döneminde ortaya çıkan ve Türk kültürüne ait Karagöz-Hacivat ve Orta oyunu izleme sırasında yurt dışından gelen öğrenciler adeta gülmekten kırıldı. YUDER’de gerçekleştirilen kültürel etkinliği misafir öğrencilerin büyük ilgi ve beğeni kazandı. Gerçekleştirdiği etkinliği ile ilgili konuşurken, YUDER Başkanı Nihat Demir, etkinliğin amaç olarak yurt dışından gelen öğrencilere Türk kültürünü tanıtmak hedeflediğini belitti. Nihat Demir, şunları söyledi;
"Yurt dışından gelen öğrencilere Türk kültürünü tanıtmak istedik"
“YUDER olarak Eskişehir’de okuyan uluslararası öğrencilerin Türk kültürünü daha yakından tanımaları için, geleneksel Türk tiyatrosunun iki örneği olarak gölge oyunu Karagöz-Hacivat ve Orta oyununu görmelerini istedik. Bu amaçla da Kültür Bakanlığın Devlet Sanatçısı olan gölge oyunu ustası Uğur Demirezen ve ekip arkadaşlarını derneğimize misafir ettik. Amacımız Türk kültürün farklı bir boyutu da uluslararası öğrencilere göstermek, Türkiye ve Türk insanları yakından tanımaları, Türk insanların eğlencelerini, sanatını, yakından tanımalarını istedik. Öğrenci kardeşlerimiz ise, kendileri Türk kültürünü tanıma isteğiyle etkinliğimize katıldılar. Kazakistan, Etiyopya, Uganda, Kamboçya, Suriye, Irak, Filistin, Bangladeş, Burkina Faso, Çad, Sudan, Hindistan ve diğer birçok ülkeden öğrenciler katıldı. Çok eğlendiler. Oyuncular ise, öğrencilerin beğenisini kazandı.”
“İlk olarak birbirine uydurduğunu düşündüm”
YUDER’de gösterilen gölge oyunlarını uluslararası öğrencilerin büyük ilgilisi kazandı. Karagöz- Hacivat oyununu çok beğendiğini ve eğlendiğini ifade eden Burkina Fasolu Mamoudou Zonon, "Öncelikle Türk kültürünü tanıtmak için böyle bir akşamı bize yaşattığı için YUDER'e çok teşekkür ederim. Karagöz- Hacivat ve Orta oyunu çok beğendim. Çok eğlendik ve çok güldük. Bunun dışında aslında bu gösteri çok komik olmasının dışında benim ilgimi çeken bir şey daha vardı. Animasyon oyununda konuşmalarla hareketler birbirine uyuyordu. Oysa sadece iplikler görüyordum ışıktan. Gelip kayboluyorlardı. Olay bana tuhaf geldi. Sonuçta kendime dedim ki, aslında bu bir ses kaydı olup sahneye aktarılmış. Ancak oyun sonunda iki tane oyuncuya yaklaşıp sorduğumda doğrusunu buldum. Kendileri konuşarak oyunu hareket ettiriyorlarmış. Şaşırıp şunu söyledim, gerçekten tebrik ederim. Profesyonelsiniz. Yolunuz açık olsun dedim” diye konuştu.