Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 1°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
1°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pts 3°C
Sal 5°C
Çar 7°C
Per 7°C

Bülent Kaveci Susuzluk ve Kuraklığa Dikkat Çekti “Su Yoksa Ot Yok, Ot Yoksa Et Yok”

Bülent Kaveci Susuzluk ve Kuraklığa Dikkat Çekti “Su Yoksa Ot Yok, Ot Yoksa Et Yok”
02.07.2021
A+
A-

MHP Odunpazarı Tarım, Hayvancılık ve Gıda’dan sorumlu Ilçe Başkan Yardımcısı Bülent KAVECİ susuzluk ve kuraklığa dikkat çekti.
Sayın KAVECİ’nin yaptığı yazılı açıklamada şu sözlere yer verdi.

*Su Yoksa Ot Yok, Ot Yoksa Et Yok*

“Türklerin Orta Asya’dan Avrupa’ya ve Anadolu’ya göçlerini başlatan ve Kavimler göçü’ne sebep olan en büyük etken iklim değişikliği ve kuraklıktı. Kadim Mısır medeniyetinin çöküş sebebi çölün ülke istilası ve amansız kuraklık sonucu meydana gelen açlıktı. Osmanlı’daki Celali isyanlarının asıl sebebi onlarca yıl süren kulaklık sonucundaki açlıktı. İklim sürekli değişiyor ve değişecek. Bizim iki yolumuz var. Ya susuz kalana kadar su tüketeceğiz ya da su ile ilgili bakanlıklar üstü politikalar ile kuraklığın etkilerini azaltarak kontrol etmeye çalışacağız. Kuraklık ne zaman gelecek diye beklemeye gerek yok. Çünkü zaten geldi 2021 yılında değil ama..20 30 yıldır akarsu sebillerinin sürekli azalması ile adım adım geldi. Üstelik şimdiden de kötü olacak. Bu iklim bilimcinin küresel gözlemleri sonucu yaptıkları analizlerden biliyoruz.

Peki ne yapabiliriz?

Ne yapılabilir bundan başka? Suyu yaratabilir miyiz? Susuz tarım yapabilir miyiz? Susuz merada ot yetiştirebilir miyiz? Ne yapacağız?

1- Vaktiyle kuruttuğumuz sulak alanların bir kısmının yeniden oluşturarak kurak periyotta kullanacağımız yeraltı su seviyelerinin yükseltmeliyiz.

2- Kış aylarında denize attığımız akarsularımızı meralarımıza salarak hem ilkbahardaki mera ot verimlerimizi hem de yer altındaki su rezervimiz arttırmalıyız.

3- Tüm sulama sahalarımızda Çifteler Sulama Birrliğinin ulaştığı su iletim ve dağıtım randımanları yakalamalıyız.

4- Bitkisel üretim desenine müdahale etmeliyiz.

5- Ormanları mera, meralarıda ormanlaştırmalıyız. Orman-Mera modelini hayata geçirmeli, çalıları da mera ve ormana sokmalıyız.

6- Havadaki nemi ve topraktaki karı toprak altına almayı sağlayacak ilmi esaslara göre dizayn edilmiş rüzgar perdeleri acilen tesis edilmelidir. “

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.