Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 1°C
Çok Bulutlu
Eskişehir
1°C
Çok Bulutlu
Paz 2°C
Pts 3°C
Sal 4°C
Çar 7°C

“Bilimde Kadın Mucitler” konuşuldu

15.08.2019
A+
A-

 Anadolu Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKAUM) ve ARİNKOM TTO işbirliğiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen “Bilimde Kadın Mucitler” etkinliği Öğrenci Merkezi Salon 2016’da gerçekleştirildi. 
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve geleneksel hale gelen etkinliğin açılış konuşmalarını AKAUM Müdürü Doç. Dr. Zerrin Sungur ve ARİNKOM TTO Fikri Haklar ve Ticarileştirme Koordinatörü Özlem Tigin yaptı. Etkinliğe Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Savaş Koparal da katıldı. Arinkom TTO Fikri Haklar ve Ticarileştirme Koordinatörü Özlem Tigin yaptığı açılış konuşmasında, dilde cinsiyetçiliğe vurgu yaparak “bilim adamı” ifadesinin insanları yönlendirdiğini ve doğru kullanımın “bilim insanı” ya da “bilimci” olması gerektiğini belirtti. Konuşmasının devamında kadın mucitlere yer veren Tigin, mutfak mikseri kullanarak daksili bulan ve 1958 yılında patentini alan Bette-Nesmith-Graham, 15 yaşında el ısısı ile çalışan fenerin mucidi Ann Makosinski, Amerikalı hayvan bilimi uzmanı ve Colorado Devlet Üniversitesi'nde profesör, yazar, otizm aktivisti, hayvancılık sektöründe hayvan davranışları alanında danışman ve “Sarılma Kutusu” mucidi Temple Grandin’den bahsettikten sonra bu buluşların nasıl, hangi haklar çerçevesinde korunması gerektiğinin üstünde durdu. 

“Eşit işe, eşit ücret” 
Özlem Tigin’in konuşmasının ardından Arinkom TTO tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için hazırlanan bilim tarihinde saygıyla anılan Türkiye’den ve dünyadan kadın bilimcilere yer verilen “Bilimde Kadın Bakışı” video gösterimi gerçekleştirildi. Kısa film gösteriminin ardından AKAUM Müdürü Doç. Dr. Zerrin Sungur’un konuşmasıyla etkinlik devam etti. Sungur konuşmasına 8 Mart’ın tarihsel arka planına değinerek, “Dünya Kadınlar Günü, ortaya çıkış anlamında baktığımızda daha eşitlikçi “Eşit işe, eşit ücret” mücadelesi içerisinde şekillenmiş bir hareket. Anlamı zamanla farklı yerlere kaysa da özünde eşitlikçi bir mücadele var. Burada esas ulaşmamız gereken toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında farkındalıkları arttırmak ve diğer taraftan toplumda daha eşitlikçi, yaşanabilir bir dünyayı birlikte tesis etmek. Bunu yapamadığımız ölçüde 8 Martların çok da anlamı kalmıyor” dedi. 
Sungur, konuşmasını 2010 yılında İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. İncilay Cangöz tarafından kurulan AKAUM’dan ve çalışmalarından, akademide ve diğer çalışma alanlarında kadınların maruz kaldığı mobing ve cinsel tacizden, fırsat eşitsizliğinden bahsederek sonlandırdı. 
Etkinlik açılış konuşmalarının ardından Arinkom TTO Tanıtım ve Etkinlikler Koordinatörü Sanem Moğulkoç’un moderatörlüğündeki panelle devam etti. Panele Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sahne Sanatları Bölümü’nden Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı’ndan kabul edilen ilk TÜBİTAK projesi yürütücüsü Prof. Dr. Ebru Gökdağ, Paketleme ve Boyama Alanlarında İş İle İlgili Kas-İskelet Sistemi Rahatsızlıklarına Yönelik Ergonomik Risklerin Araştırılması ve Proaktif Bir Yöntemin Geliştirilmesi Projesi ile Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ilgın Acar, TUBİTAK BİGG 1512 Teknogirişim Sermatesi Desteği Programı Girişimcisi Uzm. Bio. Gamze Kara Mağden ve Proje Tabanlı Staj ve Anadolu Üniversitesi İHA Projelerinde yer alan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Arş. Gör. Duysal Tütüncü Demirbaş konuşmacı olarak katıldı. 
Panelin ardından, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Savaş Koparal ve AKAUM Müdürü Doç. Dr. Zerrin Sungur panelistlere ve proje servisinde yer alan konuklara 8 Mart anısına teşekkür belgesi takdim etti. Etkinlik sonrasında Eskişehir Vali Yardımcısı Akın Ağca ve Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Aybar’ın da katılımıyla 2017 yılı içerisinde kabul edilen projeler sergisi ve kokteyl ile sona erdi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.