Odunpazarı Öğretmenleri Avrupa’da
Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Odunpazarı ilçesinde bulunan Dr.Halil Akkurt Ortaokulu, Şehit Yunus Baykal Ortaokulu ve Orhangazi Ortaokulunun konsorsiyum üyesi olarak yer aldığı, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığına bağlı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından hibelendirilen 2019-1-TR01-KA101-065553 numaralı Eğitimde Geleceğin Modeli:Ters-Yüz Sınıflar Erasmus+ projesi kapsamında Avrupa’da 3 farklı ülkede hareketlilikler gerçekleştirildi.
Eğitimde yeni bir model olan ve ülkemizde son zamanlarda kullanılmaya başlanan ters-yüz sınıf modeli, bilinen adıyla flippedlearning uygulamasının nasıl hayata geçirileceği 3 farklı kursla öğretmenlerimize aktarıldı.
Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve etkili, yenilikçi sınıf ortamları yaratmayı hedefleyen proje kapsamında konsorsiyum üyesi her okuldan 12, toplamda 36 öğretmenimiz, Hırvatistan/Split, Almanya/Dorsten, Fransa/Paris’te personel hareketliliği kapsamında kurslara katılma fırsatı yakaladılar.
Flipped Learning/ Ters-yüz sınıf modelinin geliştirilmesi için 12 öğretmenimiz Hırvatistan/Split’teFlipped Classroom: Flippthe Class Through ICT kursuna, 12 öğretmenimiz Almanya/Dorsten’de Use of ICT and Web 2.0 Tools in e-Learning kursuna , 12 öğretmenimiz Fransa/Paris’te Problem Solving&TaskBased Learning kursuna katıldılar.
FLIPPED LEARNING/ TERS-YÜZ ÖĞRENME NEDİR?
Geleceğin eğitim modeli olarak kabul edilen FlippedLearning, geleneksel öğrenmeyi tam tersine çevirmektedir. Geleneksel eğitim sisteminde bilgi, eğitimci tarafından sınıfta öğrenciye aktarılır, bilginin özümsenmesi aşamasında ise öğrenci ödevlerle, projelerle baş başa bırakılmaktadır. FlippedLearning modelinde ise, öğrenciye bilgi aktarımı ders gününden önce akademisyen tarafından hazırlanan ders videoları ile gerçekleşiyor. Öğrenciler derse gelmeden önce, istediği bir zamanda ve yerde ders videosunu izlerler, notlar alırlar ve anlamadıkları yerlerle ilgili sorular hazırlarlar. Sınıfta ise, bilginin özümsenmesi ve yeni bilgilerin çıkarımına yönelik grup çalışmaları, tartışmalar, problem çözme etkinlikleri, soru-cevap aktiviteleri gibi öğrencinin aktif katılımını gerektiren aktiviteler gerçekleştirilir. FlippedLearning’de öğrenme aşağıdaki şekilde gerçekleşir:
Avrupa’da farklı ülkelerde alanında uzman eğitim kurumlarından ve eğitmenlerden aldıkları eğitimlerle yurda dönen öğretmenlerimiz ters-yüz sınıf modelinde eğitim içerikleri üreterek bu modeli sınıflarında uygulamaya ve meslektaşlarına da bu modeli aktarmaya başladılar.
Proje yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında konsorsiyum üyesi okullar önce kendi okullarındaki meslektaşlarına, sonra da okullarının bulunduğu eğitim bölgesinde bulunan okullara projelerini ve ters-yüz öğrenme modelini anlatmak üzere yola çıktılar.
Hızır Bey Eğitim Bölgesi bilgilendirme toplantıları tamamlanırken, Battal Gazi Eğitim Bölgesi ve Hoca Ahmet Yesevi Eğitim Bölgesi bilgilendirme toplantıları da planlanmış ve hazırlıklar sürmektedir. Aynı zamanda Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de Odunpazarı Kaymakamı Sn. Ömer ULU’yu ve İl Milli Eğitim Müdürü Sn.Hakan CIRIT’ımakamlarında ziyaret ederek projeyi tanıtmış ve proje sonuçları hakkında bilgilendirmelerde bulunmuşlardır.
Pandemi döneminde acil uzaktan eğitime geçilmesiyle uzaktan eğitim kavramı önem kazanmıştır. Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, pandemi öncesinde başlayan projesiyle bu zor süreçte eğitim ve öğretime yeni bir soluk getirmeyi amaçlayan projeleriyle öğretmenlerine ve öğrencilerine destek sunmuştur.
Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Sn.Kürşad Önder CEYLAN, öğretmenlerimiz için eğitim alanında böyle bir fırsat sundukları için çok mutlu ve gururlu olduklarını belirterek, proje ofisi olarak çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini ve eğitimde fark yaratmayı amaçlayanprojelerinin artarak devam edeceğini dile getirdi.