Münir Nurettin, Ölüm Yıl Dönümünde Özel Konser ile Yâd Edildi
Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜDAM) Türk Müziği Topluluğu tarafından Münir Nurettin Selçuk’un 40. ölüm yıl dönümüne özel “Münir Nurettin Selçuk’u Anma Konseri” düzenlendi. Sinema Anadolu’da gerçekleştirilen ve şefliğini Öğr. Gör. Dr. Tuncay Dağlı’nın üstlendiği konserde, Klasik Türk Müziği’nin önemli eserleri Türk Müziği Topluluğu tarafından icra edildi.
Konserde, “Saçının Telleri Göğsünde Perişan Yaraşır, Bu Hülyalar Diyarında Gizli bir Zevk Düğünü Var, RuhsarınaAybetme Nigah Ettiğimi, Gün Doğarken Yıldızlar, Yar Senden Kalında Ayrı, Bahçemde Açılmaz Seni Görmezse Çiçekler, Bilmem Bu Gönülle Ben Nasıl Yaşayacağım, Kalamış, Yok Başka Yerin Lütfu Ne Yazdan Ne Kıştan, Dönülmez Akşamın Ufkundayız, Sevdiğim Dünyalar Kadar, Vur Pençe-i Ali deki Şemşir Aşkına, Erdi Bahar, Beni Kör Kuyularda Merdivensiz Bıraktın, Bu Yıl da Böyle Geçti Şirin Sözlü Sevgili, Endülüs’te Raks eserleri seslendirildi.
Münir Nurettin Selçuk kimdir?
Türk müziği tarihinde ilk kez solist olarak konser veren Münir Nurettin Bey, ilk solo konserini 1930 yılında, şimdiki Dormen Tiyatrosu’nda vererek büyük ilgi topladı ve hayranlık uyandırdı. Konserlerde frak giyen ve ayakta şarkı söyleyen, aynı zamanda koro eşliğinde solo okuma geleneğini de ilk kez uygulayan sanatçı oldu. Batıdan gelen opera, tango gibi etkileri, kendi Türk müziği okuyuş üslûbuna dâhil etti.
Beste çalışmalarına asıl 1940-1941 yıllarından sonra başlayan Münir Nurettin, İstanbul’a döndükten sonra otuz yılı aşkın bir süreyle İstanbul Belediye Konservatuvarı icra heyetinde görev yaptı. Birçok genç kuşak sanatçısının yetişmesine katkıda bulunan Selçuk’un özel olarak ders verdiği kişiler arasında Türk müziği ses sanatçısı olan Alâeddin Yavaşça da vardır.