Seyitgazi Belediye Başkanı Kalın: ‘Restorasyon Bizim İşimiz’
Haber Ötesi ve Mavi Radyo ortak canlı yayın konuğumuz Seyitgazi Belediye Başkanı Hasan Kalın oldu.
Hasan Kalın konuşmasına: “Öncelikle Haber Ötesi, Mavi Radyo ve Mavi Ajans’a bizleri konuk ettiğiniz için, sizlerin vesilesi ile memleketimize seslenme fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum.” diyerek başladı.
Hasan Kalın kimdir?
“1980 Seyitgazi Kesenler Köyü doğumluyum. İlkokulu yine bu köyde okudum. O zamanlar birleştirilmiş sınıflar vardı. 5 sınıf bir aradaydık. Bizim sınıf mevcudumuz 13 kişiydi. 5.sınıf olduğumda, 13 kişilik sınıflarda 3 kişilik bir gurubumuz vardı. Daha sonra Seyitgazi Sağlık Meslek Lisesi sağlık memurluğu bölümünden mezun oldum. Daha sonra Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümünü kazandım. İngilizce hazırlık ve Maden Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra aktif bir siyasi hayatım oldu. 2010 yılında da devlet memurluğu yaptım.
Aktif siyasi hayatıma; AK Parti’nin kuruluşundan itibaren, AK Parti’de başladım ve hala devam etmekteyim. Partimizin her kademesinde önce üye olarak, sonra gençlik kolları başkan yardımcısı, gençlik kolları başkanlığı görevimi 2010 yılına kadar yürütmüş oldum. Hizmetkarlık görevi için devlet memurluğundan istifa edip 2014 seçimlerinde belediye başkan aday adayı oldum. Milletimiz hizmetkar olarak uygun gördü ve bizi seçti. Yaklaşık 4 yıldır Seytigazili hemşerilerimize hizmet ediyoruz.
Seyitgazi’ye getirilen hizmetler
Tabii önce Seyitgazi’den bahsetmek lazım. Seyitgazi deyince; Seyyid Battalgazi’yi anlamak ve anlatmak lazım. Şeyh Sücaeddin Veli Hz, Velid Gazileri, Üryan Babaları, Himmet Babaları, Yunus Babaları, Göknebi Sultanları, Ahmet Üryanları anlamak ve anlatmak lazım.
Tarihin derinliklerine inersek eğer, Seyyid Battalgazi’nin 740 yılında, o topraklara gelmesi ile o topraklar şereflenmiştir. Seyyid Battalgazi tarihi öncesine gittiğimizde yine Hititlerin, Frig’in, Bizans’ın, yakın Roma’nın tarihi izlerini görmek mümkündür. Yine Seyitgazi’de Anadolu Selçuklu, Osmanlı Tarihini de bizzat birebir görmek mümkündür. Tabii biz hizmetlerimizi tüm bunları dikkate alarak sürdürüyoruz. Biz tarihin derinliklerinden, tarihin izleri ve dokularını daha sağlam bir zemine oturtup, onların üzerinden Seyitgazi’ye hizmet ettik. Çünkü ‘Şehir insanına benzermiş, insanı da şehrine benzermiş.’
4 yıldan beri geldiğimiz noktalar sadece bunlar değil. Seyitgazi’ye yapacağımız hizmetleri üç ana tema üzerinde anlatacağım:
Birinci ana temamız: Kültür ve turizm üzerine yapacağımız çalışmalardı. İkinci ana temamız: Tarım ve hayvancılık alanında, vatandaşlarımızın kalkınması üzerine yapacağımız çalışmalardı.
Üçüncü ana temamız: Dünyanın da markası olan, bor madenimizin çalışmalarının artırılması.
Biz geldiğimiz de Seyyid Battalgazi ve civarına gelen misafir sayımız yaklaşık 80.000 civarındaydı, geçen yılki sayımızı söyleyecek olursak 250.000’e kadar çıktı. Bizim hedefimiz %50 üzerine gitmek ve gelen misafirlerimizi güzel bir şekilde ağırlamak.
“Restorasyon bizim işimiz”
Yine Çarşı Camiîmizin restorasyonunu gerçekleştirdik. Osmanlı Dönemi’nde nasıldıysa bugün de aynı görüntü ve değer ile halkımızın hizmetine sunmuş olduk. Yine şu anda restorasyonu devam eden eski tekel binamız var, o tekel binamızı Seyitgazi Belediyemize konuk evi olarak kazandırmış olacağız. Yeniden, baştan restore ediyoruz. Yine Himmet Baba Türbesini de Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile beraber restorasyonu bitti. Yine Üryan Baba Türbemizin de restorasyonu bitti. Sırada olan türbelerimiz var. Melik Gazi Türbemiz var. Restorasyon bizim işimiz. Aklıma gelen, gelmeyen onlarca restorasyon gerçekleştirdik. Bölgemiz de Frigya vadimiz var, Frikum ajansıyla birlikte bu vadi ile alakalı çok ciddi çalışmalar içindeyiz. Turizm ve kültür alnındaki altyapı çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Projemizin ismi Frigya Vadisi canlanıyor ve köy okulları hayat buluyor. Bu projemizi aktif olarak başlatmış olduk.
“Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’na teşekkür ediyoruz”
Buradan Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’na çok teşekkür ediyoruz. Kendisinin ciddi emeği var. Hiçbir talebimizi geri çevirmemiştir. Kendisinden Allah razı olsun. Hükümetimizin bölgemizde toprak reformu projesi var. Bunlar bölgemizi hareketlendirdi. Seyitgazi Ovası’nın kapalı devrede sulanması ile ilgili sistemi başlattık. Bu çok heyecan verici. Şu an sulanan havzanın yaklaşık 3 katını sulamaya kazandırmış olacağız. Artık o havzamızdan kayıp kaçağımız olmayacak. Vatandaşımız hiçbir kayı yaşamaksızın tarlasını sulamış olacak. Kapalı devre sulamasına geçtiği için tarlalarımız da ciddi anlamda verimli olacak. Seyitgazi’ye 150.000 ile 200.000 dönüm arazide kapalı devrede sulama kazandırmış olacağız inşallah. Çok şükür, büyük baş ve küçük baş hayvancılıkta da ilçemizin %15 ihtiyacını karşılar durumdayız. Hayvancılık ve tarım alanı birbirine entegre halde her iki alanda birbirinden ayrı olmaz.
Fabrikamızdan 3000 insanımız ekmek yiyor. Biz bugün dünyanın en büyük bor madeni rezervine sahibiz. Yıllık 600.000 ton, bor üreten bir kapasiteye sahip fabrikadan bahsediyoruz. Onun dışında 4 tane daha yine fabrikamız var. 2015 yılında temelleri atılıp 2017 başında açılan Bor Teknoloji Geliştirme Merkezi’nden bahsediyoruz. Enerji bakanlığımız açtı. İnşallah hem dünyamıza hem de ülkemize borun yan ürünleri ve kendisinin üretimi gerçekleştiriliyor. Burada vatandaşımızın sağduyulu olup Kırka Bor İşletmemize sahip çıkmalarını istiyorum ben. Dünyanın en büyük bor işletme tesisinin alt yapısı şu anda kuruluyor.
“Belediyecilik bizim görevimiz”
Belediyecilik bizim görevimiz. Yapmış olduğumuz hizmetleri vatandaşımıza bir lüks olarak anlatmamıza gerek yok çünkü; bu bizim görevimiz. İmarla ilgili çalışmalar, temizlik, vatandaşlarımızın talepleri bizim görevimiz. Kurumsal bir belediyecilik yapıyoruz. Vatandaşımızın belediyecilikle ilgili her talebine cevap verebiliyoruz. 2017 yılında kurumsal belediye başkanı olarak ödüle de layık görüldük. Ahşapla ilgili atölyemiz, demir doğrama atölyemiz, araç bakım istasyonumuza varana kadar hepsinin altyapısını kurduk, hizmet veriyoruz. 45 farklı hizmet aracımızı belediyemize kazandırdık. Garanti kapsamına girmeyen tüm araçlarımızın bakımını biz kendimiz yapıyoruz. Vatandaşlarımızın içleri rahat olsun diye bunları anlatıyorum. Bilgi işlem anlamında belediyemizin bir altyapısı var. Hani derler ya; “Elden gelme ile öğün olmaz, o da vaktinde bulunmaz!” biz çok dışarıya bağımlı kalmadan çalışmaya çalışıyoruz. Kalifiye elaman alt yapımızı kurmaya çalışıyoruz. Tüm personellerimizi eğitimli hale getirdik.
Hangi vatandaşımız bizim kapımıza gelse, hayır diyemiyoruz. Bizim kapımız herkese açık.
“Büyükşehir Belediyesi bize ulaşım hizmeti vermiyor”
Köyden mahalleye dönüşen 51 mahallemizde ulaşım yok. Biz belediyeden ulaşım hizmetleri alamıyoruz. Büyükşehir belediyesinden yardım alamayınca, biz bir sistem kurduk. Diyelim ki; Fatma Teyzemiz hasta oldu. Onun randevusunu alıp, onu hastaneye getiriyoruz. Öncelikli muayene ettirdikten sonra, ilaçlarını alıp evine geri getiriyoruz. Yine kimsesi olamayan ve yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz. Milli ve manevi zamanda vatandaşlarımızın her türlü yanındayız. Asıl bizim amacımız şu: “Birlik, beraberlik ve kardeşlik. Biz bir olmalıyız, iri olmalıyız, diri olmalıyız. Hep birlikte Türkiye olmalıyız” diyor sayın Cumhurbaşkanımız. Asıl meselemiz bizim ‘insanı yaşatmak’ olmalı. Fraklı görüşler olabilir, farklı görüşler bizim zenginliğimiz. Büyükşehir yasası 2012 yılında çıktı. Bu yasa çıktığında ben özel idarede çalışıyordum. Seçimlere 2 yıl kala bu yasa netti. Benim köydeki vatandaşımın en temel hakkı olan ulaşım hakkı verilmiyor. Büyükşehir belediyesi biz yetiştiremiyoruz, diyor. Ben Seyitgazili hemşehrimin hakkını savunmak durumundayım. Büyükşehir belediyesi benim milletimle dalga geçiyor. Vatandaşlarımızın bunu bilmesi lazım. Bu siyasi bir cümle değil. Bizi esnafla ve vatandaşla karşı karşıya getirmeye çalıştılar. Bizim ulaşım sorunu yaşayan mahallelerimiz var. Bunlar meclis komisyon raporlarında var.” diyerek sözlerini tamamladı.