Prof. Dr. Bülent Görenek: ‘Her Çarpıntıyı Önemseyiniz’
Son iki haftada davet edildiği Orlando, Milano ve Barselona’daki Amerikan Kardiyoloji Koleji ve Avrupa Kardiyoloji Derneği toplantılarında altı konuşma yapan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, hissedilmeyen ya da önemsizmiş gibi kabul edilen kalp çarpıntılarının da aslında ne kadar tehlikeli olduğunu anlattı.
Prof. Dr. Bülent Görenek şunları söyledi: “Kalbin kulakçıklarından kaynaklanan ve ‘atriyum fibrilasyonu’ olarak bilinen çarpıntı tüm inmelerin yaklaşık % 20’sinden sorumludur. Bu hastaların bir bölümünde çarpıntıyı tedavi etseniz bile inme riski maalesef devam etmektedir. Çünkü çarpıntıya neden olan durum çoğu zaman sebat etmekte ve zaman zaman çarpıntı nüks göstermektedir. O yüzden inme riski yüksek olup, çarpıntı şikayeti ile gelen hastalarda hekim önerdiği takdirde kan sulandırıcı ilaçların kullanılması çok önemlidir. Hissedilmeyen çarpıntılar da inmeye neden olabilir. Bununla birlikte, bazen hastalar çarpıntıların farkında olmayabiliyor. Tamamen tesadüfi olarak çarpıntılar EKG’de, Holter’de ya da pil takılmış hastaların kayıtlarında tespit edilebiliyor.
İşte son çalışmalarda bu grup hastalarda da inme riskinin yüksek olduğu gösterildi. Hekim denetiminde kan sulandırıcı ilaçlar kullanılması çarpıntılarını hissetmeyen hastalarda da inme olasılığını düşürüyor. Önemsiz sanılan çarpıntılar aslında kalbi yoruyor. Kalbin karıncıklarından kaynaklanan tek tek vurular şeklindeki çarpıntılar genellikle çok önemsenmezse de, vuruların sık olduğu hastalarda kalp yetersizliği gelişebileceği unutulmamalıdır. İlaç tedavisi ya da ablasyon dediğimiz çarpıntı odağını yakma yöntemleri ile bu riskleri ortadan kaldırmak ya da azaltmak mümkün olmaktadır.”