Site Rengi

DOLAR 34,5626
EURO 36,1114
ALTIN 2.998,58
BIST 9.486,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 1°C
Pts 3°C
Sal 4°C

TÜDAM’da “Başkurt Ninnileri” konuşuldu

TÜDAM’da “Başkurt Ninnileri” konuşuldu
15.06.2023
A+
A-

Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜDAM) tarafından Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfikar Bayraktar’ın sunumuyla “Başkurt Çocuk Folklorunda Kültürel Bellek Aktarıcısı Olarak Ninniler” başlıklı seminer düzenlendi.

Düzenlenen seminere TÜDAM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Aysel Kaya, öğretim üyeleri, TÜDAM personeli ve öğrenciler katılım gösterdi. Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) çerçevesinde “Başkurt Çocuk Folklorunda Kültürel Bellek Aktarıcısı Olarak Ninniler” konusunu ele alan Doç. Dr. Zülfikar Bayraktar araştırması ile ilgili sunum yaptı. Doç. Dr. Bayraktar, sunumda şunları söyledi:

“Başkurtların tarihsel geçmişi ve Başkurt ninnilerinin bir hafıza aktarıcısı olması tarihimizde oldukça önemlidir. Ninniler, kültürel hafıza açısından çok büyük bir yere sahiptir. Ninniler sadece Türk Dünyası’nın değil, bütün dünyada bilinen sözlü geleneğin bir parçasıdır. Ninnilerin birçok toplumda var olmasının da temel nedenleri vardır. Bu çerçevede ninnilerin sadece çocukları sakinleştirmek, onlara geleneksel kültürü aktarmak için değil bağlam noktasında da önemli sebepleri vardır. Özellikle Başkurt Türklerinde bebeklik döneminden itibaren çocuklara geleneksel kodların aşılandığını görüyoruz. Başkurtlarda çocuk ninnileri için ‘yır’ ifadesi kullanılır. Bunlar aynı zamanda annenin çocuk için gelecekteki beklentilerini aktarmada söylenen sözlerdir. Ninnilerde, çocuğun gelecekte nasıl bir makama gelmesi gerektiği istenilir ve ona uygun bir dünya çizilir. Çocukların alim ve mutlu olmasını dilerler.”

Seminerin sonunda TÜDAM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Aysel Kaya tarafından konuşmacı Doç. Dr. Zülfikar Bayraktar’a teşekkür belgesi takdim edildi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.