Prof. Dr. Uğur Bilge Dünya Kalp Günü için mesaj yayınladı
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, ‘Dünya Kalp Günü’ için bir mesaj yayınladı.
Mesajında, tüm dünyada yılda 17 milyon kişinin kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenlerden hayatını kaybettiğine dikkat çeken Bilge, “Türkiye’deki toplam ölümlerin yüzde 86’sından Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar (BOH) sorumludur. Kalp ve damar hastalıkları (KDH), bir numaralı ölüm nedenidir. Bulaşıcı olmayan hastalıklarının yüzde 47’si KDH’dan kaynaklanmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini belirttiğini aktaran Bilge, mesajının devamında ise şu ifadeleri kullandı:
“Bazı araştırmalar, kalp hastalığı olanlarda yıllık grip aşısı olmanın kalp krizi, felç ve kalp kaynaklı ölüm riskini azalttığını göstermektedir. Bu nedenle kalp hastalığı ve bağışıklık sistemi rahatsızlığı olanların mevsimsel grip dönemine girdiğimiz bu zamanda aşılarını yaptırmaları, maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmeleri önem arz etmektedir.
Risk faktörleri bir arada görülmesi bireyin riskini katlayarak arttırır. 40 yaş ve üstündeki bireyler aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez kardiyovasküler risk değerlendirmesini yaptırabilirler. Risk değerlendirmesinde öncelikle yaş, cinsiyet, sigara kullanımı bilgileri alınmakta, kan basıncı ölçülerek ve total kolesterol değeri bakılarak 10 yıl içinde bazı kalp damar hastalıklarından ölüme ilişkin risk hesaplanmaktadır. Hesaplama sonrasında aile hekimi yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık vermekte, risk durumuna göre gerekli durumlarda sağlıklı hayat merkezlerinden destek alınmasını sağlamakta, daha ileri tetkik ve tedavi planı için ise uzman hekime yönlendirmektedir. Aile hekimleri tarafından yapılan tarama ve izlemler ile hastalık riski olan bireyler erken tespit edilmesi, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık verilerek takip edilmesi hedefleniyor. Şekerli içeceklerin ve kutu meyve sularının tüketiminin azaltılması gerekiyor. Sağlıklı bir alternatif olarak tatlılar yerine taze meyve tüketilmesi uygun olur. Tuz, şeker ve yağ oranı yüksek olan işlenmiş ve önceden paketlenmiş gıdalardan mümkün oldukça uzak durulmalıdır. Haftada 5 kez en az 30 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapılabilir.