Eskişehir’de 17.000 Sığınmacı Yaşıyor
Anadolu Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından 'Türkiye’de Göç Yönetimi: Aktörler ve Uygulamalar' paneli gerçekleştirildi.
Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Zekiye Doğan’ın başkanlığında gerçekleşen panelde konuşmacı olarak Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Ayselin Yıldız, Eskişehir Tepebaşı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Tolga Gülmez ve Eskişehir Göç İdaresi Uluslararası Koruma Grup Başkanı Murat Arslan yer aldı. Öğrenci Merkezi Salon 2009’da düzenlenen paneli öğretim elemanları, Eskişehir’e bağlı farklı mahallelerden pek çok muhtar ve öğrenciler takip ederken göç nedenlerinden göçmen sayılarına kadar pek çok konuya değinildi.
“17-18 bin civarında farklı ülkelerden pek çok sığınmacımız var”
Bilinenin aksine Türkiye’ye sadece Suriye’den değil birçok farklı ülkeden bir göç dalgası olduğunu vurgulayan Zekiye Doğan, Eskişehir’in de istasyon kentlerinden birisi olması nedeniyle en çok sığınmacı barındıran illerden bir tanesi olduğunu aktardı. Doğan yaptığı açıklamada, “An itibariyle ülkemizde yoğun bir göç dalgası var. Farklı farklı ülkelerden. Hepimiz sanki sadece Suriye’den bir göç varmış gibi düşünüyoruz ama çok farklı ülkelerden Irak’dan Afganistan’dan İran’dan ve aklımıza gelmeyecek ülkelerden Kongo, Somali, Etiyopya da dahil olmak üzere. Afrika ülkeleri dışında başka başka ülkeler de dahil olmak üzere ciddi bir göç dalgası var. Eskişehir de istasyon kentlerden bir tanesi. Bu münasebetle şehrimizde şu anda 17-18 bin civarında az önce sözünü ettiğimiz farklı ülkelerden pek çok sığınmacımız var. Biz arzu ettik ki bu panelle katılımcılara kim kimdir, kimlerin ne hakkı var, ne tip sorumlulukları var gibi konularda bir bilgilendirme yapalım” ifadelerini kullandı.
“Odada bir fil var ve hiçbirimiz o fili tam olarak tarif edemiyoruz”
Ülkedeki göç durumunu “Odada bir fil var ve hiçbirimiz o fili tam olarak tarif edemiyoruz” ifadeleriyle özetleyen Anadolu Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdür Yardımcısı Zekiye Doğan göçün nedenlerine de değindi. Doğan, “Göçün pek çok nedeni var. Bunların bir tanesi daha iyi yaşam koşulları aramak. İlla savaşlar olması gerekmiyor. İnsanlar Almanya’ya, Amerika’ya ya da diğer Avrupa ülkelerine neden gidiyor Türkiye’den? Daha iyi yaşam koşullarına sahip olacağı için göç edebiliyorlar. Ama şu an karşı karşıya olduğumuz durum bu naiflikte değil tabi. Ortadoğu’da ya da Afrika’da yaşanan çok ciddi savaşlar var. Kimileri bunun 3. Dünya Savaşı olduğunu söylüyor. Bu savaşlar sonrasında insanlar hiç arzu etmedikleri halde yaşadıkları ülkelerden kopup başka ülkelerde yaşamak zorunda bırakılıyorlar. Bunlardan bir tanesi ve şu an en önemli ülkelerden bir tanesi Türkiye. Türkiye şu an özellikle Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerinden çok ciddi bir miktarda nüfusu barındırmakta sığınmacı olarak. Ama burada tekrar ediyorum biz bugün panelimize dinleyici olarak çok farklı yerlerden kişileri davet ettik. Bunların içerisinde muhtarlarımız, din görevlilerimiz, sağlık görevlilerimiz, okul müdürlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, üniversitemizde bu konuda çalışanlarımız, öğrencilerimiz ve hatta lise öğrencilerimiz var. Dolayısıyla arzumuz o ki bu yaptığımız panel, bundan sonra yapacağımız başka toplantıların ilki olsun ve bu ilk toplantımız tabiri yerindeyse odadaki fili tarif etmek üzerine olsun. Yani odada bir fil var ve hiçbirimiz o fili tam olarak tarif edemiyoruz. Biz Stratejik Araştırmalar Merkezi olarak buna talip olduk” şeklinde konuştu.
“Örnek gösterilen şehirlerden biri Eskişehir”
Düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Ayselin Yıldız ise "Eskişehir, en yüksek şartlı mültecinin bulunduğu yerlerden biri. Çok farklı uyruktan kişiler de var. Afganistan, Pakistan özellikle Afrika ülkelerinden gelen çok fazla milletten kişi bu şehirde hep birlikte yaşıyor. Bizlerin gözlemlediği kadarıyla da çok büyük sosyal çatışmaların olmadığı, bu kadar yüksek sayıların bir arada nispeten dünyadaki diğer örneklere göre aslında huzur ve barış içinde yaşadığı örnek gösterilen şehirlerden biri Eskişehir" dedi.
Panel, soru cevap kısmıyla devam etti.