Site Rengi

DOLAR 34,5697
EURO 36,0244
ALTIN 3.003,85
BIST 9.427,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 1°C
Pts 2°C
Sal 4°C

Kültür Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu Prof. Dr. İrfan Gündüz oldu

Kültür Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu Prof. Dr. İrfan Gündüz oldu
06.12.2023
A+
A-

Anadolu Üniversitesi tarafından düzenlenen ’Kültür Söyleşileri’ çerçevesinde ’Tasavvuf ve İnsan’ adlı etkinlik Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi (İBF) Şener Şen Salonu’nda gerçekleştirildi.

Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜDAM) Müdürü Prof. Dr. Haşim Şahin’in moderatörlüğünü üstlendiği etkinliğe İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz konuk oldu. Söyleşiye Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, İBF Dekanı Prof. Dr. Bülend Aydın Ertekin, çok sayıda akademisyen ve öğrenci de katılım gösterdi.

“Tasavvuf insanın kendini bilmesidir”

İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz, gerçekleşen söyleşide, “Esasında tasavvuf insanın kendisini bilmesidir. Kendini, nefsini bilen rabbini bilir. Nefsini bilmek nedir dediğimizde, insanın kendini, nereden geldiğini, niçin geldiğini ve nereye doğru gittiğini bilmesine denir bu marifet. Hz. Mevlâna Mesnevi’de buyuruyor ki, iyi bir adam, iyi bir maden mühendisidir. Baktığı zaman böyle bir kayanın içinde yüzde kaç bakır, yüzde kaç demir, yüzde kaç platin var bilir de Allah’ı bilmez diyor. Yine aynı şekilde bilmem kaç yüz metre öteden giden adamın giydiği elbisenin kaç metre kumaştan olduğunu ve kumaşın kalitesini bilir ama Allah’ı bilmez. İşte asıl marifet kişinin Allah’ı bilmesi, Allah’ı bulması ve kendini bilip kendini bulmasıdır diyor. Her insanın içinde olan melek-i hasetler yani ruhumuz ile hayvani duygular var ve insanın bunların arasında kendini yani vicdanını bulması tasavvufu oluşturur” dedi.

Soru cevap kısmının ardından Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal ve Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın tarafından Prof. Dr. İrfan Gündüz’e hediye takdim edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.