Site Rengi

DOLAR 34,5823
EURO 36,3054
ALTIN 2.920,94
BIST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 2°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
2°C
Karla Karışık Yağmurlu
Sal 4°C
Çar 6°C
Per 6°C
Cum 7°C

Rektör Süleyman Kızıltoprak: “Türkçe yaşayan diller arasında en önemli dildir”

Rektör Süleyman Kızıltoprak: “Türkçe yaşayan diller arasında en önemli dildir”
08.12.2023
A+
A-

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde (DPÜ) Prof. Dr. Alparslan Okur ve Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz’ın konuşmacı olarak katıldığı ’Küreselleşme ve Türkçe’ konulu konferans düzenlendi.

Eğitim Fakültesi Mehmet Akif Ersoy Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal, konuşmacılar Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alparslan Okur ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada Türkçenin yaşayan diller arasında en önemli dil olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, “Küreselleşme denilen yeni emperyalizmin sadece ekonomilere değil birçok alana saldırmakta ve zaferini perçinlemeye çalışmaktadır. Bin yıllardır bilindiği gibi bunun en iyi yolu ulusların dil ve kültürlerini yok etmek ya da etkisiz hale getirmektir. Bunun için kullanılan silah kitle iletişim araçlarıdır. Dünyada bugün yaşayan dillerin arasında tarihini en eskiye götürebildiğimiz dil, Türk dilidir. Bu iddialı cümleyi açıklayalım. Bugün insanlığın bilinen en eski yazılı belgeleri, Sümerlerden kalma metinlerdir. Daha önce yazılmış olanlar varsa bile, henüz bulunamamıştır. Bilinen en eski yazılı metinlerin sahibi olan Sümerler ise, asimile olarak kaybolmuş bir kavimdir. Kültür tarihçilerinin iştahını kabartan insanlık tarihinin bu kavmi ile yaşayan hiçbir etnik unsurun akrabalığı tam olarak kanıtlanabilmiş olmadığı gibi, bunların dili ile de yaşayan hiçbir dilin ortaklığı kabul edilmiş değildir. Ancak, Sümercede geçip Sümerce olmadığı bilinen 165 kelimenin Türk diline ait olduğu Osman Nedim Tuna tarafından kanıtlanmıştır. Türkçe, yaşayan diller arasında dünyanın en önemli dilidir. Bugün dünyadaki diller kaybolup sadece biri kalacaksa, onun Türk dili olması gerekir. Çünkü Türk dili, insanlık tarihinin ve kültürünün her dönem ve sahasını bünyesinde yaşatan bir dildir. İlişkide bulunduğu, komşuluk yaptığı birçok dilden unsurlar almış ve onları günümüze ulaştırmıştır. Türkçenin, bünyesinde saklayarak bugüne getirdiği bazı unsurların sahipleri asimile olup tarih sahnesinden kaybolmuşlarsa bile, insanlığın mirası olan o dil özellikleri Türkçenin bünyesinde hâlâ yaşamaktadır. Tarihi ve yaşayan Türk dilini inceleyen bilim adamları, insanlığın her dönemini, hemen hemen bütün kültür kavimlerinin izlerini bu dilin içinde bulabilir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Alparslan Okur ve Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz, etkinlikte küreselleşen dünyanın dillere etkisini ve bu süreçten Türkçenin nasıl etkilendiği konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Etkinliğin sonunda Dekan Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal ve DPÜ TÖMER Müdürü Doç. Dr. Muharrem Kürşad Yangil tarafından konuşmacılara hediye sunumu yapıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.