Site Rengi

DOLAR 34,4787
EURO 36,4051
ALTIN 2.952,29
BIST 9.305,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 17°C
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 3°C

Kültür Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu Prof. Dr. Ahmet Taşağıl oldu

Kültür Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu Prof. Dr. Ahmet Taşağıl oldu
04.01.2024
A+
A-

Anadolu Üniversitesi tarafından düzenlenen “Kültür Söyleşileri” kapsamında “Tarihte Türkler” başlıklı etkinlik Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi (İBF) Şener Şen Salonu’nda gerçekleştirildi.
Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜDAM) Müdürü Prof. Dr. Haşim Şahin’in moderatörlüğünü yaptığı söyleşiye Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl konuk oldu. Söyleşiye Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Eskişehir Vali Yardımcısı Salih Altun, İBF Dekanı Prof. Dr. Bülend Aydın Ertekin, Genel Sekreter Yardımcısı Galip Özsarı, çok sayıda akademisyen ve öğrenci de katılım gösterdi.

Prof. Dr. Ahmet Taşağıl: “Tarihten Türkleri çıkartın geriye hiçbir şey kalmaz”
Türklerin tarihteki yeri ve önemine değinen Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl şunları aktardı:

“Türk coğrafyası Ötüken’den tutun Macaristan’a kadar uzanan bir alanı kapsar. Tarihte Türk adının geçtiği ilk eser Orhun Anıtları içerisinde yer alan Tonyukuk Anıtı olarak bilinen eserdir. Tabi bu bizim elimizde olan en eski kaynak olarak kabul ediliyor. Çin kaynaklarında, çok daha eski tarihlerde Türk isminin geçtiği biliniyor. Orhun Anıtları içerisinde Türk kültürü içerisinde yer alan evlenme, boşanma, hukuk, ekonomi gibi bütün durumlar aktarılıyor. Avrasya coğrafyasının büyük bir kısmında Türk tarihi ile ilgili birçok bilgi ve belge bulmak mümkündür. Göktürk devletleri ile başlayan Avrasya coğrafyası daha sonra Avrupa’ya kadar uzanmaktadır. Tabi bugün Çin, Moğolistan ve Rusya sınırları içerisinde yer alan bölgeler de Türk boylarının yaşam alanlarını kapsıyor. Bugün dünya tarihini M.Ö. 3000 yılına dayandırıyoruz. Tarih anlatısı içerisinde geçen coğrafi bölgeye bakıldığında Türklerin tarihin başlangıcından itibaren var olduğunu görüyoruz. Göktürk Devleti burada anahtar konumda, bugün en küçük Türk toplumunun yer aldığı bölgelerin kökü onlara dayanıyor.”
Soru cevap bölümü ile devam eden söyleşinin sonunda Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal tarafından Prof. Dr. Ahmet Taşağıl’a teşekkür belgesi ve hediye takdim edildi. Söyleşinin ardından Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, okurlarının kitaplarını imzalayarak etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.