Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 4°C
Sal 5°C

Sahurun ‘Çalar Saati’ Davullara Bakım

15.08.2019
A+
A-

Ramazan ayı dolayısıyla özellikle sahurun 'çalar saati' olarak nitelendirilen davulların tamir ve bakımı nedeniyle müzik aletleri bakımı yapan iş yerlerinde yoğunluk yaşanıyor. 
Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında yer alan Ramazan davulcuları, bozulan ya da tamir edilmesi gereken davulların bakımlarını yaptırıyor. Müzik aleti satışı ve tamiri yapan Emre Gündüz, Ramazan ayında işlerinin hızlandığını belirtti, Gündüz, bir davulu tamir etmek için ortalama 3 saat harcıyor. Davulların genelde neden patladığı konusunda bilgi veren Gündüz, "Davul tamirleri Ramazan ayında biraz daha hızlandı. Çünkü hemen hemen her yerde davul çalınıyor. Tamire sebep olan patlamalarda davulun ortasına takılan ince deri meşine dikkatli vurulmamasından oluyor. Derinin üzerine çıplak vurulduğu zaman tokmağında herhangi bir çapak bile olsa deriyi yarıyor. Davulcuların buna dikkat etmesi gerekiyor. Bir de davula kuvvetli vurulduğunda ses kuvvetli çıkacak diye bir şey yok. Bazı davulcular çok fazla ses çıksın diye bu şekilde vuruyor. Normal vurması gerekiyor" diye konuştu. 

"Tamiri çok zahmetlidir" 
Son olarak davul tamirinin çok ince bir işçiliğinin olduğunun altını çizen Emre Gündüz şunları söyledi; 
"Tamiri çok zahmetlidir. Yaklaşık 3 saat sürüyor. Zımba yardımıyla deri geriliyor. Ondan sonra örgü örer gibi iple çekiliyor. Ne çok gergin ne de çok gevşek olacak. Davul tamiri yeni davul almaktan daha masraflıdır. Çünkü işçiliği çok fazla. Davulun tek tarafı patladığı zaman 75 lira ücret alıyorum. Çift tarafı patladığı zamanda 125 lirayı buluyor. Örneğin yenisi 200 lirayken tamiri 100 lira civarı ama kimisi davulunu çok sevdiği için yine tamir ettiriyor. Genelde cam deri tercih ediliyor. Bunun sebebi de hayvan derisi sıcakta çok fazla geriliyor ve yağmurlu havalarda da gevşeme yapıyor. Ondan dolayı davulcular polyester deriyi tercih ediyor."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.