Hukuk Mezunu Kazım KURT Genelgeyi Okumayı Bilmiyor
Herkesin bildiği gibi Sayın Kâzım Kurt, hukuk fakültesi mezunu ve avukattır. Kanunları, tüzükleri ve genelgeleri okumak ve doğru yorumlamak hukukçuların işidir.
Ancak, Sayın Kurt’un Kanal 26’daki bir programda Cumhurbaşkanlığının tasarruf genelgesi hakkındaki yorumları oldukça yanıltıcıdır.
Sayın Kurt, Odunpazarı Belediyesinin kreş yapmama sebebini bu genelgeye bağlamış ve “Sayın Cumhurbaşkanı kreş yapmamızı yasaklayan bir genelge çıkardı, elimizi kolumuzu bağladı; biz ne yapalım!” demiştir.
Ancak, söz konusu genelge kurum bünyesindeki kamu personeline yapılacak kreşler içindir. Vatandaşa hizmet amaçlı yapılacak kreşler için bir engel bulunmamaktadır.
Engel bulunmaması bir yana 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nunda Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000’in üzerindeki belediyelerin, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açma mecburiyeti vardır.
Odunpazarı da 421 bin nüfusu ile bu mecburiyet sınırları içindedir. Sayın Kurt’un sadece 16 kreşi açabilmiş olması yüzünden ilçemizde 3.000 çocuğa bir kreş düşmektedir.
Kaldı ki genelgeden dolayı böyle bir tereddüt varsa bile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet sitesinde “2021/14 SAYILI CUMHURBAŞKANLIĞI GENELGESİ KAPSAMINDA YAPILACAK BAŞVURULAR İÇİN DOLDURULUCAK FORMLAR” adı altında başvuru formları vardır.
Sayın Kâzım Kurt’un Bakanlığa yaptığı bir başvuru var mıdır? Kendisi vatandaşa kreş yapmak için başvurdu da Bakanlık mı reddetti?
Yıllardır belediye başkanlığı yapan hukukçu Kâzım Kurt’a Cumhurbaşkanlığı genelgesinin nasıl okunacağını göstermek yine bize kısmet oldu.
Sayın Kurt 2019’da ilçeye 100 adet kreş açma sözü verip de 16 adet kreşte kalınca bile bile doğru olmayan bilgi vererek Cumhurbaşkanlığının tasarruf genelgesini bahane ediyor.
Kaldı ki bu kreşlerin sadece 8 adedi tam zamanlı hizmet vermektedir. Yine bu kreşlerden 3 adedi de bağış yoluyla yapılmıştır. Yani doğrudan hizmete açtığı kreş sayısı 5 adet olup 8 adedi de kreş değil, oyunevidir. Şeklindedir. 8 kreşten 4’ü ise apartmandan bozma, fiziksel şartları kötü 2-4 odalı yerlerdir. Sayın Kurt Gültepe, Gökmeydan, Hilal, Bingöl ve Emek kreşleri gibi “Açılmasaydı daha iyi olurdu” denilebilecek kötü mekânları kreşten saymamızı istiyor.
Sayın Kurt’un “bahane belediyeciliği” sınır tanımıyor. Odunpazarlılara hizmet götürmemek için gerekirse Cumhurbaşkanlığı genelgesinin arkasına bile sığınıyor.
2014 yılından beri belediye başkanlığı görevinde bulunan Sayın Kurt, 2021 yılına kadar yeterli miktarda kreş yapmış gibi 30 Haziran 2021 tarihindeki genelgeyi bahane tasarruf tedbirleri yüzünden kreş yapamadık demektedir.
Odunpazarı’nın sorunları iki-üç yıllık sorunlar değildir. 2014 yılından bu yana on yılda birikerek gelen sorunlardır. Birikerek gelen sorunların ana sebebi Sayın Kâzım Kurt’un “bahaneci belediyecilik” anlayışıdır.
İnşallah 31 Mart günü bahaneci belediyeciliğe son verilecek, Odunpazarlılar ihtiyaçlarına kavuşmaya başlayacaktır.