Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 4°C
Sal 5°C

OEDAŞ haritalamada drona geçti

OEDAŞ haritalamada drona geçti
21.03.2024
A+
A-

Elektrik dağıtım şirketi OEDAŞ, enerji nakil hattı ve köy şebekeleri projelerinin arazi etüt çalışmalarında dron kullanmaya başladı.

Arazideki tüm detayların havadan görüntülenmesi sayesinde normal şartlarda beş günde tamamlanan bir ölçüm daha az çalışan ve ekipmanla yalnızca bir günde gerçekleştiriliyor. OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, bu sayede yılda ortalama 20 olan enerji nakil hattı ve köy şebekesi yapım projesinin sayısını 100’e kadar çıkartmayı hedeflediklerini söyledi. Yalçın ayrıca yalnızca bu projeyle her yıl yaklaşık 200 ton emisyon azaltımı sağlayacaklarını ifade etti.

Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak’ta elektrik dağıtım hizmeti sağlayan Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), yaklaşık 50 bin metrekareye yayılan bölgenin her köşesine güvenli ve sürdürülebilir enerji arzı sağlamak için yaptığı çalışmalarına bir yenisini ekledi. Şirket buna göre elektrik enerjisinin uzak noktalara taşınmasını sağlayan enerji nakil hatları ile köy şebekeleri projelerinin arazi etüt çalışmalarında dron kullanmaya başladı.

“Dron sayesinde daha detaylı haritalama yapabiliyoruz”

OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, enerji nakil hatları ve köy şebekeleri projelerinde dron kullanmaya başlamalarının sebebini şöyle anlattı;

“OEDAŞ olarak hizmet verdiğimiz 5 ilimizde yaklaşık 22 bin kilometre enerji nakil hattı, yaklaşık 13 bin kilometre de köy şebekesi bulunuyor. Bu zamana kadar her sene ortalama 20 proje ile şebekelerimizin uzunluğunu artırıp, hatlarımızı yenileyip, kapasitemizi artırdık ve daha verimli enerji arzı sağladık. Ancak bu çalışmaların proje yapım süreçlerindeki arazi etüt çalışmaları oldukça meşakkatli. Özellikle engebeli arazilerde, yerden yapılan ölçümlerde daha kısıtlı koordinat verisine sahip olabiliyorsunuz. İşte bu yeni projemizle birlikte artık saha etütlerini dronla gerçekleştiriyoruz. Böylece çok daha kapsamlı veriler elde edip, detaylı haritama yapabiliyoruz. Proje kapsamında 17 çalışma arkadaşımız eğitimlerini tamamlayıp sertifikalarını alarak çalışmalara başladı.”

“Yılda 200 ton emisyon azaltımı sağlayacağız”

Haritalama yaparken dron kullanımının zaman, verimlilik ve maliyet avantajı sağladığını ifade eden Yalçın, “Normal şartlarda 20 kilometrelik enerji nakil hattı en az üç yetkin personel, bir arazi aracı, bir mahalli ölçüm cihazı ile yaklaşık beş günde tamamlanabiliyor. Aynı ölçüm için drondan yararlandığımızda ise iki yetkin personel, bir arazi aracı ile yalnızca bir günde çalışmamızı gerçekleştirebiliyoruz. Bu sayede yılda yaklaşık 20 olan proje sayımızı 100 civarına çıkarmayı planlıyoruz” dedi. Yalçın ayrıca bu proje sayesinde karbon emisyonlarını yılda 200 ton civarı emisyon azaltımı sağlayarak, 150 ağacı kurtaracaklarına dikkat çekti.

Dronlar, haritalama projelerinin yanı sıra ormanlık alan, engebeli arazi gibi zorlu bölgelerde arıza tespiti ile bakım ve onarım çalışmalarında da kullanılmaya devam edecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.