Site Rengi

DOLAR 34,5426
EURO 35,9918
ALTIN 3.003,29
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 3°C
Pts 4°C
Sal 5°C

Osmanlı döneminde şehzade sünnetlerinde ikram edilen ’zerde’ tatlısı yarışmada birinci oldu

Osmanlı döneminde şehzade sünnetlerinde ikram edilen ’zerde’ tatlısı yarışmada birinci oldu
19.04.2024
A+
A-

Bilecik ve Osmanlı kültürüne özgü yemek ve tatlıların tadıldığı ’Yemek Yarışması’nda, şehzade sünnetlerinde ikram edilen ’zerde’ tatlısı birinci oldu.

Osmanlı Devletinin kurulduğu topraklar olan Bilecik’te Turizm Haftası dolayısıyla Bilecik ve Osmanlı dönemine özgü yemek yarışması düzenlendi. Bilecik Öğretmenevinde Valilik, Kültür Turizm Müdürlüğü ve Bilecik Gönüllüleri Derneği tarafından düzenlenen yarışmaya Bilecik Valisi Şefik Aygöl’de katıldı. Birbirinden güzel 15 yemek ve tatlının yarıştığı yarışmada jüri üyeleri kararsızlıkları gözlerden kaçmadı. Tattıkları her ürüne tam not veren jüri üyeleri Gülçin Yavuz’un yaptığı Osmanlı’dan günümüze miras kalan ’zerde’ tatlısını birinci seçti.

“Osmanlı’dan günümüze miras kalan ’zerde’ tatlısıyla birinci olmanın mutluluğunu yaşıyorum”

Şehzade sünnetlerinde ikram edilen ’Zerde’ tatlısının nasıl yapıldığı anlatan Gülçin Yavuz, “Osmanlıdan günümüze miras kalan ’Zerde’ tatlısı ile yarışma katıldım. Türk mutfağında İstanbul, Gaziantep, Balıkesir, Konya, Şanlıurfa Tekirdağ Edirne ve Karaman yörelerine ait geleneksel bir tatlı. Bu tatlı ile birinci olduğum için mutluyum. Tatlının ana malzemesi pirinç, safran, şeker, nişastayla bağlanıyor. Gül suyuyla lezzetlendiriliyor” dedi.

Öte yandan eski dönemlerde davet yemeği olarak bilinen zerde, Osmanlı dönemlerinden günümüze kadar uzanan lezzetler arasında yer alıyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın Şehzadeleri Bayezid ve Cihangir’in 1539’daki sünnet düğününde ikram edilen yemeklerin kaydedildiği defterde vezirlere verilen ziyafet için yapılmıştır. 13 gün süren bu sünnet kutlamaları sırasında zerde sadece vezirlerin sofralarında değil, toplumun farklı kesimlerine verilen tüm ziyafetlerinde yer almıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.