Güneyköy’de Tarhana Mesaisi
Sofraların vazgeçilmezi önemli gıdalarından biri olan tarhana, için kollar sıvandı. Ev hanımlarının değişmez bir uğraşısı haline gelen “ev tarhanası” için Sarıcakayalı hanımlar görev başında.
Sofraların vazgeçilmezi
Sofraların değişmez damak zevklerinden biri olan tarhana için ev hanımları yoğun bir çalışma içine girdiler. Ev tarhanasının hazırlanıp kurutulması için en uygun zaman olan Temmuz–Ağustos aylarında kışın tüketilmek üzere tarhana hazırlığı yapılıyor. Sarıcakaya Güneyköy Mahallesinde hanımları bir araya gelerek kışlık tarhanaların hazırlıyorlar. Hanımların imce usulü yaptığı ev yapımı tarhanalar birçok işlemden geçtikten sonra sofralarda yer alırken,
bu kültürü nesilden nesle aktarmaya çalışıyorlar.
Bu bizim kültürümüz
Mayalanma süresi sonunda gölgede kurutulmaya bırakıldığını aktaran Güneyköylü ev hanımları “Bizlerde annelerimizden nasıl görüp öğrendiysek gelecek nesillerimizde biz bu şekilde aktarmaya devam ediyoruz. Bu geleneklerimizin, örf ve adetlerimizin devam ettirilmesi gerekiyor. İnsanın kendi eliyle yaptığı bir başka oluyor. Kışlık ürünlerimizin hemen hemen hepsini biz kendimiz yapıyoruz. Burada imece usulü ile kışlık soframızın baş tacı tarhanayı yapmak için bir araya geldik. Kış mevsimi başlamadan yaz aylarında tarhana yapmak bizim kültürümüzden geliyor” diye konuştu.