Sıcak yuva bekliyorlar
Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Doğal Yaşam Merkezi’nde bulunan sokak hayvanları, kışın zorlu şartlarında üşümemeleri için özel yöntemlerde korumu altında tutulurken, sahiplenme ve sıcak bir yuvaya kavuşma özlemi duyuyorlar.
Kış aylarına girdiğimiz bu günlerde, sokaklarda yaşayan hayvanların beslenme ve barınma ihtiyaçlarının karşılandığı Doğal Yaşam Merkezi’nde, yapılan alttan ısıtma sistemi ile ısıtılarak soğuk havalardan korunmaları sağlanıyor. Dışarıda bulunan kulübelerde kalan köpekler ise alttan ısıtmanın yanı sıra branda sistemi ile korunarak; kar, yağmur gibi hava olaylarından da etkilenmiyorlar. Ancak herhangi bir yarası ya da sorunu olamayan hayvanlar sadece bir süre barınakta bakılabiliyor. Bu sebepten hayvanların sahiplendirilmesi ve biran önce sıcak yuvalarına kavuşmaları gerekiyor.
“Yeni kanuna göre de hayvanlar burada uzun süre kalamıyor"
Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Doğal Yaşam Merkezi’nde görev yapan Veteriner Hekim Hamit Cem Köse, hayvanlara bu merkezde iyi bir şekilde bakıldığını ama yeni kanuna göre uzun süre kalamadıklarını ifade ederek, hayvan sahiplenilmesi gerektiğini aktardı. Veteriner Hekim Köse, “Bizim barınağımızda ana binanın olduğu yerde ısıtma sistemi geçiyor alttan. Çok fazla sıcak olmasa da belirli bir dereceye ulaşıyor. Kuru mama ile besliyoruz. Ara sıra et geliyor. Tabi her eti de almıyoruz. O şekilde besleniyor. Buradaki dışarıda bulunan hayvanlar da branda ile kapatılıyor. Akşamları özellikle havalar soğuduğunda kapatıyoruz. Yeni kanuna göre de hayvanlar burada uzun süre kalamadığı için sağlık problemi yoksa kısırlaştırdıktan ardından hızlı bir şekilde 2-3 hafta içinde sahiplendirilme yoluna gidiyor. Sahiplenilmezse alındığı bölgeye tekrar bırakılıyor. İnsanların yapabileceği şeyler de, yazın bir şekilde tolöre edilebilir ama kışın hayvanların yemek bulması çok zor olabiliyor. En kötü ihtimalle evinizde artan yemekleri alıp, yere atmayacak bir şekilde belirli yerler, insanların da fazla yaklaşmadığı yerler varsa daha çok çünkü vatandaşlar rahatsız olabiliyor. Bir süre sonra o bölgede birikim oluyor. Oralara yemekler ya da sular bırakarak hiç yoktan bu kış dönemini, 2-3 aylık süreyi atlatmalarında yardımcı olabilirler” şeklinde konuştu.
“Hayvanların kışın dışarı çıkarken çok fazla soğuğa maruz kalmaması gerekiyor”
Evde bakılan hayvanların kış aylarında sokağa çıkarılırken soğuğa mazur kalmaması gerektiğini söyleyen Köse, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Evde bakıldığı için hayvan bir kondisyon değişikliği olacağını düşünmüyorum. Ama özellikle soğuk havalarda dışarı çıkarken eğer küçük ırk köpekse çok fazla soğuğa maruz kalmaması gerekiyor. En basitinden solunum yolu hastalığı kapabilir. Onun dışında rutin beslenmelerini devam ettirirlerse bir sorun olmayacaktır.”