Site Rengi

DOLAR 34,0708
EURO 38,0689
ALTIN 2.834,44
BIST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 24°C
Az Bulutlu
Eskişehir
24°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 19°C
Paz 22°C
Pts 25°C

Afyonkarahisar’da ilk eşofman üretimini gerçekleştiren ailenin hikayesi

Afyonkarahisar’da ilk eşofman üretimini gerçekleştiren ailenin hikayesi
13.09.2024
A+
A-

Afyonkarahisar’da eşofman üretimini başlatan ve 4 kuşaktır tekstilcilik yapan aile neredeyse yarım asır önce ilk üretime geçtikleri makineler ile tekstil ürünü üretimine ara ara devam ediyor.

Afyonkarahisar’da eşofman üretimini başlatan ilk aile olan Çelik ailesi, dört kuşaktır tekstil sektöründe faaliyet gösteriyor. Ailenin tekstil serüveni, terzilikle başlayıp, Afyonkarahisar halkına eşofmanı tanıtarak yeni bir dönemin kapılarını araladı. Ailenin dördüncü kuşak temsilcisi Selim Çelik, dedesi Selim Çelik’in bu alandaki öncü çalışmalarını ve aile mirasını anlattı. Selim Çelik, dedesinin Afyonkarahisar’da eşofman üretimine öncülük eden kişi olduğunu kaydederek, bu geleneğin ekonomik zorluklara rağmen geliştirici bir şekilde nasıl sürdürüldüğünü vurguladı. Dedesinin, o dönemde yaygın olmayan naylon kumaşları kullanarak eşofman üretimine başladığını ifade eden Çelik, “Dedem, Afyon’da ilk kez eşofman üretimini gerçekleştirdi. Naylon kumaşlardan üretilen bu eşofmanlar halk için büyük bir yenilikti. Sporcuların beden eğitimi derslerinde giymesi için okullara dahi üretim yapardı” dedi.

Selim Çelik, eşofmanların nasıl üretildiğine dair detayları da paylaştı. O dönemin şartlarında mevcut olan basit dikiş makineleriyle üretim yapıldığını, harflerin kumaşlardan kesilerek eşofmanların arkasına dikildiğini anlattı. Çelik, “O zamanlar transfer baskı yoktu, her şey elde yapılıyordu. Dedem bu işte büyük bir ustalık gösterdi” diyen Çelik, dedesinden kalan dikiş makinelerinin hala çalışır durumda olduğunu belirterek, “Her yıl bakımını yaptırırım. Makine hâlâ çalışıyor ve bu bizim aile mirasımızın bir parçası” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.