Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde I-HE2023 başladı
Avrupa Uzaktan Öğretim Üniversiteleri Birliği (EADTU) tarafından, Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘The Innovating Higher Education Conference (I-HE2023)’ başladı.
İstanbul’da gerçekleştirilen konferansın açılış törenine Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, EADTU Başkanı Prof. Theo Bastiaens, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ada Pellert, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Resül Usul, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Zafer Erdoğan, İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selami Sezgin başta olmak üzere EADTU üyeleri, uluslararası açık ve uzaktan öğretim üniversitelerinin öğretim üyeleri ve çok sayıda davetli ve araştırmacı katılım gösterdi.
Dijital ve kapsayıcı kampüse doğru hızlanma çerçevesinde “Öğrencileri Güçlendirmek: Mikrokrediler, Üretken Yapay Zekâ ve Eşitlik” teması ile düzenlenen I-HE2023’ün açılışında Hüseyin Bülent Akdeniz, Arman Artaç, Kaya Kılıç, Mesut Tuncer ve Deniz Mumcu’dan oluşan Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Anadolu Klarnet Beşlisi seslendirdikleri eserler ile katılımcılara müzik ziyafeti yaşattı.
“Dünyanın en büyük eğitim ailesiyiz”
Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında, Asya ve Avrupa’nın buluştuğu İstanbul’da geçen hafta Asya Açık Üniversiteler Birliği yıllık konferansının düzenlendiğini bugün de Avrupa Uzaktan Öğretim Birliği’nin yıllık konferansının gerçekleştirildiğinin altını çizen Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, bir hafta arayla hem Asya hem de Avrupa’nın uzaktan eğitim alanındaki en iyi yükseköğretim kurumları ile bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Anadolu Üniversitesi, ‘Yaşam boyu öğrenme odaklı bir dünya üniversitesi olmak’ vizyonu ile örgün eğitimin yanı sıra bu adı aldığı 1982 yılında açık ve uzaktan eğitim hizmetini Türkiye’de başlatan üniversite oldu. Zaman içinde bu hizmetini başta Batı Avrupa olmak üzere Türkiye dışında yaşamakta olan Türk toplulukları için de genişletmiş ve bugün 4 kıtada 41 ülkede 56 sınav merkeziyle bir ‘global kampüs’ haline geldi. Açık ve uzaktan öğrenme alanının Ülkemizdeki öncüsü ve lideri olan Açıköğretim Sistemimiz, bugün en büyük eğitim ailelerinden biri konumunda. Her alanda olduğu gibi yapay zekanın eğitimde de dönüştürücü potansiyeli, araştırmacıların ilgisini çekmekte, bu konuda yeni birtakım bulgular ortaya konmakta. Bunun yanında öğrenenlerin de ihtiyaçları çeşitlenmekte, buna bağlı olarak kurumların sunduğu hizmetler de dijital dönüşüm sürecine uygun olarak değişim göstermekte. Bu noktada dijital dönüşümün hızını etkileyen temaların rollerine odaklanan bu konferansta ele alınacak her konunun sadece açık ve uzaktan öğrenme alanında değil tümüyle eğitim alanının geleceğine etki edeceği ve ona yön vereceği kanaatindeyim. Tüm katılımcıları için verimli bir konferans geçmesini diliyorum.”
“Değişimleri anlamak ve değerlendirmek için toplandık”
Anadolu Üniversitesiyle birlikte I-HE 2023 Konferansı’nı gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu aktaran EADTU Başkanı Prof. Theo Bastiaens, EADTU Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Ada Pellert ile birlikte gerçekleştirdikleri açılış konuşmasında şunları söyledi:
“Anadolu Üniversitesi gibi açık ve uzaktan eğitim konusunda çok deneyimli ve kaliteli bir üniversiteyle iş birliği yapmak hem EADTU hem de üye üniversiteler için son derece önemli. Geçtiğimiz yıllarda teknolojik gelişmeler ve covid-19 pandemisi nedeniyle uzaktan eğitimde kaydedeğer değişimler yaşadık. Avrupa’nın en büyük uzaktan eğitim etkinliği olan I-HE 2023’te bu değişimleri anlamak, dijital öğrenim ortamlarını ve proaktif bir biçimde uzaktan eğitimi değerlendirmek için bir aradayız. İstanbul’daki bu etkinlik açık ve uzaktan eğitim alanında senenin açık ara en iyi Konferansı. Anadolu Üniversitesine ve Rektör Prof. Dr. Fuat Erdal’a ev sahipliği için teşekkür ediyoruz. Herkes için verimli bir konferans olacağına inanıyoruz.”
Alanında uzman isimler açık ve uzaktan öğrenme sistemini konuştu
Açılış konuşmalarının ardından ise Perttu Pölönen “Future Skills and Curriculum” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre Merkezi’nde Almanya Devlet Uzaktan Eğitim Üniversitesi Prof. Dr. Ada Pellert, Dublin Şehir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Mark Brown, Katalonya Açık Üniversitesi Rektörü Prof. ngels Fit Bertran, Londra Üniversitesi Akademisi ve Norveç Stavanger Üniversitesi’nden Dr. Melissa Bond, Birleşik Krallık Açık Üniversitesi’nden Yükseköğretimde Kapsayıcı Öğretim Profesörü John Butcher, Dijital Eğitim ve Gelecek Becerileri Programı Direktörü ve Berlin Stifterverband Yapay Zekâ Al Campus Genel Müdürü Florian Rampelt, Avrupa Kalite Güvence Kaydı (EQAR) Direktörü Magalie Soenen, Al Campus Dijital Eğitim ve Geleceğin Becerileri Ekip Lideri Mike Bernd, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aras Bozkurr, Birleşik Krallık Açık Üniversitesi Dekan Yardımcısı Mychelle Pride, Hollanda Açık Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Teknoloji Destekli Öğrenme ve İnovasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Roland Klemke başta olmak üzere I-HE2023 birçok paralel oturum ve atölye çalışmalarıyla devam etti.