Site Rengi

DOLAR 34,4822
EURO 36,2388
ALTIN 2.960,73
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 17°C
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 3°C

Anadolu Üniversitesine ait Vakıfların içinin boşaltması iddiası ile Yılmaz Büyükerşen,damadı ve iki kişiye dava açıldı.

Anadolu Üniversitesine ait Vakıfların içinin boşaltması iddiası ile Yılmaz Büyükerşen,damadı ve iki kişiye dava açıldı.

Yılmaz Büyükerşen’in Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü ve Belediye Başkanlığı sırasında kurduğu Vakfı ve şirketleri ile ilgili yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları iddianameye girdi.

İddialara göre; Yılmaz Büyükerşen’in 1979 yılında kurduğu,vakıf senedinde kendisini ömür boyu başkan olarak tanzim ettiği Eğitim, Sağlık Ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Vakfı (ESBAV) ve iştiraki şirketler ve vakıfların; Üniversite Bağlantılı Şirketler (ETAM Eğitim AŞ, Tuna Turistik A.Ş., ETAM Eğitim Ltd. Şti.) başlangıçta Anadolu Üniversitesi ile bağlantılı olarak faaliyet gösteriyordur.

Bu şirketler, üniversitenin ve kamu kaynaklarının kullanımıyla büyür ve genişler. –ÜNİVERSİTE KAYNAKLARININ KULLANILMASI-

Üniversite, öğretim görevlilerini ve diğer kaynaklarını ESBAV ve ona bağlı şirketlere yönlendir.Örneğin, üniversiteden maaş alan öğretim elemanları, ESBAV’a bağlı özel okullarda görevlendirildi. Bu sayede, vakıf ve şirketler üniversite kaynaklarını kullanarak faaliyetlerini sürdürür ve büyür.

GAYRİMENKUL ve MALİ KAYNAKLARIN AKTARIMI

Üniversitenin sahip olduğu gayrimenkuller ve mali kaynaklar, ESBAV ve şirketlerine devredilir.Bu süreçte Anadolu Üniversitesi’ne ait olan mülkler ve diğer kaynaklar, vakıf ve şirketlere düşük bedellerle satılır veya devredilir.Örneğin ETAM Ltd. Şti., Tuna Turistik A.Ş., ve diğer vakıf şirketleri, yüksek değerli gayrimenkullerini düşük bedellerle Ahmet Durmaz ve Büyükerşen ailesine satılır.. Örneğin, ETAM Ltd. Şti.’nin 105.503,28 TL değerindeki bir dükkanı, Ahmet Durmaz’a 45.000 TL’ye satılır.

SERMAYE ARTTIRIMLARI

Anadolu Üniversitesi’nden kaynak edinilerek Alanya Okurcalar mevkisinde bulunan otel (MİSTRAL), Marmaris ilçesi Turunç mahallesinde bulunan yazlık, Açık Öğretim Ofisleri ve Çağdaş Okullarının edinildiğinin tespit ediliyor.Süreç içerisinde Anadolu Üniversitesi vakıflarına ait hisselerin satılması suretiyle üniversitenin bu şirketlerle bağının kopartılıyor.Daha sonra Çağdaş Okulları ve Otelin çoğunluk hissesine sahip Tuna A.Ş. gibi şirketlerde yapılan sermaye artırımları ile şirketin kontrolünün Büyükerşen ailesine geçmesini sağlanır.

Bu artırımlarda kullanılan kaynaklar, ETAM A.Ş. gibi şirketlerin mülk satışlarından elde edilen gelirlerdir. Mesela 2020 yılında Tuna A.Ş.’de yapılan sermaye artırımı, ETAM A.Ş.’nin mülk satışlarından elde edilen 6.3 milyon TL ile finanse edilir.Bu sayede, Tuna A.Ş.’nin hisseleri Büyükerşen ailesi ve Ahmet Durmaz gibi şahıslara geçer.

USULSÜZLÜKLERİN DETAYI

Devlet Denetleme Kurulu ve MASAK tarafından hazırlanan raporlarda, vakıf ve şirketlerin denetimleri, mülk satışları ve mali işlemlerle ilgili ayrıntılı bilgiler yer almaktadır.

Bu raporlar, vakıf ve şirketlerin Büyükerşen ailesinin kontrolüne geçmesini ve kamu kaynaklarının şahsi çıkarlar için kullanılmasını belgelemektedir. MASAK ve KOM raporlarında, Büyükerşen ve diğer şüphelilerin banka hesaplarındaki yüksek meblağlı nakit hareketler, gayrimenkul edinimleri ve mali işlemler detaylandırılmış.

Yılmaz Büyükerşen ve Büyükerşen ve diğer şüphelilerin, uzun yıllar boyunca yönettikleri vakıf ve şirketler aracılığıyla kamu kaynaklarını kötüye kullandıkları ve şahsi çıkar sağladıkları iddia ediliyor. İddianameye göre;Vakıf ve şirketler üzerinden elde edilen gelir ve mülkler, düşük bedellerle aile bireylerine ve yakın çevrelerine devrediliyor ve bu yolla kamu kaynakları şahsi mülkiyete dönüştürülüyor.

Bu süreçte kullanılan yöntemler, düşük bedellerle mülk edinimi, sermaye artırımları ve şirket hisselerinin devri gibi yöntemlerle gerçekleştiriliyor.Devletin denetim mekanizmaları tarafından detaylı bir şekilde belgelenmiş olan iddia edilen usulsüzlükler yargıya taşınıyor..

İddianamenin hazırlandığı 30 Ekim 2023 tarihinden sonra ilginç gelişmeler yaşanıyor.4 Aralık 2023 tarihinde Çağdaş Okulu ile Antalya’da ki otelin hisselerini elinde tutan TUNA A.Ş de ki Yılmaz BÜYÜKERŞEN’e ait 326 bin 509,eşi Seyhan BÜYÜKERŞEN’e ait 125.000,kızı Burcu BÜYÜKERŞEN TUNA’ya ait 250.000,onun eşi Yavuz TUNA’ya ait 125.000,diğer kızı Yaprak İŞÇİBAŞI’na ait 125.000, eşi Mustafa İŞÇİBAŞI’na ait 125.000 aynı aileden Çağla GEZER İŞÇİBAŞI’na ait 125.000,Ahmet DURMAZ’a ait 732.838 hisse payından 250.000 hisse ESBAV Vakfına geri veriliyor.

Takdir kamuoyunun….

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.