Aşı ile Rahim ağzı kanseri riski yenilebilinir
Özel Ümit Batıkent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Melih Arslan, jinekolojik kanserlerden; rahim ağzı kanseri hakkında bilgilendirdi.Kanserin geceden sabah oluşmadığını, belli bir süreç gerektiğini ifade eden Op. Dr. Arslan, “Kanser, kardiyovasküler ölümlerden sonra en sık görülen ölüm sebebidir. Asıl önemli olan kanseri oluşmadan veya erken evrede yakalamaktır. Bunun için alınabilecek en iyi önlem; hiçbir sorun yaşanmasa dahi 20 yaşından itibaren yılda 1 kez kadın doğum uzmanına görünmektir. Rahim ağzından yapılan smear testleri ihmal edilmemelidir, devlete bağlı KETEM’lerde de 30-65 yaşları arasındaki kadınlar için bu kontroller yaptırılabilir” ifadelerini kullandı.
HPV virüsü tespit edildikten sonra da kişide HPV’ye bağlı siğil oluştuktan sonra da diğer HPV türlerine karşı aşı yaptırılabilir. HPV aşısı yapıldıktan sonra da smear testlerine devam edilmelidir” ifadelerini kullandı.
“Doktor kontrolü çok önemli”
HPV’nin bulaştığı 10 sene içinde ancak kanser öncesi evreye ulaşabildiğine vurgu yapan Melih Aslan, “Bu süre içinde 1 kez bile doktora gelinmiş ve testler yapılmış olursa kansere yakalanma riski azalır, ancak kansere yakalandıktan sonra ise maalesef tedavi oranı çok düşüktür” diye konuştu. Kansere yakalanmamak için kişinin bağışıklık sistemini güçlü tutması, sağlıklı beslenmesinin önemli olduğunu sözlerine ekleyen Arslan, “Özellikle sigaradan uzak durulması, kullanılıyorsa mutlaka bırakması gerekir” dedi.