Ateşte Açan Çiçekler ‘Çini’ |VİDEO HABER|
Günlük iş streslerinden arınmak isteyen ve ev hanımı olup para kazanmak isteyen kadınların tercihi geleneksel el sanatı çini oluyor. Eskişehir’de atölyesi bulunan Gülçin Önal, Çini sanatı için ‘ateşte açan çiçekler’ ifadesini kullandıklarını belirtti.
Geleneksel el sanatı olan çini, kadınlar ve çocuklar için kendilerini geliştirebilecekleri bir rahatlama aktivitesi olarak görülüyor. Yoğun iş hayatına sahip olan kadınlar ve ev hanımı olan ama para kazanmak isteyen kadınlar, boş vakitlerini çini sanatı ile uğraşarak dolduruyorlar. Sadece kadınların değil erkeklerin de son zamanlarda çini sanatına ilgi gösterdiğini ifade eden sanatçısı Gülçin Önal, 7’den 70’e herkesin bu sanatla ilgilenebileceğini belirtti. Önal, çini sanatının 2 ve 12 yaş aralığındaki çocukların el ve kas hareketlerini kuvvetlendirmede de yararı olduğuna dikkat çekerken, Halk Eğitim Merkezleri ve kreşlerle ortak çalışmalar yaptıklarını söyledi.
“Seramiğin insanı rahatlatma özelliği var”
Seramiğin içinde bulunan ‘Kuartz’ maddesinin insanı rahatlattığını ifade eden Gülçin Önal, çini sanatı için ‘Ateşte açan çiçekler’ ifadesini kullandıklarını belirtti. Önal, “Çini sanatı çok farklı bir çalışmadır. Beyaz toprak üzerine şekillerin ve çiçeklerin bezenmesiyle beraber fırınlanıp ortaya çıkıyor. Biz bu sanata ‘ateşte açan çiçek’ diyoruz. Seramiğin insanı rahatlatma özelliği vardır. Seramiğin içindeki ‘Kuartz’ maddesinin rahatlatma özelliği vardır. Kadınlarla haftada iki gün ikişer saatlik çalışmalar yapıyoruz. Günlük iş streslerinden kurtulmak isteyen çalışan kadınları çini sanatıyla buluşturuyoruz” şeklinde konuştu.
“Erkekler de çiniye ilgi gösteriyor”
Atölyeye gelerek çini sanatı ile uğraşan kadınları iki gruba ayırdığını ifade eden Gülçin Önal, sadece kadınların değil, erkeklerinde çini ile ilgilendiklerine dikkat çekti. Önal, “Atölyeye gelen kadınları iki gruba ayırıyorum. Günlük iş stresinden kurtulmak için bu sanata yönelen kadınlar ile ev hanımı olan ve para kazanmak isteyen kadınlar olarak ayırıyorum. Mesela, çini sanatından para kazanmak isteyen kadınlara yönlendirmeler yapıyorum. Önce ürünü oluşturuyoruz daha sonrasında da bu yaptığı işleri nerede satabileceklerine dair onlara yol gösteriyorum. Ayrıca, Halk Eğitim Merkezleri’nde de dersler veriyorum. Oradaki derslerimiz hafta içi sabah saatlerinde olduğu için emekli kadın öğrencilerimiz oluyor. Çini daha çok kadınların ilgilendiği bir sanat gibi görülüyor ama böyle bir durum söz konusu değil. Erkekler de Çini’ye ilgi gösteriyor” ifadelerini kullandı.
“Şu ana kadar en ilginç çalışmaları çocuklardan gördüm”
Çocukları Çini sanatıyla buluşturmak için okullarla ortak çalışma yaptıklarını vurgulayan Gülçin Önal, konuyla ilgili şunları kaydetti:
“Çocuklar için kreşlerle ortak çalışmalar yapıyoruz. Çini sanatını çocuklara; hayal güçlerini genişletmek, el ve kas hareketlerini kuvvetlendirmeleri için tavsiye ediyoruz. Çamurlarla şekiller yaparak onların hayal güçlerini genişletmeye çalışıyoruz. Şu ana kadar en ilginç çalışmaları çocuklardan gördüm. Evet, yönlendirmeler yapıyoruz ama onların hayal güçleri o kadar temiz ki çok farklı işler ortaya çıkıyor. Çocuklarda kaşık tutma ve boya tutma zorlukları görülür ama biz çamurla çalışarak onların el ve kas hareketlerini kuvvetlendiriyoruz.