Site Rengi

DOLAR 34,4924
EURO 36,2075
ALTIN 2.963,79
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 17°C
Cts 0°C
Paz 2°C
Pts 3°C

Balıkesir Depremi ile İlgili Rahatlatan Açıklama

Balıkesir Depremi ile İlgili Rahatlatan Açıklama
11.12.2019
A+
A-

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Altunel’den dün meydana gelen Balıkesir’de depremi ile ilgili rahatlatan açıklama geldi.

Dün gece Balıkesir’de meydana gelen 5.0 şiddetindeki depremin ardından Prof Dr. Altunel’den bir açıklama yaptı. Bölgede meydana gelen depremden daha büyük bir deprem olma olasılığının bulunmadığını ifade eden ve vatandaşların içinin rahat olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Altunel, “Bu bölgede yine batı Anadolu’da deprem kaynaklarının yoğun olduğun bir bölgede yer alıyor. Yalnız depremin meydana geldiği alanda şu anda yüzeyde, bilinen ya da haritalanmış bir fay yok. Zaten öyle büyük bir deprem üretecek fay olsa bunun belirtilerini jeolog arkadaşlarımız görürlerdi ve o tür fayları da haritalandırırlardı. Dolayısıyla büyük deprem üretebilecek potansiyele sahip herhangi bir büyük, aktif fay zonumuz yok” dedi.

“Bundan daha büyük deprem üretecek kaynak ya da fay bulunmuyor”

Balıkesir’de meydana gelen depremden daha büyük bir depremin yaşanmayacağını söyleyerek, “Ülkemiz içinde bulunduğu tektonik rejim gereği sürekli gerilme altındadır ve bu gerilme esas itibariyle yüzeydeki bizim kuzey Anadolu fay zonu, doğudaki doğu Anadolu fay zonu ve ege bölgesindeki bazı önemli fay zonları tarafından karşılanmaktadır. Bu biriken gerilmeler bu fay zonları boyunca açığa çıkmaktadır ama bunun dışında sonuçta kabuk katı olduğu için siz bunu gerdiğiniz zaman bazı yerlerde yerel gerilmeler olmaktadır. Yerel gerilmeler açığa çıktığı zaman dün akşam oluşan gibi küçük küçük depremler meydana gelmektedir. Yani şunu demek istiyorum. Dün akşamki depremin meydana geldiği yerde bundan daha büyük deprem üretecek kaynak ya da fay bulunmamaktadır. Bu konuda o bölgede yaşayan vatandaşlarımız rahat olabilirler. Bundan daha büyük depremler olmaz ama bunun artçı sarsıntıları ufak tefek devam edecektir. Eminim ki 1 hafta 10 gün içinde kaybolup gidecektir” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.