Site Rengi

DOLAR 34,5254
EURO 36,1854
ALTIN 2.982,66
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 17°C
Cts 0°C
Paz 1°C
Pts 2°C

Bilecik’te çiftçilerin kahverengi kokarca paniği

Bilecik’te çiftçilerin kahverengi kokarca paniği
10.10.2024
A+
A-

Bilecik’te, meyve bahçelerinde kahverengi kokarca görülmesi üzerine harekete geçildi.

Bilecik Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar kapsamında 2023 yılında kentte görülmeyen kahverengi kokarca bu yıl Eylül-Ekim aylarında asılan feromon tuzaklara takıldı. İl Tarım Müdürü Necmettin Yoldaş konu hakkında yaptığı açıklamada; “2023 yılında kahverengi kokarcaya Bilecik İlinde rastlanılmamasına rağmen 2024 yılı Eylül – Ekim aylarında asılan feromon tuzaklarda zararlı görüldü. Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys), egzotik kökenli polifag istilacı bir böcek türüdür. Türkiye’deki varlığı ilk kez 2017 de tespit edilmişti. Başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgiller, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan ve kivi bu böceğin en önemli konukçuları arasında yer alsa da yaşamını tüm bitkilerde sürdürebilmektedir” dedi.

” Kahverengi kokarca zararlısını erken teşhis ettiğimiz için popülasyonun çoğalmasını engellemek amaçlı görüldüğü yerde imha edilmesi önemlidir”

İl Müdürü Necmettin Yoldaş, “Kahverengi kokarca türünün yayılışını engellemek ve olumsuz etkilerini bertaraf edebilmek için dünya genelinde mekanik, kimyasal, biyolojik ve biyoteknik tabanlı olmak üzere çeşitli mücadele yöntemleri kullanılmaktadır. Kahverengi kokarca zararlısını erken teşhis ettiğimiz için popülasyonun çoğalmasını engellemek amaçlı görüldüğü yerde imha edilmesi önemlidir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.