Site Rengi

DOLAR 34,4924
EURO 36,2075
ALTIN 2.963,79
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 17°C
Cts 0°C
Paz 2°C
Pts 3°C

” bilinçli kurban seçimi ve tüketimi …”

” bilinçli kurban seçimi ve tüketimi …”
14.06.2024
A+
A-

Kurban ve hijyen konularını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği(TÜKDES ) İstanbul
Şube Başkan Yardımcısı Veteriner Hekim Muhammet Nuri COŞKUN “kurban;seçim,kesim,nakil,
saklama şart ve sırasına dikkat edilmelidir. ” Dedi.
TÜKDES İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Veteriner Hekim Muhammet Nuri COŞKUN
konularla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:
Kurbanlık hayvan satın alacağınız ve kesim yaptıracağınız yerin Valilik uhdesinde oluşturulan İl
Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca onaylı olup olmadığına dikkat ediniz!

Kurban seçimi…
Satın almayı düşündüğünüz kurbanlık hayvanın ayakta duruş pozisyonu, çevreye karşı tepkileri,
vücudunda herhangi bir araz olup olmadığına dikkat ediniz!
Hayvanın gözleri görüyor mu, boynuzlarında kırık var mı, derisinde anormal oluşumlar var mı, göz,
burun, ağız, cinsel organlarından anormal akıntı var mı? Dikkat ediniz!
Dış uyarılara duyarlı mı, dokunulduğunda hiçbir tepki vermiyor mu, boynunu gövdesine doğru kıvırmış
yatar pozisyonunda mı? Dikkat ediniz!
Küçükbaş hayvanlar genelde sürü olarak hareket ettikleri için, sürü ayakta ise satın alacağı hayvan da
ayakta mı, sürü yatıyorsa o da yatıyor mu, sürüden ayrı hal hareket içerisinde mi? Dikkat ediniz!
Küçükbaş hayvan bir, büyükbaş hayvan ise iki yaşını tamamlamış olmalı. Halk arasında “kapak atma”
diye ifade edilen husus ise “hayvanın ilk kesici süt dişinin düşerek yerini kesici kalıcı dişe bırakması”
durumudur. Yani satın alacağınız kurbanlık hayvan cinsi olgunluğa ulaşmış mı? Dikkat ediniz!

Tarım cebimde …
Gerek küçükbaş, gerekse büyükbaş hayvanda küpe numarası o hayvanın kimlik numarasıdır.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aplikasyonu olan “Tarım Cebimde” uygulaması ile küpe numarasını
kontrol edebilir, hayvanın doğum tarihine ulaşabilirsiniz.Kurbanlık hayvan almadan önce cep
telefonunuzda “Tarım Cebimde” uygulamasını yüklediniz mi? Dikkat ediniz!Kanatma işlemi 6-7 dakika
kadar sürmeli ve sonrasında en kısa sürede hayvanın iç organları çıkartılarak uzaklaştırılmalıdır. Buradaki
amaç etin daha sağlıklı ve daha güvenli olmasıdır.Bir mililitrelik bağırsak içeriğinde bir trilyon
mikroorganizma bulunduğu bilinmeli, bu mikrobiyotanın ete nüfuz etmeden uzaklaştırılmasına dikkat
ediniz!
Kesim ve nakil…
Kasapları aceleye getirmeyiniz, şayet kısa süre içerisinde iç organlar uzaklaştırılabilecek, deri
yüzülüp karkas hale getirilebilecekse kanatma işlemi yapılmasına dikkat ediniz!
Kurban etlerini koyduğunuz poşetin ağzı havalanacak şekilde açık tutulmalı, araç ile taşınacaksa aracın
kliması çalışır olmalı, etler üst üste değil de mümkün olduğunca yayılarak taşınmalı, birbirlerine temas
eden noktaları en aza indirilmelidir.
Dinlendirme,soğutma ve dondurma…
Kurbanlık hayvanın 38 santigrat derece olan kesim sıcaklığı sağlıklı ve hızlı bir şekilde
soğutulmalıdır ki üzerine bulaşmış olan mikroorganizmalar üreyip çoğalmasın.
GENEL MERKEZ
Kesim sonrası etler poşetlere konulmadan +14/+20 santigrat derecede olan bir ortamda 5-6 saat
kadar dinlendirilip sonrasında buzdolabı ısısı olan +4 santigrat derecede muhafaza edilirse etlerimizin
kokuşma ve yeşillenmesini engellemiş oluruz.
Etler direkt dondurucuya kaldırılmamalı, buzdolabında mümkünse tek sıra yayarak ve bir öğünde
tüketilecek miktarlara bölünerek buzdolabında +4 santigrat derecede tutulmalı, tüketimi iki günü
geçecekse dondurucuya kaldırılmalıdır.Soğutulmadan direkt dondurucuya konursa etin dış tabakasında
oluşan kabuklaşma iç ısının düşmesine mani olur ve et merkezinden kokuşmaya, yeşillenmeye
başlayabilir.
Yukarıda özetleyerek anlatmaya çalıştıklarım dikkat çekmek amaçlı olup detaylı bilgi için mutlaka
bir veteriner hekime danışınız.
Hayırlı, sağlıklı bayramlar.
Muhammet Nuri COŞKUN
Veteriner Hekim
TÜKDES İstanbul Şube Başkan Yardımcısı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.