Çalışan kalpte bypass yöntemi riskleri azaltıyor

Kalp-akciğer makinesine gerek kalmadan gerçekleştirilen “çalışan kalpte bypass” yöntemi, iyileşme sürecini hızlandırıyor, riskleri azaltıyor. Kalp ve Damar Cerrahı Dr. Uğur Kaya “Kalbin doğal ritmi korunarak yapılan bu ameliyat, özellikle yaşlı ve riskli hastalar için büyük avantaj sağlıyor” dedi.
Modern yaşamın getirdiği stres, yanlış beslenme ve hareketsizliğin, kalp hastalıklarını her geçen gün daha yaygın hale getirdiğine dikkat çeken Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Uğur Kaya güncel operasyon teknikleri hakkında önemli bilgiler verdi. Kalp damarlarında tıkanıklık görülen hastalarda, cerrahi müdahale gerektiğinde en etkili tedavinin genellikle bypass ameliyatı olduğunu belirten Dr. Kaya “Uzun yıllar boyunca bu ameliyat, kalbin durdurulup hastanın kalp-akciğer makinesine bağlanmasıyla yapılırken, artık daha konforlu ve güvenli bir alternatif mevcut: Çalışan kalpte bypass” diye konuştu. Bu yöntemin detaylarını anlatan Dr. Kaya “Geleneksel yöntemin aksine, kalbin durdurulmadığı bu teknikle kalp kendi ritminde çalışmaya devam ederken, cerrahi müdahale gerçekleştiriliyor. Bu sayede hastanın doğal dolaşımı korunuyor ve iyileşme süresi belirgin şekilde kısalıyor” dedi.
“İyileşmeyi hızlandırıyor”
Dr. Kaya kalp-akciğer makinesine bağlanmadan yapılan bu ameliyatın, özellikle yaşlı hastalar, şeker ve tansiyon hastaları gibi riskli gruplar için önemli avantajlar sunduğunu ifade etti. Bu yöntemin sunduğu başlıca faydaları ise şöyle sıraladı: “Kalp durdurulmadığı için organlara giden kan akışı kesintiye uğramıyor ve bu da daha hızlı bir iyileşme sağlıyor. Kalp-akciğer makinesinin neden olabileceği böbrek yetmezliği veya beyin hasarı gibi komplikasyonlar bu yöntemde daha az görülüyor. Doğal dolaşım sistemi korunarak pıhtılaşma ve emboli gibi riskler minimize ediliyor”.

“5-6 damara kadar bypass mümkün”
Çalışan kalpte bypass sırasında kalp atmaya devam ederken, tıkalı damarların yerine sağlıklı damarlar dikildiğini ifade eden Dr. Kaya özel cerrahi ekipmanlar sayesinde atmakta olan bir kalpte dahi milimetrik müdahalelerin mümkün olduğunu dile getirdi. Ameliyat süresinin genellikle 1,5-2 saat arasında sürdüğünü; aynı anda 5-6 damara kadar bypass yapılabildiğini ve hastanın genellikle birkaç gün içinde taburcu edildiğini söyledi.
“Yüksek riskli hastalarda bile güvenli”
Bu yöntemin özellikle kalp fonksiyonları zayıf olan, yaşı ileri veya ek hastalıkları bulunan hastalarda tercih edildiğine değinen Dr. Kaya “Kalbin çalışmasını durdurmadan yapılan bu ameliyat, cerrahın tecrübesiyle birleştiğinde hem güvenli hem de hızlı sonuçlar veriyor. Artık birçok hastamız kalp-akciğer makinesine bağlanmadan, daha az travmayla sağlığına kavuşabiliyor. Sonuç olarak çalışan kalpte bypass, kalp cerrahisinde daha az travmatik, daha hızlı ve etkili bir tedavi seçeneği sunuyor” diye konuştu.