Site Rengi

DOLAR 34,5311
EURO 36,1862
ALTIN 2.964,56
BIST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 18°C
Parçalı Bulutlu
Eskişehir
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 17°C
Cts 0°C
Paz 1°C
Pts 2°C

Çavdar: ‘Dadaşler Derneği, Dadaş Kültürüyle Eskişehir Arasında Önemli Görev Üstlendi’

Çavdar: ‘Dadaşler Derneği, Dadaş Kültürüyle Eskişehir Arasında Önemli Görev Üstlendi’
04.07.2022
A+
A-

Eskişehir Dadaşlar Derneği Erzurum kültürünü ve sofrasını tanıttı.

Eskişehir Dadaşlar Derneği, Erzurum’u, Erzurum’un yemeklerini, şahsiyetlerini ve kültürünü tanıtmak üzere Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız başta olmak üzere şehir protokolünü dernek binasında ağırladı.
Eskişehir Dadaşlar Derneği Başkanı Nur Cemal Çavdar’ın konuşma yaptığı tanıtım toplantısına Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız’ın ve Eskişehir İl Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar’ın yanı sıra;

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Murat Eren, AK Parti Eskişehir İl Başkanı Av. Zihni Çalışkan, Eskişehir Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Çelik, Eskişehir’de yaşayan tek Kore gazisi Kemâl Öztürk, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, Eskişehir Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Sinan Özeçoğlu, MÜSİAD Eskişehir Şube Başkanı Hakan Duman, Eskişehir Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Kılıç, Yurtbay Genel Müdürü Köksal Çınar ve Eskişehir Erkam Vakfı Başkanı Mehmet Güleryüz davetliler arasındaydı.

Toplantıda konuşan dernek başkanı Nur Cemal Çavdar, şu ifadeleri kullandı:
“Tarih ve kültür şehri, evliyalar diyarı Doğu Anadolu’nun gözbebeği Erzurum’dan şehrimize göç eylemiş insanlar olarak bizler tabiri caizse ‘doğduğumuz şehir ile doyduğumuz şehir arasında bir köprü olabilme’ mottosunda hareket etmeye gayret gösteriyoruz. Ve bu ana temel etrafında teşekkül eden derneğimiz; biz ve bizden sonraki nesillere Dadaşlar memleketi Erzurum’un örfünü, kültürünü yansıtabilmek gayesinde faaliyet göstermekteyiz. Türklerin Anadolu’ya ilk ayak bastığından itibaren coğrafi, kültürel, stratejik ve askerî anlamda büyük anlam ve yük ihtiva eden Erzurum; Kurtuluş Savaşı’nın da mihenk taşı kabul edilmiş ve Erzurum Kongresi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı şehir olmuştur.

Yaşadığı şehrin dinamiklerine ve değerlerine entegre olarak demografik yapısı muhtevasına zenginlik katan Dadaş kültürü ile Eskişehir kültürünü bir harmoni halinde temsil eden Dadaşlar Derneği, önemli bir görev üstlenmektedir. Şunu inanarak söylüyorum ki; çibörek ne kadar bizimse, cağ  kebap da bir o kadar bizimdir. Çifte Minareli Medrese ne kadar aziz ise Seyit Battalgazi Türbesi de bir o kadar azizdir… Sarı Gelin Türküsü nasıl gönül telimizi titretiyorsa, Kahveyi Kavururlar türküsü de yine bir o kadar gönlümüze hitap etmektedir. Yani atalarımızın, dedelerimizin yurdu bize ne anlam katıyorsa bizlerin ve evlatlarımızın yaşadığı Eskişehir de aynı anlam katmaktadır.

Erzurum, geniş kültür hazinesine sahip bir yöredir. Bar folklor oyunu ile kahramanlık duygusunu, zurna ile yâre olan özlemi, Oltu taşı tesbihi ile sabrı, Palandöken Dağı’nın zirvesi ile hedefleri hep yüksek tutmayı, Yakutiye ve Çifte Minareli Medreseler ile manevi duygularımızın hazzını ve ata binip cirit atarken de an’ane ve geleneğimizi yaşarız. Yemek kültürü olarak da ülkemizin seçkin ve özgür bir mutfağına sahip olan Erzurum; küflü peynirden Kete’ye; kadayıf dolmasından Horis’e; İspir fasulyesinden bal ve tereyağına ve tabii ki cağ kebabından lor dolmasına kadar yöresel lezzetlerle damak zevkine Anadolu mutfağına ivme kazandırmaya devam ediyor.

Erzurum; Nene Hatun ve Gazi Muhtar Ahmet gibi halk kahramanları, İbrahim Hakkı Erzurumî, Aşık Emrah ve İbrahim Erkal gibi gönül ve sanat  insanları ile bu güzel ülkemizin çimentosudur. Erzurum yöresel mutfağı deyince hep çağ kebabı, ardından Kadayıf Dolması akla gelirdi ama Dadaşlar diyarı Erzurum’un kahvaltı kültürü ve ürün yelpazesi de bir hayli geniştir. Tulum peynirden yayla yapımı tereyağına; Graver peynirinden, Kuymak’a; İspir doğal balından kaşara; Kete’den Horis’e zengin bir kahvaltı sofrası da mevcuttur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.