Site Rengi

DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Eskişehir 16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Eskişehir
16°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cts 1°C
Paz 2°C
Pts 4°C
Sal 5°C

CHP İl Başkanı Adar’dan ‘5 Şubat’ Açıklaması

15.08.2019
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir İl Başkanı Abdülkadir Adar, 5 Şubat 1937’de laikliğin anayasada yer almasının yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayınladı. Adar yayınladığı açıklamada:

“5 Şubat 1937 tarihinde Anayasada yapılan değişiklikle devletin laikleştirilmesi sağlanmıştır. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni insan haklarına dayalı millî, demokratik ve lâik sosyal bir hukuk devleti esasları üzerine inşa etmiş ve kurucusu olduğu Cumhuriyeti laiklik ilkesi ile güvenceye almıştır.

Laikliğin en etkin koruyucusu toplumun tüm dogmalardan, ekonomik, dinsel ya da yönetsel arayışların baskılarından kurtulabilmiş bilimle, akılla arınmış bir bilinci olmalıdır. Çağdaş demokrasilerin ön koşulu olan laiklik ilkesinin temelinde; eğitimin, siyasetin, devlet yönetiminin, toplum hayatının ve hukuk kurallarının eşitliğe, akla ve bilime dayandırılması yatar. Devlet yönetimi hiçbir kural ve baskıyla suistimal edilemez.

1982 Anayasası’nın 24’üncü maddesinde bu kural açıkça belirlenmiştir: “Kimse Devletin sosyal, ekonomik, siyasî veya hukukî temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasî veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz.”

Türkiye’de laikliğin benimsenmesi üç temel değerden kaynak bulmuştur. Bunlar; Vicdan özgürlüğü, dinsel inanç özgürlüğü ve tüm erkekler ile kadınların eşitliğidir.

İçinde bulunduğumuz dönemde çağdaş uygarlığın, demokrasinin temel taşı olan laiklik gözardı edilmekte; çalışma yaşamından eğitimden ve aile yaşamına kadar her alanında dine referanslı bir yaşam biçimi özendirilmeye ve dayatılmaya çalışılmakta ve laiklik ilkesi adeta yok sayılmaktadır.

Oysa, ülkemizde, Cumhuriyet kurulduğundan beri hiç kimse dinsel inançlarından ötürü baskı görmemiştir. Tersine, laiklik ilkesi din ve vicdan özgürlüğünü korumuş, her din ve inançtaki insanlara ibadet özgürlüğü tanımıştır. Laiklik ilkesi din duygularının siyasal amaçlarla sömürülmesine engel olmuştur. Laiklik ilkesi, bu nitelik ve özü ile din duygularının dine yabancı amaçlarla kötüye kullanılmasını engellemeye çalışmıştır. 

Bu nedenlerden dolayı tam da bugünlerde laikliği çok ihtiyacımız vardır.” sözlerine yer verdi.                        
                                        

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.